Ingezonden: Fluiten moet ook betaald worden!

Bart de Liefde, Tweede Kamerlid en hoofdklassescheidsrechter, zegt in een artikel op SportknowhowXL.nl (lees het artikel hier) dat je voor het geld geen scheidsrechter hoeft te worden. En gelijk heeft hij. Wie wil er nou voor zo´n schijntje en kilometervergoeding wekelijks als ´kop van jut` fungeren op het topniveau hockey in Nederland? De arbitrage staat regelmatig in het (trieste) middelpunt van de belangstelling. Dan moet je wel een erg grote liefhebber zijn.

Scheidsrechters worden voortdurend door de spelers aangevallen over hun beslissingen. Zelfs als een speler zelf de bal over de lijn werkt, wijst hij nog de andere kant op. Het begint op voetbal te lijken! Het is dan ook logisch dat scheidsrechters niet altijd reageren op iets wat een speler zegt en alleen af gaat op wat hij zelf heeft waargenomen. Was die waarneming niet juist (maar wie maakt er geen fouten?) dan zijn de rapen gaar. Dan ontstaan er de gebruikelijke opstootjes rondom die scheidsrechter.

De KNHB heeft het voortdurend over professionaliteit binnen het tophockey. Regelingen, spelerslijsten, contracten, etc…. Terecht, de ontwikkelingen gaan steeds verder in die richting. Het wordt dan ook tijd dat de KNHB scheidsrechters op topniveau beter financieel gaat belonen. Ook daar mag het hockey wat meer op voetbal gaan lijken. Coaches en spelers worden steeds beter betaald, dat moet nu dan ook maar eens gaan gelden voor de arbitrage. Wederom een schone taak voor onze KNHB. Professionaliseer ook de toparbiters in de hockeysport. Wellicht dat er dan wat meer hockeyscheidsrechters de hoofdklasse gaan ambiëren.

Sascha Tamarinof

Reageer