Hockeyseizoen in vier delen – Hoofdklasse Hockey Nederland

Hockeyseizoen in vier delen

Een bron van ergernis bij veel (inter)nationale coaches is de afstemming van de kalenders, nationaal en internationaal, waardoor vaak de planning niet naar wens verloopt. Inhaalwedstrijden op ongelukkige momenten, internationale spelers die niet beschikbaar zijn, etc… en het wordt er niet beter op is de algemene consensus. Een van die coaches prikkelde mij afgelopen zondag, nadat de wedstrijden afgelast werden door de sneeuw, om hierover eens in de pen te kruipen met een “open brief” aan de FIH en de EHF als gevolg… gebaseerd op mijn discussies met tal van die coaches.

De essentie van wat wordt voorgesteld is om voor het tophockey het jaar strak op te delen in 4 delen van telkens drie maanden: september tot en met november voor het nationale clubhockey, december tot en met februari voor het internationale hockey, maart tot en met mei opnieuw voor het clubhockey en tenslotte juni tot en met augustus weer voor het internationale gebeuren. Als iedereen zich hier strikt aan houdt wordt het een stuk eenvoudiger voor alle betrokkenen – bonden, clubs, spelers – om hun jaar te plannen. Op die manier kan zelfs de laatste uitvinding van de FIH, de World League als vervanger van Champions Trophy/Challenge en van de Qualifyers voor WK en Olympische Spelen, perfect ingepland worden zonder dat deze het fundament van onze sport, de nationale clubcompetitie, schaadt.

Afgelopen zondag, terwijl het buiten sneeuwde, werd dit dus in woorden gegoten en met enkele van die coaches nog eens doorgenomen om vervolgens afgelopen maandag als open brief aan de FIH en de EHF verzonden te worden. Ik publiceerde de open brief tevens op mijn blog en nodig iedereen graag uit tot een inhoudelijke discussie hierover. Ik denk dat iedereen gebaat is bij een structurele oplossing van het groeiende probleem van een te volle kalender. Misschien is dat een oplossing die aanleunt bij het geformuleerde voorstel, misschien zijn er nog andere mogelijkheden. Hoe dan ook, het is altijd gezond oude gewoontes af en toe in vraag te stellen…

Ernst Baart

https://baart.net/open-letter-to-fih-ehf/

Comments (7)

 1. sascha Tamarinof

  Prima voorstel. Hopen dat de FIH en de EHF hier een vervolg aan zullen gaan geven. Goed denkwerk Ernst en een nog een panklare oplossing voor de heren ook. Misschien dat wanneer deze organisaties hier op in gaan dat de KNHB dan gedwongen wordt om ook mee te gaan denken!!!

 2. Prachtig die windows moeten er absoluut komen. Bedenk wel dat de Olympische Spelen wat lastiger in die windows te gieten zijn. En hoe wil je omgaan met voorbereidingen van club- en landenteams? Voorbeeld: een Champions Trophy begin december en een WK eind februari.
  De Nederlandse competitie heeft tegen de 30 weken nodig (met krappe voorbereiding). 2x 3 maanden = 26 weken. We hebben dus sowieso een uitdaging in Nederland.

 3. Ernst Baart

  @hokkie : In de open brief, de volledige versie op mijn blog, zie je het schema dat ik voorstel uitgewerkt t/m 2020. De Champions Trophy verdwijnt in principe en wordt vervangen door de World league en een WK wordt in principe altijd voorzien in de periode augustus, net als de Olympische Spelen. Op die laatste heb je als FIH geen vat dus als die zouden afwijken van het klassieke schema zullen we ons moeten aanpassen ja…
  De voorbereiding van de club blijft zoals gewoonlijk in augustus en januari/februari, dus deels zonder de internationals zoals nu. Een toptoernooi organiseren begin december zou niet handig zijn, maar de 3e en 4e week van december kunnen perfect. Je zult er ook lezen dat ik voorstander ben van een topreeks met 10 ploegen, dat is 18 wedstrijden en 3 wedstrijden voor de play-off = 21 wedstrijden op ongeveer 26 weken tijd. Er zal nooit een systeem gevonden worden dat alles voor iedereen oplost maar op deze manier is het wel op voorhand duidelijk voor iedereen en kan iedereen beginnen plannen zonder verrassingen…

 4. Iman Trafo

  Opvallend! Eindelijk eens een onderwerp waarover serieus gediscussieerd kan worden! Weinif rwacties!

  Maar als er afgezeken kan worden, op de man gespeeld kan worden, gezeurd kan worden, dan struikelt men hier over elkaar heen.

  Jammer! Kom op, dit is een serieuze zaak voor de hockeysport! Geef je mening!

 5. Een alleraardigst idee. Maar de internationale kalender is iets groter dan alleen de toernooien die Ernst noemt. Wat gebeurd er met andere, grote internationale evenementen zoals de Super Series in Australie, Azlan Shah Cup, Asian Games, Pan American Games, die zich tussen de voorgestelde data in afspelen?

  Ik heb het idee dat dit voorstel zich alleen richt op het wel en wee van Nederlandse en Belgische clubs, want andere landen hebben lijken minder problemen te hebben met de internationale kalender.

  Ben benieuwd.

 6. Ernst Baart

  @Iman : tsja… als je het niet erg vind mogen die zogenaamde “afzeikers” wegblijven wat mij betreft 😉

  @Hans : De essentie van wat ik wil bekomen is een duidelijke afbakening van periodes in het jaar voor nationaal en internationaal hockey. Het is niet aan mij om ieder detail al in te plannen. Maar om op je puntjes in te gaan :
  Asian Games en Pan American games zijn het equivalent van ons EK en horen dus thuis in de categorie van de Continental Championships die ik wel degelijk een plaatsje gaf in mijn voorbeeld schema in de open brief. De Super Series in Australië is iets erg leuk maar heeft wat mij betreft weinig met “ons” hockey te maken, net als zaalhockey is dat voor mij een aparte sport… De Azlan Shah cup is een vrijblijvend oefentoernooi dat dus perfect kan ingepland worden wanneer ze willen in de 6 maanden van het jaar voorzien voor internationaal hockey.
  Het klopt dat het vooral de landen met een (Europese) clubcultuur zijn die lijden onder de internationale kalender, maar ook de andere “minder getroffen” landen hebben baat bij een duidelijke afspraken over de kalender… getuige ook de steunbetuigingen en enthousiaste reactie die ik kreeg uit Europa, Zuid-Amerika, Azië en Australië… en de positieve reacties uit de internationale officiële hoek… Het gaat dus echt wel verder dan de Nederlandse en Belgische clubs 😉

 7. Misschien een mooie reden om eens te stoppen met al die exotische buitenlanders. spelers uit de EU ok, daar zijn we ook een onderdeel van. Verder goed stuk van Ernst, worden de grijze hersencellen van de KNHB eens opgeschud.

Leave a Reply