hdm WEER TERUG IN DE HOOFDKLASSE!

Geweldig, geweldig, wat een prestatie. Gefeliciteerd,spelers,coach, trainers en begeleiders!

Maar wat nu? Mag hdm heren1 wel in de hoofdklasse spelen? Immers we hebben maar één buitenlander en je moet er toch wel een stuk of wat hebben. Wat raar eigenlijk dat je de sterkste hockeycompetitie ter wereld hebt en dan buitenlanders haalt en betaalt om daar in te laten spelen. Als de bond en de clubs nu eens andersom zouden redeneren (ik weet het, dat is erg moeilijk) en zouden zeggen: “OK, per team mogen twee buitenlanders worden opgesteld, maar die moeten daar wel voor betalen om mee te mogen doen in de sterkste competitie ter wereld”. Wij, de KNHB, organiseren samen met de clubs toch die competitie en er is echt geen sterkere in de hockeywereld, nog beter georganiseerde competitie dan in Nederland! Gelooft u mij, niet in Duitsland, niet in Engeland, niet in Spanje of Australië bestaat een competitie van het niveau als in Nederland. En dan hebben we het al helemaal niet over landen als India, Pakistan, China etc.. Kortom wij, de KNHB, hebben een uniek product of ben ik nu gek geworden?

Kom op bestuurderen zet de bond onder druk en verander de regels. Ja, maar (hoor ik u denken) dan komen die buitenlanders niet. Wel, prima toch! Krijgt onze eigen jeugd weer volledig de kans om zich in de kijker te spelen. Zij komen heus wel hoorm want in eigen land bestaat niet zo’n competitie en er zijn buitenlandse bondscoaches die maar wat graag zien dat hun internationals in Nederland spelen.

Maar goed, stel dat de buitenlanders dan weg blijven, wat doen we dan om de Hoofdklasse op niveau te houden? Ik zou zeggen van onderop beginnen, dat wil zeggen de overgangsklasse moet naar een hoger niveau getild worden. Van de twee overgangsklassen blijft er maar één over,die wordt samengesteld uit de beste twaalf overgangsklassers aan het einde van het seizoen (niveau omhoog). De kampioen van die topklasse, of hoe men die superovergangsklasse ook wil noemen, promoveert direct, de nummer twee speelt play-offs met de nummer 11 van de hoofdklasse.

Laten we maar snel de regels veranderen, voordat er clubs ten onder gaan aan het betalen van spelers en speelsters en loop niet achter “de waan van de dag” aan. Kijk wat er gebeurt in de voetballerij, driekwart van de BVO’s (Betaald Voetbal Organisaties) is failliet of onderweg om failliet te gaan.

Kom op hdm, we mogen nu weer meepraten op hoofdklasse niveau. Laat je stem horen tenminste als mijn voorstellen in goede aarde vallen. Zo, niet even goede vrienden.

Pieter Versteegh

Reageer