COLUMN Ingrid Beek: Spelregels for dummies – Hoofdklasse Hockey Nederland
G-hockeyers leren de spelregels

COLUMN Ingrid Beek: Spelregels for dummies

 

Laat ik vooropstellen: ik ben niet van plan om echt scheidsrechter te worden, wees maar niet bang! Ik heb drie dochters die al meer dan 20 jaar hockeyen, zelf heb ik het nooit gedaan. Of toch, een keer als laatste man bij een familietoernooi. Ik ben al blij dat ik een bal kan slaan in de richting die ik in gedachten had. Niet te hard, dat doet zeer. En dan snel om je heen kijken of niemand het ziet!

Ik kan me ook niet herinneren dat ik vroeger naar een wedstrijd ging om aan te moedigen, dat was de taak van papa. Maar sinds een paar jaar speelt mijn dochter in een G-team en reis ik het hele land door (en verder) om haar te begeleiden. In het begin was dat noodzaak, nu ga ik mee omdat ik het leuk vind. Ik kan echt genieten van het spelletje.

Jammer dus dat ik de spelregels niet kende, dat vond ik echt een gemis. In de loop der jaren steek je er wel iets van op, maar toch. Totdat: eureka! Een scheidrechterscursus van de KNHB, gegeven door onze eigen Onno. Vorig jaar, op zondag 2 december ging ik met coach Marcel naar het hoofdkwartier van de KNHB in Utrecht. Er ging een nieuwe wereld voor me open, dat moet gezegd. Wat mis je een hoop als je niet weet waar je op moet letten…

Er werden veel situatieschetsen getoond, meestal in korte video’s. Ik moet bekennen dat ik nog steeds geen idee had wat er gebeurde en waarom dat niet mocht. Maar langzaamaan gaat er toch iets dagen, ik probeerde steeds beter te kijken in wedstrijden en per situatie in te schatten. En ik kan me gelukkig goed inhouden, je zult mij niet zien roepen naar de scheids. Alsof ik het zo goed zou weten? Nee dus.

Pasgeleden stond er weer een cursus op het programma in Velp, voordat de elftallendag zou beginnen. Een uitgelezen kans voor mij om op herhaling te gaan, misschien beklijft het een tweede keer beter. De opkomst hier was uitzonderlijk groot, meer dan een dozijn geïnteresseerden hadden zich aangemeld en waren gekomen. Ouders en spelers bij elkaar, een mooie mix.

Er werden veel vragen gesteld, daar leer je een hoop van. Wat een beetje lastig is, is dat de spelregels worden uitgelegd voor een regulier elftal. Voor 6- en 8-tallen zijn er af en toe weer iets andere regels, hoewel de basis gelijk blijft. Aha. Wist je dat een wedstrijd bij elftallen 4x 17,5 minuten duurt en bij 6- en 8-tallen 2x 30 minuten? Ja? Ik dus nog niet. Dat er te allen tijde een aanvoerder in het veld moet staan? Dat wist zelfs dochter nog niet, dus daar houden we nu rekening mee.

Pasgeleden werd in een wedstrijd van dochter een bal uitgegeven, omdat deze tegen een pylon (op de lijn) terug ketste het veld in. Het is een ‘dood’ voorwerp en dan mag er gewoon doorgespeeld worden. Wist ik ook niet. Of deze: spelers dienen binnen 3 meter van de middellijn te wisselen.

Dat je een strafcorner krijgt wanneer de bal (in de cirkel) vastzit in de uitrusting van de keeper. Kijk maar eens op naar de spelregeluitleg van Coen van Bunge welke nieuwe spelregels er bijvoorbeeld dit seizoen zijn bijgekomen.

Goed, tot zover de theorie. Ik ben bang dat ik nog heel veel wedstrijden als coach langs de kant sta zonder dat ik weet waarom er bijvoorbeeld een lange corner gegeven wordt en waarom dan precies vanaf die plek? En ik heb me voorgenomen om vooral de signalen van de scheidrechter goed te bestuderen, die kan ik niet zo goed onthouden als leek. Maar daar heb ik ook een YouTube-video van gevonden:

 

Simpel.nl is niet alleen sponsor van Hoofdklassehockey.nl, maar ook actief als sponsor van 23 hockeyverenigingen en meer dan 16 korfbalclubs. Hoofdklassehockey plaatst minimaal een keer per maand een column van Ingrid Beek over haar ervaringen met haar dochter en G-hockey in Nederland. Lees hier de vorige column van Ingrid Beek waar zij schrijft over kansen die alle G-hockeyers in het team krijgen. 

 

Leave a Reply