Conclaaf: Bos – Hoofdklasse Hockey Nederland

Conclaaf: Bos

Even alle commotie vergeten rondom Zwarte Piet en moorkoppen? Een verkwikkend boswandelingetje met enkele hondenbezitters doet wonderen. Halverwege de wandeling dwalen de gedachten af bij het zien van de hoge bomen die afgelopen zomer weer de struiken het licht hebben ontnomen. Struiken die zouden groeien als die bomen het spreekwoordelijke veld zouden ruimen. Opeens sta je dus oog in oog met een metafoor die alweer bijna twee jaar geleden opgeld deed in onze hockeypolder. Let wel, de kracht en gebruik ervan heeft te maken met de beperkte mogelijkheden van de directe taal. Het is niet altijd eenvoudig uit te leggen hoe complex de zaak is of hoe het probleem moet worden opgelost. Dan is het tijd om een metafoor als een soort tijdelijke impotentie in te zetten. Grootgebruiker is en blijft Paul van Ass. Onze bondscoach was voorheen succesvol zakenman – op zijn 28ste voltooide hij zijn eerste bedrijfsovername. In die tijd moet de metafoor tijdens een doorsnee leiderschapscursus bij hem zijn ontwaakt. „Ik gebruik veel beeldspraak uit het bedrijfsleven,” bekende Van Ass die voorts de Australische hockeyers vergeleek met polopaarden die de finesse van de Nederlandse raspaardjes kunnen vermorzelen. Een paar weken geleden werd het citaatboek van Van Ass aangevuld. Het Nederlands mannenteam is immers in zijn ogen een oranje gekleurde bolide. Het gebruik van metaforen is behoorlijk aangeslagen. Zoals bij de Terriërs in Heiloo waar twee weken geleden zeven bolides behoorlijk waren toegetakeld waaronder die van de zusjes Admiraal. Even denk je dat de sympathieke trainer/coach Jisse Waasdorp een meesterlijke metafoor uit z’n hoed tovert. Het dieseltje is namelijk op sportpark ’t Vennewater nog niet warmgedraaid. Maar wat blijkt. Volgens het Noordhollands Dagblad waren deze auto’s echt vernield. Een auto was zelfs overgoten met benzine. Dat was, wat je noemt, een regelrechte donderslag bij heldere hemel. En zoals iedereen weet klinkt een donderslag in een bos altijd extra dreigend.

Comments (3)

  1. Konden we Paul van Ass maar eens een column geven voor zijn prestaties in plaats van die idiote uitspraken van hem. Begrijp nog steeds niet waarom deze man nog de teugels in handen heeft. Achter zijn spelers staan bij het conflict met de bond over de HIL doet hij ook niet. Een mooiprater maar daar zit Den Haag al vol mee, dus is van Ass overbodig.

  2. Wie is volgens jou een geschikte kandidaat voor het bondscoachschap @hockey?

  3. Tja, mijn favoriet M. Lammers zit bij de buren maar Laat Alexander Cox de vrouwen doen en schuif Caldas door naar de mannen. Ideaal, nee alles beter dan v. Ass.

Leave a Reply