Clubcoryfeeën

Elke sportclub is trots haar kleuren, trots op haar verleden en zeker trots op haar helden van weleer; de clubcoryfeeën… Zo ook Oranje Zwart.

In ons ruim 75-jarig bestaan hebben we hockeygeschiedenis geschreven. Als een van de meest actieve en succesvolle clubs van ‘beneden de rivieren’.

In een teamsport zoals hockey zijn de behaalde successen altijd een prestatie van een collectief waarin eenieder zijn eigen rol speelt. Er zijn altijd namen die je bijblijven, omdat sommige spelers en speelsters meer opvallen, door hun talent, hun speelstijl etc. Zonder iemand tekort te doen, denk ik dan aan Maaike Marks en Git Weytens bij de dames en bij de heren komen bij mij snel de namen van Den Hartog, Wout van der Meulen, Shahbaz, Stacey en Delmee naar boven… Sommigen van hen zijn vanaf hun eerste hockeyles bij OZ gebleven, anderen zijn later toegevoegd aan de club en voelden dat juist bij onze club hun kwaliteiten helemaal tot bloei konden komen.

Loyaliteit aan een club is echter geen gegeven; het is niet vanzelfsprekend. Soms bieden andere verenigingen mogelijkheden die voor een individuele hockeyer aanleiding zijn om zich in een ander clubshirt te steken en OZ achter zich te laten. Dat hoort bij topsport.

Eind vorig seizoen waren het zo Robert van der Horst en Rob Reckers die op eigen initiatief naar resp. Rotterdam en Amsterdam gingen. Ze vertrokken zelf, met of zonder overleg met de club, ieder om hun eigen reden. De club betreurde dat zeer, maar legde zich neer bij de wensen van die spelers.

In de aanloop naar het komende seizoen gaf Rob Reckers te kennen toch wel weer graag in de oranje zwarte kleuren te gaan spelen het komende seizoen. Dat was natuurlijk heel mooi voor de club; Rob terug op het oude nest. Echter, in het afgelopen seizoen is er veel gebeurd bij OZ. Er zijn spelers aangetrokken om de plaatsen van Reckers en Van der Horst in te vullen en er is gebouwd aan een nieuw evenwichtig team. Dat is uitstekend verlopen en (zeker sinds de lange winterstop) staat er een zorgvuldig uitgebalanceerd Heren 1 op het veld; een team dat komend seizoen ambitieus verder wil.

Na het aangekondigde vertrek van de teamcoaches werd een nieuwe hoofdcoach gevonden in de persoon van Sjoerd Marijne. Het nieuwe begeleidingsteam prefereerde om met de huidige groep door te gaan en geen grote ingrijpende wijzigingen in de selectie aan te brengen. Dit maakte het voor Rob dus niet mogelijk om nu terug te keren in het team. Zeer spijtig…

Natuurlijk is het achteraf gemakkelijk op te merken dat er in een eerder stadium duidelijkheid over die beslissing had kunnen zijn. Maar er waren andere zaken die de aandacht vroegen, zoals de play-offs met kwalificatie voor de EHL en de contractgesprekken met de huidige spelers. Pas daarna was helder of het team compleet zou blijven en of er versterking nodig was.

Het lang uitblijven van helderheid verdient niet de schoonheidsprijs en uiteindelijk zijn er in deze geen winnaars, slechts verliezers… We betreuren het, als bestuur, dat het zo is gelopen. Hieruit zullen we lering trekken voor de toekomst. Maar we scharen ons achter de professionele ambitie van dit veelbelovende Heren 1-team en haar begeleiders.

Peter van der Horst
Voorzitter Oranje Zwart

Bron: website van Oranje Zwart, ingezonden door een van onze lezers

Reageer