Ingezonden: Haagse hockey kan ‘boost’ gebruiken

Foto © Robert Heezen

Jarenlang was Den Haag een bolwerk van het tophockey. Roemruchte tijden met Klein Zwitserland, HGC en HDM lijken voorbij te zijn. Wat is er toch aan de hand in Den Haag? Een bijna faillissement, leegloop bij de topclubs van weleer, degradaties, etc.

In tegenstelling tot Amsterdam waar het tophockey het toch redelijk blijft doen met Amsterdam, de heen-en-weer club Hurley en Pinoké dat het verrassend goed doet dit seizoen, wil het in Den Haag maar niet lukken.

Het herenhockey-bastion Klein Zwitserland degradeerde naar de OVK en ook de dames van Klein Zwitserland lijken dit jaar op een onafwendbare degradatie af te stevenen. De heren van HGC, vorig seizoen nog in de top meedraaiend, hebben het dit jaar heel lastig. De dames van HGC dreigen kansloos rechtstreeks uit de dames Hoofdklasse te degraderen. De heren van HDM strijden tegen degradatie en de dames van HDM ‘leven’ dankzij de inzet van Herman Kruis nog steeds in de Hoofdklasse.

Als je de balans van het Haagse hockey opmaakt, een weinig positief beeld. Is er dan geen hoop? Wellicht een sprankje! De heren van Klein Zwitserland lijken zich vanuit de OVK in de play-offs voor promotie naar de Hoofdklasse te gaan mengen.

Wat zou de onderliggende reden voor het teloor gaan van hockeystad Den Haag toch zijn? Het Haagse hockey kan zoals ik al in de titel aangaf wel weer eens een ‘boost’ gebruiken. Maar dan wel een financiële boost!  De Haagse clubs zien met lede ogen hun ‘toppers’ weggekocht worden door andere verenigingen die wel over meer financiële  middelen beschikken. Door gebrek aan geld of aan wil om de ‘toppers’ financieel aan zich te binden, zakt het Haagse hockey terug naar de hockey-middelmaat. Ja, het tophockey is zeker bij de topclubs een geldzaak geworden en dat professionalisme heeft nog niet elk clubbestuur in de portefeuille. Crisis? Amateurisme? Feit is dat voor het runnen van een topclub veel geld nodig is tegenwoordig. En dat zou Den Haag nodig hebben om als hockeystad weer te verrijzen.

Sascha Tamarinof

Comments (6)

 1. HDM had niet genoemd hoeven worden. De dames doen het goed en de heren zijn op weg. Belangrijker is dat HDM een goede jeugdopleiding heeft, in tegenstelling tot KZ en HGC.

  Een gebrek aan geld is het niet. Eerder een gebrek aan kennis en het vermogen om het verleden los te laten. Bij KZ en HGC zijn het helden van weleer die er al jarenlange een potje van maken.

  Dat zien ze zelf niet, dat is het probleem.

 2. Wat mij betreft doen de heren van HDM het toch niet zo goed. De heren zijn op weg? Wanneer er op 1 mei a.s. van Tilburg verloren wordt, is het einde oefening, lijkt het een doodlopende weg en lijkt rechtstreekse degradatie naar de OVK onvermijdelijk!

 3. Kees Fens

  HDM komt er wel, goede jeugd opleiden kost tijd.
  HGC is teklein, geen goede jeugd en teert m teveel op de van Ass ‘jes, lomans, dellisen ed. Maar daar krijg je geen goede spelers mee, al is daar wel een geheime sponsor
  KZ heeft het geld onder Ties Kruise al uitgegeven en gaat nog steeds gebukt onder de schulden. Ach wordt je wel ere lid van

 4. Hoe is het?

  HDM is de enige van de twee Haagse clubs (en Wassenaar is geen Den Haag!!) die een leuke jeugd opleiding hebben. Bij HGC (Wassenaar) is het een rommeltje in de jeugd opleiding. Dat geld trouwens voor meer clubs in de hoofdklasse competitie. En doen de hoofdklasse/ overgangsklasse zich zelf niet te kort door spelers te kopen van buiten en de jeugd opleiding te vergeten? Spelers die voor een zak geld komen en weer weg zijn als een andere club met nog meer geld komt? En weet je wie daar de dupe van worden bij de hoofdklasse/ overgangsklasse clubs?? JUIST de eigen jeugdspelers!

 5. Je zou een mooi team kunnen samenstellen van jeugdspelers en -speelsters van hdm die de afgelopen jaren naar KZ en HGC zijn gegaan (en vaak van daaruit weer verder). Maar de trend lijkt te keren. Nu deze spelers/speelsters bij hdm zelf meer perspectief zien op blijvend hoofdklasseschap blijven ze langer en sommigen keren alweer terug.

 6. de stampertjes

  Gemeenplaatsen vieren hier hoogtij!
  In heel hockeyend Nederland rommelt het, dus ook in Den Haag. Om nu te stellen dat het bij HDM hemel op aarde is (tijdens districtsselecties wordt meteen gelobbyd, is dat een teken van een goede jeugdopleiding?), HGC en HCKZ teren op vergane glorie etc. als waarheden te poneren is nogal kortzichtig. Alle clubs doen hun stinkende best om te overleven in tijden die niet makkelijk zijn. Hockey is geen voetbal en het wordt de hoogste tijd dat iedereen zich dat eens gaat realiseren….

Reageer