Ingezonden: Marionettentheater KNHB

Bondscoach Paul van Ass moest van de KNHB verjongen. Edwin Alblas in Hockeyweekly: “Het roept bij mij direct een beeld op van een afhankelijke coach in plaats van een onafhankelijke. Kennelijk is dat vandaag de dag de realiteit. De hockeybond heeft na het slachtofferen van Van den Heuvel en Kruis de touwtjes stevig in handen genomen en de bondscoaches zijn slechts uitvoerders. Mag Van Ass niet zelf bepalen of hij met zijn bewierookte aanpak Ronald Brouwer nog kan inspireren tot een heldenrol in Londen? Ik vond Nederland 40 daarom een mooi initiatief. Een grotere groep spelers klaarstomen voor het internationale werk en bij belangrijke toernooien de beste 18 selecteren ondanks leeftijd. Maar Van Ass gaat nu verder met een groep van 24 en wat gebeurt er met de overige 16? We weten het niet.”

Dit stemt tot nadenken! Al eerder schreef ik dat de selectie van Max Caldas wel onwaarschijnlijk snel tot stand was gekomen en suggereerde dan ook dat die selectie uit de kokers van Bunnik en Bolhuis moest zijn gekomen. Ook Paul van Ass lijkt nu, na zijn verfrissende start door de KNHB, in de tang te zijn genomen. Ik hoor al hoe Bert Bunnik hem belde en zei: “Hoor eens Paul, dat Nederland 40 was even een leuk idee om de Nederlandse hockeywereld nu rustig te houden na het (volgens de pers onbetamelijke, hoe durfden ze!) wegwerken van Michel, maar… nu gaan we weer over tot de orde van de dag… die 40 is veel te kostbaar voor ons, doe nu maar weer gewoon!”

Het vervelende van marionetten (ook blijkbaar de conclusie van Edwin Alblas) is voor die marionetten dat alleen zij zichtbaar zijn voor het publiek en dat diegenen die aan de touwtjes trekken buiten schot blijven. Maar… het vervelende voor diegenen die aan de touwtjes trekken is dat het nu steeds duidelijker wordt wie er bij de KNHB aan de touwtjes trekken.

Bondscoaches met een eigen mening, visie en toekomstplan konden in het verleden door de bond simpel en met oneigenlijke argumenten worden afgeserveerd. Dat kan in de toekomst niet meer omdat diegenen die aan de touwtjes trekken ook verantwoordelijk zijn voor de ‘moves’ van die bondscoaches. Voor die bondscoaches een geruststellende gedachte en voor de touwtjestrekkers een lastig probleem in de toekomst wanneer het mis mocht gaan. Stel je voor…. dan moeten ze zelf consequenties gaan trekken en dat onderdeel van besturen moet, gezien de gebeurtenissen in het recente verleden,  nog in het vocabulaire van de KNHB worden gaan opgenomen.

Sascha Tamarinof

Reageer