In conclaaf: Omkering – Hoofdklasse Hockey Nederland

In conclaaf: Omkering

Het antwoord op de eeuwige klassieker of een buitenlandse speler een verrijking is of een sta-in-de-weg voor het ontluiken van Nederlands hockeytalent, komt van een hoofdklasser. Nota bene van een club die jaren lang de grootgrutter is in buitenlandse spelers: SCHC. Na elf puntloze wedstrijden en steeds meer open parkeerplaatsen tijdens thuiswedstrijden, is de omkering in Bilthoven aanstaande.

Het begon allemaal met de Nieuw Zeelandse Olympiërs Jenness, Panchia, Tarrent en Inglis. ‘Bij het selecteren van buitenlandse aanwinsten, hebben we bewust gekeken naar spelers die vooral naar SCHC willen komen om beter te worden’, doceerde oefenmeester Pim Wijzenbeek nog aan het begin van dit hockeyseizoen. Het liep anders. ‘Ze kunnen zich hier niet zo goed aarden,’ vertelde een creatieve woordvoerder amper een paar maanden later. Vreemd, want even verderop hebben twee Kiwi’s van aartsrivaal Schaerweijde –  L’Huillier en Hilton – de tijd van hun leven. Lichaam en geest van Jenness, Panchia, Tarrent en Inglis waren dus niet meer in evenwicht. Logisch. Welke tophockeyer verlangt na de kolkende Olympisch Spelen in Londen naar een armetierig stekkie met stapelbedden inclusief een heimweeschotel op het balkon in pensioendorp Baarn? Niemand.

Om de verveling voor en na het trainings- en competitiegeweld te doorbreken, overwogen de boys nog tulpen te pellen of bij gepensioneerde bij te klussen. Mobiliteit was geen probleem. Dit groepje Black Sticks beschikte immers over vier onooglijke Postcodeloterij fietsen waarmee zij ook langs het stroomgebied van de Eem een frisse neus konden halen. En zo kon het gebeuren dat de Olympiërs op een sombere dag op een boeren landweg nabij Eemnes ontwaakten uit hun hockeydroom. Wegwezen uit Nederland.

Wijzenbeek zag het aankomen. Hij stroopte zijn mouwen op, regelde voorts een souterrain voor Hage, hield Van Peppel onder de duim en plaatste het jeugdig talent in de hoofdmacht. Tien weken duurde het nieuwe Wijzenbeek-effect. Het resultaat mag er zijn. De hoofdmacht van SCHC is eindelijk herkenbaar, de parkeerhavens stromen vol, de overlevingspunten denderen binnen en de bankrekening kan weer aangroeien. Goed voorbeeld doet volgen.

 

Comments (3)

  1. Wat een onzin dit verhaal, Nederlof is met deze tactiek gekomen, vd peppel is nog steeds een moeilijke jongen maar blijft een goede speler en Hage was altijd al een talent die het nu goed doet. Verder staat dit team nog steeds laatste en hadden de kiwi’s gewoon te weinig kwaliteit. Laten we Wijzenbeek nou niet ineens de verlosser gaan noemen want 0 uit 11 blijft schandalig.

  2. en zijn vriendjes

    heerlijk stukje, toverde bij mij in ieder geval een glimlach op mijn gezicht. Of je nou fan bent van SCHC en Wijzenbeek of niet, feit is dat de laatste weken de spanning weer lekker terug is onderin, en daar hou ik van. Heerlijk zure reactie ook hierboven, kan ik ook wel om lachen.

  3. Wederom een heerlijke column van Arjan Klaver. Het stemt velen tot nadenken en verhoogt het niveau van deze site met sprongen. Jammer dat reacties als die van Calimero daar weer afbreuk aan doen.
    De spanning in de RHK is in ieder geval weer terug en belooft ons nog een aantal interessante weekeinden. Samen met Voordaan, Schaerweijde, Laren en HGC gaat SCHC strijden tegen al of niet directe degradatie. Na komend weekeinde weten we meer.

Leave a Reply