Column van top tot teen (6): Hoe ontdek je wat je lichaam moet drinken?

Ik was blij dat ik een voedingsanalyse cadeau had gekregen. Dat was namelijk iets waar ik zelf niet op zou komen, maar ik was wel nieuwsgierig. Tot mijn verbazing bleek ik een melkallergie te hebben, daar was ik anders nooit achter gekomen. Direct heb ik melk van mijn boodschappenlijst geschrapt. Ongeveer één week later begon ik me veel energieker te voelen.
Je hebt voeding nodig om te kunnen leven, maar als je gezond wil hockeyen en herstellen, dan komt er meer bij kijken. Het gaat er dan om dat je leert wanneer je wat en hoeveel je moet eten om een bepaald doel te bereiken.
Het maakt niet uit of je fanatiek bezig bent in het hoogste team of ervoor gekozen hebt om in een laag elftal te spelen, het is in beide gevallen onnodig en onverstandig om bewust voor je gaat sporten verkeerde voeding in te nemen. Datzelfde geldt voor het herstel, ook in dat geval maakt het niet uit op welk niveau je speelt. Snel herstellen van een inspanning is gezond en voeding speelt daarin een belangrijke rol. Eet en drink dus zowel vooraf als achteraf datgene in die mate dat gezien jouw inspanning en trainingsfrequentie het beste voor je is.
Je beweert vast wel dat je gezond eet. Je kunt je echter afvragen of dat terecht is. Het is immers bijna onmogelijk om als leek op dit gebied aan het functioneren van je eigen lichaam en aan je eigen sportprestaties te herleiden of je gezond eet. Het is vrij eenvoudig en laagdrempelig om door middel van een voedingsanalyse daar achter te komen.
Als je ervoor kiest om je voeding te laten analyseren, is het nodig dat je eerlijk gedurende een aantal dagen noteert wat, hoeveel en wanneer je allemaal tot je neemt. Vervolgens krijg je op basis van de resultaten gezien jouw leefpatroon en doelstellingen het advies wat je voortaan maar beter niet meer kunt eten of drinken, met een gezond alternatief. Daarnaast verneem je niet alleen wat, maar ook wanneer en hoeveel je het beste kunt eten en drinken.
Als je optimaal wil spelen en trainen, is het van belang om de juiste voedingsmiddelen op de juiste momenten in te nemen. Hiervoor kan je een voedingsanalyse laten doen.
Arnoud Berkman
De volgende column heeft als onderwerp: Hoe train je effectief?

Reageer