Column: Kampong volgt Barcelona

’Voetbal is oorlog’, zei Rinus Michels ooit. Maar sport heeft ook een andere, juist sociaal-maatschappelijke kant.

Wie zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, heeft de toekomst. Dat geldt voor de overheid, het bedrijfsleven en zeker ook voor de (top)sport.

Hockeyclub Kampong wil als één van de eerste sportclubs in Nederland het maatschappelijk verantwoord sporten (MVS) omarmen en treedt daarmee in de voetsporen van FC Barcelona. Vele jaren heeft FC Barcelona zonder vergoeding gekozen voor Unicef als shirtsponsor.

Het eerste mannen- en vrouwenteam van Kampong dragen de tweede helft van dit seizoen het logo van The Hunger Project (THP) op hun shirt. Beide partijen tekenden daartoe afgelopen maand een meerjarige overeenkomst. THP werkt als internationaal opererende non-profitorganisatie structureel aan het beëindigen van chronische honger in Afrika, Zuid-Azië en Latijns-Amerika.

Ik ben als tophockeyer zelf regelmatig in India en Pakistan geweest en heb daar de armoede van dichtbij meegemaakt. Je krijgt tranen in je ogen. Honger is nog steeds een wereldwijd probleem. Dat is pijnlijk. En honger hoeft helemaal niet. Dat is nog pijnlijker.

De visie op tophockey en hoe je dat bereikt sluit goed aan op de basisprincipes van THP , zoals samen werken naar een doel, zelfredzaamheid, talentontwikkeling, het realiseren van een droom en energie bij elkaar losmaken. Tegelijkertijd wil Kampong zijn topspelers maatschappelijk begeleiden en laten zien dat er meer dan hockey is in de wereld. En ook hoe ze sport hiervoor kunnen inzetten.

Naast het plaatsen van het logo op de shirts, kijken Kampong en THP samen, onder aanvoering van topspelers zoals Quirijn Caspers, Constantijn Jonker, Robbert Kemperman, Roderick Weusthof en Sander de Wijn, hoe de hele club in alle gelederen betrokken kan worden bij het werk van THP . Met 5000 leden heeft de club een geweldig arsenaal om aan fondsenwerving en bekendheid van THP te werken.

Het partnership levert THP geld en naamsbekendheid op. Voor Kampong zal de groeiende merkwaarde en verbeterde positionering in de markt leiden tot indirecte positieve effecten, zoals trots van de leden en het aantrekken van meer sponsoren. De verwachting is dat zo talentvolle spelers en internationals eerder voor Kampong zullen kiezen.

Het is een unicum dat een Nederlandse sportclub niet kiest voor het grote geld, maar juist voor een prachtig maatschappelijk doel. En zo een belangrijke bijdrage levert aan een hongervrije wereld.

Maatschappelijk verantwoord sporten zal in de toekomst bij steeds meer sportverenigingen doordringen.

Vergelijkbare initiatieven zijn er in de Nederlandse sport in de vorm van het gunnen van de plek op het shirt door een sponsor. Verzekeringsmaatschappij ASR gunt Diergaarde Blijdorp de plek op het shirt van Feyenoord. ABN Amro en Eiffel staan hun plek op de shirts van alle spelers uit de jeugdteams van hockeyclub Amsterdam af aan het Jeugdsportfonds. Mooi dat clubs en sponsoren dat doen, juist in de tijden waar het economisch wat minder gaat.

Natuurlijk vergt de overgang naar maatschappelijk verantwoord sporten een investering. Maar die is meer dan de moeite waard.

 

Comments (17)

 1. Wordt een beetje moe van Brinkman.
  Sinds zoonlief weg moest bij SCHC omdat papa niet met zijn coach kon opschieten, is het Kampong voor en na.

 2. Ja, Brinkman vergeet in zijn geslijm over Kampong dat Kampong wel voor alle sporters, dus tennis, voetbal, chricket etc, de contributie verhoogt met 25€ jaar voor de komende jaren, en dat boven op de inflatie, dus 5000 X 25 is een aardig zakcentje, lekker sociaal mijnheer Brinkman.

 3. Klopt en daar bovenop 150.000 Euro vanuit de reserves voor de playoffs.

  Lekker denken aan de medemens.

 4. Honger naar Succes

 5. Jacques zet je Blauwe Kampong bril eens af.

  Vreselijk dat kritiekloze gewauwel over Kampong

 6. 2e sportclub achter N.E.C. die hebben vorig seizoen ook een goed doel op het shirt gedragen voor een half seizoen.

  Bak!

 7. Kampongbashers!

  En ja hoor, daar zijn de aasgieren in de vorm van de kamponbashers weer op het forum neergestreken!

 8. @kampomgbashers

  eigen schuld dikke buld!

 9. Kampong is ook gewoon een vreselijke club

 10. Kampongbashers!

  Als je bult met d schrijft, laat je echt zien van welk niveau je bent!!

 11. @Kampongbasher, jij kan de naam van je club in je eerste post niet eens goed schrijven, dus dan ben je waarschijnlijk van hetzelfde niveau.

  Leg je erbij neer het is gewoon een vreselijke club

 12. Rodierodie

  Welke andere clubs doen allemaal nog meer aan een dergelijk project mee? Dat moeten ook wel vreselijke clubs zijn zeg, pfff. Helemaal niet raar dus dat hier een stuk over geschreven wordt. Snap best dat de link tussen Kampong-verheerlijking en Jacques Brinkman snel gelegd wordt, maar naar mijn idee is dat nu niet terecht.

  Overigens is de zin “het is gewoon een vreselijke club” heel leuk en aardig natuurlijk, maar kom dan met argumenten. Liever ook wat meer dan “het terrein is vreselijk” want dat weten we nu wel!

 13. @Rodierodie, er zijn vele clubs die het sociale aspect verwerken in hun club. Alleen is Kampong een club die erg te koop loopt met het goede en het slechte laat voort bestaan. Er zijn ook seniorenteams die hun training op 1/3 veld moeten afleggen, kleedkamers die alleen voor de hogere teams opengesteld worden, een nieuw clubhuis willen maar geen openheid aan hun leden geeft maar wel geld willen zien en zo kan je echt wel even doorgaan. Hun winst halen ze uit het feit dat ze groot zijn,maar op een ledenvergadering zitten er 9 mensen. Dus een gebruikersclub, geen warme familieclub.

 14. en zelfs jeugdtrainers ontslaan die 3x finale lands halen!

 15. Kampong is gewoon een vreselijke club

 16. Kampongbashers!

  @Kareltje

  Uit het feit dat ik de naam van Kampong niet goed geschreven hebt blijkt dat ik dus helemaal geen Kamponger ben.

  Als we het dan toch over fouten hebben, misschien kun jij iets aan je niveau van het Nederlands doen.

  Je kan????? Je kunt!!!!!

  Uit je frustraties jegens Kampong maar lekker door! Net als al die andere Kampongbashers.

 17. @kampongbashers, Het is niet je club maar je maakt je er wel druk om?

  Lijkt me niet zoveel mis met jij kan,jij kan het niet hebben dat zoveel mensen iets tegen je club hebben.

Reageer