Oud-international introduceert ‘Panasj’-methode in Het Gooi

Oud-hockeyinternational Yvon Hoogeweegen gaat in Bussum een hockeyschool opzetten voor de allerjongste jeugd. Kinderen van 3 tot en met 7 jaar kunnen daar op een speelse manier kennismaken met de sport. Dat gebeurt onder de vlag van het concept ‘Panasj’ dat al sinds 2005 bestaat en waarmee Yvon nog deze maand in haar woonplaats Bussum van start gaat. Ook in andere plaatsen in het Gooi, zoals Baarn, Blaricum, Huizen, Laren en Naarden wil Panasj het Gooi aan de weg gaan timmeren.

‘De hockeyschool is bedoeld om de allerkleinsten spelenderwijs enthousiast te maken voor de sport. Uitgangspunt daarbij is de Panasj-methode, die heel nauw aansluit bij de belevingswereld van jonge kinderen. Zo gebruiken we ballonnen, gekleurd materiaal en is er vrolijke muziek. De oefeningen zijn gericht op coördinatie en motoriek en de kinderen worden er superblij van. Het is heel laagdrempelig en ook ontzettend leuk voor de ouders, van wie een betrokken rol wordt verwacht’, vertelt Yvon.

Panasj richt zich op het individu
‘Panasj’ betekent zoiets als ‘dingen met lef doen’.  In het woord zit ook de voetbalterm ‘panna’ (iemand een bal tussen de benen doorspelen).  De methode is geïnspireerd op het Braziliaanse sambavoetbal, waarin trucs en individuele balbeheersing bijna tot hoogste doel zijn verheven. Ook op de hockeyschool gaat het vooral om het individu. En daarin wijkt de filosofie af van die bij de meeste clubs, waarbij het vaak al snel om het team gaat. Panasj-hockeyers worden aangemoedigd om hun eigen talenten te ontdekken: ga maar lekker met die stick aan de slag, ga pingelen, probeer trucjes uit. Als je dat beheerst, is het straks ook makkelijker om in een team te spelen. Hoogeweegen trekt een parallel met muziek: ‘je moet ook eerst leren om een trompet goed te bespelen, voordat je in een orkest kunt meedoen.’

Tijdens de training van de allerkleinsten is ook een duidelijke rol weggelegd voor de ouders. Die moeten hun kinderen begeleiden. Dat maakt het vooral voor de kinderen heel laagdrempelig en veilig, terwijl het voor de ouders zelf ook hartstikke leuk is. Ze zijn actief met de sport van hun kinderen bezig, maar hoeven zelf geen oefeningen of spelletjes te bedenken, want die krijgen ze allemaal van de trainers aangereikt. ‘Vaak vinden de ouders hockey leuk, ze hebben zelf gespeeld en gaan er dan automatisch vanuit dat hun kinderen er ook wel warm voor zullen lopen. Maar om teleurstellingen te voorkomen, is het zinvol om eerst maar eens op een speelse manier te ontdekken wat de sport inhoudt en of het iets voor je is,’ zegt Yvon.

Geen concurrent voor hockeyclubs
Panasj ziet zichzelf als een aanvulling op de bestaande hockeyclubs en zeker niet als concurrent. ‘De allerjongsten kunnen nog niet bij een club terecht en onze ervaringen in plaatsen waar we al bezig zijn, zijn heel positief. De clubs vinden het alleen maar hartstikke leuk dat wij kinderen enthousiast voor hockey proberen te maken.’
‘We houden het kleinschalig en werken per leeftijdscategorie: 3 en 4-jarigen apart van de iets ouderen, tot en met 7 jaar. Elk op hun eigen niveau en volgens een trainingsschema van de Panasj-filosofie.’ Daar komt bij dat de trainingen altijd doorgaan, want ze worden binnen gehouden. In een gymzaaltje of een kleine sporthal.

Wereldkampioen zoekt trainers
Yvon heeft zelf jarenlang (van ’76 tot ’87) gespeeld in dames 1 van HGC in Wassenaar, en met die club is ze vele keren lands- en europeeskampioen geweest. Ook speelde ze van ’82 tot ’84 voor het Nederlands elftal, waarmee ze Wereldkampioen werd (in 1983 in Maleisië). Ze is nog steeds superenthousiast over de sport, al is zelf spelen moeilijk geworden door een onwillige knie.

Yvon is nog op zoek naar trainers die straks de kinderen onder hun hoede willen nemen. Zij zelf is het gezicht van Panasj het Gooi en zal ook aanvankelijk veel bij de trainingen aanwezig zijn, maar de uiteindelijke uitvoering moet in handen komen van lokale trainers. Van hen wordt verwacht dat ze kunnen hockeyen en dat ze het leuk vinden om met kleine kinderen te werken. De trainers worden uiteraard vooraf geschoold in de Panasj-methode. Meer informatie is te vinden op www.panasj.nl. Daar kunnen ouders ook terecht om vragen te stellen en eventueel hun kinderen aan te melden.

Panasj het Gooi is ook opzoek naar trainers. Klik hier voor de hele vacature.

Reageer