Column van Don Prins: Winterstop of zaalperiode?

Het is weer zover; de zaalsticks zijn, na een veel te korte competitie, weer opgeborgen. De Nederlandse ploegen hebben ondanks hogere verwachtingen ten aanzien van de eindrangschikking geweldig gepresteerd op het WK Indoor in Poznan. Wat heb ik genoten van de wedstrijden van de Nederlandse zaalmannen tegen Polen en Duitsland. En wat was ik trots op m’n ‘vrienden’ die daar over een geweldige winnaarsmentaliteit beschikten. Met één verliespartij vijfde worden is geweldig zuur, maar respect.

De dames konden het helaas in de finale net niet bolwerken tegen een iets beter Duitsland, maar zoals veel mensen vaak vergeten is de vorm van de dag vaak bepalend voor de uitslag. Een balletje dat net wel of net niet binnenvalt en een corner wel of niet krijgen heeft invloed.

Dat in Nederland het niveau van het zaalhockey omhoog gaat, kan je zien aan de prestaties van de clubteams tijdens de Europa Cup. Voor het eerst in jaren een medaille voor de mannen van Amsterdam terwijl de weg naar de finale open lag. Ook voor de dames van Kampong had er misschien wel meer ingezeten dan een bronzen medaille.

Ik heb van dichtbij mee kunnen maken dat verschillende teams er goed aan hebben gedaan om in de winter met het team op stap te gaan. Er kan hard worden getraind in ideale omstandigheden en je bent als team een aantal dagen 24 uur bij elkaar. Conflicten kunnen worden uitgesproken, er kan hard worden getraind en de focus ligt alleen even op hockey en teambuilding.

Maar als je na vier dagen fanatiek trainen in 23 graden en zon bij terugkomst in Nederland weer niet kan trainen vanwege sneeuw en ijs op het veld en de gymzaaltjes in moet om je fysieke gesteldheid op orde te houden, vraagt iedereen zich toch af wat we weer buiten doen. Als je de beelden ziet van Rotterdam-SCHC, dan zou iedereen in het publiek liever binnen een mooie zaalwedstrijd bekijken.

Hoe vaak het ook al is gezegd in hockeyend Nederland, laten we lekker het veld op gaan als het veld er ook echt klaar voor is en niet als het nog ligt te verpieteren in de kou! Dat vindt het groene (of blauwe) waterkunstgras helemaal niet leuk, terwijl die zaaltjes juist schreeuwen om bespeeld te worden!

Reageer