Ingezonden: Hockey als Olympische Sport in gevaar?

Hockey als Olympische Sport in gevaar?

Jacques Brinkman uitte hier vorig jaar op Sport Knowhow XL al zijn bezorgdheid over: “Het  WK hockey in India is niet alleen voor Nederland teleurstellend verlopen. Pakistan eindigde als twaalfde en laatste, gastland India werd teleurstellend achtste. Hockey als Olympische Sport is in het geding. Wanneer van oudsher ‘echte’ hockeylanden als Pakistan en India definitief afhaken bij de mondiale wereldtop, is de hockeysport verworden tot een Europees onderonsje, aangevuld met Australië. Helaas kwam dat in India schrijnend naar voren, onder andere in de vorm van lege tribunes in een stadion met een capaciteit van meer dan 15.000 toeschouwers.

De rol van Nederland in het mondiale hockey gaat dus veel verder, dan er alleen voor te zorgen dat Nederland zelf weer een aansprekende titel pakt. Wil Nederland (en de rest van de wereld) ook in 2028 nog genieten van hockey als Olympische Sport, zullen alle hockeylanden moeten gaan samenwerken om het hockey een paar stappen vooruit te helpen. Naast samenwerken zullen er ook een aantal keuzes gemaakt moeten worden.”

Jammer dat de KNHB dit zelf niet inziet en alleen maar het Nederlandse hockey op de voorgrond plaatst. Ja, natuurlijk… hockey is een wereldsport. Op dit moment helaas alleen in Nederland. Maar ja… wij hebben ook de grootste bond, de meeste kunstgrasvelden, de meeste beoefenaren van de sport en… aansprekende titels.  In het land der blinden was eenoog koning.  Maar dat blijkt een beetje voorbij te zijn.

Voor de KNHB lijkt het vreselijk dat de heren geen finales meer halen en dat bij de dames Argentinië in een sterkere fase verkeert.. Dan slaat de paniek toe…. bondscoaches worden ontslagen omdat ze plotseling die hoogste trede op internationale toernooien niet meer halen.  Vreemd… immers hoort verliezen ook niet bij sport?

Voor de KNHB niet… “alleen goud telt”  was een van de redenen die uitgesproken werd door de KNHB en was een van de stokken om de hond te slaan. Herman Kruis en Michel van den Heuvel  mochten, zonder een kans te krijgen, het veld ruimen.

Kortzichtig? Ja, zo mogen we dit toch wel noemen. Adel verplicht.. de KNHB zou blij moeten zijn dat er andere  landen opstaan die op dit moment ook sterk zijn. Als alleen Nederland internationale titels zou behalen is het snel gedaan met het hockey als Olympische sport. De hockeybond zou zich dat moeten realiseren en niet meteen in paniek raken als het (ogenschijnlijk) even wat tegen zit.

De bond zou zich ook druk moeten maken over het exporteren van de Nederlandse hockey-know-how over de wereld om het hockey in de wereld sterker te maken en de toekomst van het  hockey als Olympische sport  veilig te stellen. Want die loopt wellicht in  de nabij toekomst al gevaar.

Sascha Tamarinof

Comments (2)

 1. Sascha,

  Je passie is ten zeerste te waarderen, maar moeten we niet oppassen dat het een beetje KNHB pesten wordt? De prestaties van Pakistan en India zijn hun verantwoordelijkheid. De KNHB biedt al aan om te helpen, maar uiteindelijk kan je toch de KNHB niet afrekenen op het presteren van Pakistan en India? En wat heeft het wel/niet (her)benoemen van een bondscoach te maken met de toekomst van hockey als olympische sport? En nog iets, in het bidbook van de KNHB voor het WK 2014 staat toch juist dat de KNHB hockeyprojecten wil ondersteunen in het buitenland? Of zie ik het helemaal verkeerd?

 2. @RooieM

  Het de KNHB verwijten dat ze op een onzorgvuldige manier en met een aantal drogredenenen hun bondscoaches aan de kant zetten omdat die geen ‘goud’ halen en de KNHB alleen maar voorop wil blijven lopen, lijkt mij geen KNHB-tje pesten. Het is eerder een vinger op de zere plek leggen. Iets wat in de hockeywereld uitermate vervelende gevolgen kan hebben als je jezelf in die hockeywereld beweegt.

  Ik heb gelukkig geen belangen in die hockeywereld en hoef niet bang te zijn voor de KNHB. Daarom, andere hockeymedia hebben die belangen wel en zullen nooit zo kritisch schrijven, blijf ik dat over dit soort zaken doen. (Alleen de vaderlandse pers heeft echt kritische kanttekeningen en verwijten richting KNHB geplaatst, de Nederlandse hockeymedia niet!!)

  Natuurlijk zijn de resultaten van India en Pakistan hun eigen verantwoordelijkheid, maar… als het hockey daar in belang zou inboeten wordt het mondiale hockey een zaak van vijf landen in de wereld en dan is het snel gebeurd met hockey als Olympische sport.

  Dat was en is mijn zorg omdat hockey een Olympische sport moet blijven. Natuurlijk wordt het bidbook voor het WK2014 verfraaid met beloftes, maar de KNHB had dit als grootste hockeybond ter wereld ook al eerder moeten en kunnen doen om dezelfde reden als ik hierboven schreef.

  Sascha

Reageer