Column: Spektakeldenken

De Olympische Spelen lijken alweer zo ver weg. De Ranomi’s, Dorians en Epkes van vorige week heten nu weer gewoon Mark, Emile, Diederik, Geert of Alexander. Net als de politiek is topsport vooral ook entertainment geworden. Ik mocht bij het beachvolleybaltoernooi in Londen zijn en keek mijn ogen uit. Muziek, dans, lichtshow, alles was gericht op vermaak.

Mijn hart ligt natuurlijk nog steeds bij de nationale hockeyteams. Gelukkig wisten coaches en spelers ondanks alle spektakel de focus te houden op de weg naar de uitkomst, het resultaat. Te vaak zijn we als ondernemers — zeker nu in crisistijd — gericht op de kosten.
Het gaat niet om wat het kost, maar om wat het opbrengt. Voor de herenhockeyers leek de prijs heel hoog. Er werd afscheid genomen van hockeylegende Taeke Taekema, en hockey-icoon Teun de Nooijer mocht op het laatste moment toch nog bij de Olympische selectie aansluiten. De onrust die ontstond, legde een zware druk bij coach en spelers. En wat ik zag, was een heel hechte band die daardoor ontstond.
De kracht van de Oranjeheren was vooral dat ze voor elkaar door het vuur gingen. Gek genoeg zijn dan de momenten waarop wordt gejuicht bij een doelpunt veelzeggend. Op dat ultieme, euforische moment laten de spelers het ware gezicht zien. Wat ik zag, was strijdlust en teamgeest. Geweldige beelden. Het maakte niet meer uit wat het allemaal gekost had, de opbrengst maakte alles goed.
Met de Oranjehockeydames had ik de grootst mogelijke moeite om toe te kijken. Om niet meer deelgenoot te zijn aan het proces en lijdzaam op de tribune te zitten was veel lastiger dan ik had gedacht. Toch moet ik collega Max Caldas een groot compliment maken. Hij heeft het team nog verder doorontwikkeld, in alles is het team gegroeid. En ondanks de slinkende verschillen in het mondiale dameshockey slaagde zijn team erin om op alle vlakken het verschil te maken met de concurrentie.
Voor beide teams was spektakel een essentieel onderdeel. Het minimale verwijt dat je de heren kunt maken, is dat het grootste spektakel werd gepresenteerd in de halve finale, door negen keer te scoren tegen Groot-Brittannië. Was de flow toen weg? Werd de focus toen verlegd van resultaat (goud) naar proces (swingend spel)? Niemand zal het ooit weten. De prestatie was er uiteindelijk niet minder om. Herencoach Paul van Ass kon voor de Spelen alleen maar slagen als hij goud won. Nu werd hij als held binnengehaald en geridderd, met zilver.
Daarom moeten we als ondernemers ook wat meer gaan ‘spektakeldenken’. We hoeven geen vuurwerk af te steken als een klant een offerte goedkeurt. Maar we moeten wel zorgen dat ons ondernemerschap wordt voorzien van beleving (bij onszelf) en belevenis (bij de klant).
Marc Lammers is oud-hockeybondscoach en bedrijvencoach. Opgetekend door Ton Hendrickx @heruitvinder
Bron: Financieel Dagblad

Reageer