Auke Kok: "Vliegende wissels: waarom niet?"

Voetbal kan veel leren van hockey: berichten van die strekking bereikten mij in grote mate als reactie op mijn column van vorige week.
Door: Auke Kok
Mijn betoogje tegen de videoreferee in voetbal is hier en daar opgevat als een anti-hockeyverklaring, wat niet de bedoeling was. Ik wilde aangeven dat voetbal altijd vloeiend moet zijn. Het ging om de wens, niet om de toestand.
Om te beginnen een nuance: het mijns inziens hinderlijk lange wachten op de videoreferee tijdens enkele olympische hockeywedstrijden was niet per se maatgevend, in de Euro Hockey League gaat het er vlotter aan toe.
Goed, maar dan nog heb je het probleem van het accepteren. Daar zijn hockeyers veel beter in dan voetballers; die hebben van protesteren een tweede natuur gemaakt. Waarom zouden doortrapte voetbalprofs zich neerleggen bij de wens van de tegenpartij om de referee in te roepen? En vervolgens bij de mening van de videoreferee?
De kans dat het theater van de korte lontjes zich alleen maar verschuift, is groot. Bovendien kan het elftal een eventueel nog restend recht op het inschakelen van de videoreferee aangrijpen om, in geval van een voorsprong, het ritme te verstoren.
Iets opsteken
Evengoed kan het ‘behoudende’ voetbal iets opsteken van het ‘vooruitstrevende’ en daardoor snellere hockey:
– ‘Vliegende wissels’ verlossen het voetbal van het slome gedoe bij wisselen, zoals veel lezers meldden. Met spelers die elkaar aflossen terwijl het spel doorgaat, wordt het vloeiender. Niet langer hoeven we het irritante geslenter naar de kant aan te zien.
– Het stopzetten van de klok bij spelonderbrekingen (gebeurt ook bij zaalvoetbal) zou tijdrekken minder zinvol kunnen maken. De klok gaat immers pas verder na de spelhervatting. Twee keer 35 minuten zou dan ook bij voetbal logisch zijn.
– Enkele minuten naar de bank als straf voor onvoldoende afstand nemen bij vrije trappen, dat kan bij voetbal evengoed. Want feit is dat de relatief talrijke spelhervattingen bij hockey stukken vlotter verlopen dan bij voetbal. Maar zoals gezegd, dat komt waarschijnlijk ook door de minder opstandige hockeycultuur.
– Een maximumtijd voor het nemen van vrije trappen zou het tempo kunnen verhogen. Bij hockey gaat dat vaak in grote vaart.
 
Kijk voor de volledige column van Auke Kok op nusport.nl
 
 

Comments (1)

  1. “Waarom zouden doortrapte voetbalprofs zich neerleggen bij de wens van de tegenpartij om de referee in te roepen? En vervolgens bij de mening van de videoreferee?”
    Heel eenvoudig: Omdat ze anders van het veld afgestuurd worden. Moeten de voetbalscheidsrechters dat natuurlijk ook wel gaan doen…

Reageer