Ingezonden: Verraden door eigen familie!

Donderdag 14 april had de club Aeolus een bespreking met de voorzitter, president van het grote Rotterdam en het kleine Aeolus. Waar geopperd werd een bespreking te krijgen, werd Aeolus (alle selectiespelers en dus alle clubleden) neergezet in rijen stoelen en gemaand stil te luisteren naar de heer Dick van Yperen.

Het begon, de spots waren gericht op mooie woorden, maar het leek net alsof er naar een toespraak van een begrafenisondernemer geluisterd werd. Excuses, excuses. De spelers konden er niks aan doen, er is gewoon geen animo voor Aeolus. Het enige wat miste was een droevig muziekje op de achtergrond. Een kleine gitaar achterin de zaal, stilletjes met een kaarsje voor zich. En dan naar mate de mededeling volgde, ging het kaarsje uit. Er is geen licht meer aan het einde van de tunnel.

Of toch wel? Het denkbeeldige gitaartje achterin de zaal komt tot leven. Een vrolijke toon klinkt. De excuses van de preses en Hans Streeder worden linea recta weerlegt en oplossingen zijn geboden. Sponsoren zijn aangedragen, maar heeft Rotterdam links laten liggen. Er willen geen spelers naar Aeolus; er zijn mensen zelfs afgewezen door Aeolus omdat ze vol zaten. Er is geen animo; komt omdat Rotterdam Aeolus totaal links laat liggen. Nog net geen achteraf veldje. Alle aandacht gaat naar Rotterdam, logisch. Een klein marketingbureau zou hier van smullen. Een extra mogelijkheid om je sponsoren te uiten. Nee, Rotterdam ziet het aanhangsel Aeolus als een diep zwart gat. Een schaduw die langzaam verdwijnt. Geef die trainingsuren maar aan Heren 3 en 4, dan kunnen we daar meer in investeren. Maar wie wil er nou investeren in een derde of vierde team? Jongens die de hele week hard werken en voor twaalf uur al 2 kratten bier en een bittergarnituur op hebben? Zijn daar wel sponsoren voor te vinden meneer Streeder? Of kies je als sponsor toch voor een team dat prime time speelt in de subtop van Nederland?

Het mag allemaal niet meer baten. Er kwamen ideeën voorbij, maar wat de preses Van Yperen ook meldde, het blijkt weer niet waar! Aeolus is verraden door hun eigen familie! Er werd afgesproken om Aeolus de tijd te geven om voor al deze problemen een oplossing te zoeken, maar het is een leugen. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan een mooi plan, maar als er dan door drie huisvaders, die meer denken aan wat hun partner op tafel zet die avond, wordt besloten dat ze er eigenlijk geen zin meer in hebben, en Aeolus in één veeg van tafel vegen. En dat terwijl er afgesproken is op 14 april ons de tijd te gunnen en zeker tot en met na de competitie! Nee, er wordt vrolijk 4 dagen later toch besloten dat dat eigenlijk niet kan, en daarmee stoppen.

En dat ze de speelsters en spelers de tijd geven tot 17 mei om te beslissen over hun toekomst. Deze mensen gaan niet in het tweede spelen wat Rotterdam graag zou willen. Zij zullen Rotterdam verlaten. 44 Spelers verlaten een club. Wat zal Rotterdam voor een afscheidscadeau geven? Een factuur met daarop openstaande bedragen, vanwege hun goede jarenlange inzet voor hun club?

Terugkomend op de bespreking. Het leek alsof je vriend/vriendin je jarenlange relatie verbrak en ze tevens ook vreemdgaat met jouw beste vriend. Daar zaten ze dan met hun hockeykleren aan om het trainingsveld op te stappen. Sneu gezicht. De man achterin de zaal probeert nog muziek te spelen, maar zonder snaren is dat niet mogelijk. Het einde nadert aanstaande zondag. De dames en heren, de laatste wedstrijd thuis. Maar zo thuis voelt het niet meer…

Comments (20)

 1. john vd heuvel

  Echt schandalig dat zo’n kleine club en in top ovk speelt, zo wordt behandeld! Lekker groots van HCR! NOT!

 2. Aeolus is sinds de samensmelting met HCR nooit een echte club geweest(44 leden???), maar een satelietclub waarbij de opzet was dat in de top van de OVK spelers zouden rijpen voor HCR. Dat werd op den duur kennelijk te duur en veel rendement werd er niet uitgehaald. Logisch om dan de boel op te heffen en net als alle andere grote clubs met een sterk tweede in de top van res HK te spelen. Dit zijn krokodillen tranen. Iedereen snap dat je met 44 leden niet in de top van de OVK kan spelen. Wie betaalt de trainers,accomodatie van Aeolus? Met 44 leden kan je nog niet eens een grasveld bekostigen!!

 3. Kenner?

  Je telt bij een club pas mee als je in het eerste speelt. Dus… liever naar een andee club in het eerste, dan in het tweede van Rotterdam. Zeker als je zo afgeschoten wordt door datzelfe Rotterdam!!

 4. Hoe is het?

  Jammer voor Aeolus, maar zoals JW het stelt is inderdaad het geval HCR betaald alle faciliteiten en dat geld willen ze nu in H2 en D2 stoppen.
  wel logisch echter zonde van de spelers en club Aeolus maar die bestaat eigenlijk sinds de samensmelting niet meer, zoals vroeger achter de Energiehal.
  Ben benieuwd waar de spelers allemaal naar toe gaan

 5. Wat gaan ze bij h2 en d2 dan investeren? Spelers kopen? H2 staat op degraderen!! Als je kijkt naar andere tweede teams zijn het al een aantal jaren dezelfde die daar hoog spelen, en die bestaan uit hele ervaren oude jongens. Ook daarin wordt niet opgeleid..

 6. Hoeveel spelers zal Streeder uitnodigen om trainingen mee te draaien in de zomer? Of durft hij mensen van buitenaf aan te trekken? Grote poel spelers voor zijn deur…

 7. Hoe is het?

  Een H2 zou een opleiding team moeten zijn voor de spelers die afvallen bij H1, vaak zitten dat soort teams en ook H3 vol met ex H1 spelers die nog even mee willen genieten in de res hoofd- of overgangsklasse, vaak hebben deze teams niet eens een trainer/coach! Het zou beter zijn voor de hockey ontwikkeling dat er een selectie H1/H2 zou zijn met 2 trainer/coaches maar ja dan kom je aan de heilig dom van de hoofdklasse trainers die willen hun eigen innen cirkel mee nemen
  Laat de oud H1 spelers lekker een H25 samen oprichten en hun wedstrijdjes spelen.

 8. Bestuurders zijn er om beslissingen te nemen, ook moeilijke beslissingen. Men spreekt er schande van zonder de ins en outs te kennen. Aeolus heeft niet gebracht wat het zou moeten brengen, einde verhaal.

  De spelers vinden wel onderdak met Leonidas en Victoria naast de deur en Delft iets verderop.

 9. Of het nou wel of niet een opleidingsteam is, die vraag kan alleen beantwoordt worden met nee. Maar dan hadden ze het toch ook al 5 jaar geleden kunnen stopzetten? Is gewoon een geldkwestie, waar de spelers zelfs aangedacht hebben. Ordinaire situatie!

 10. Mooi stuk. En ik vraag me ten zeerste af waarom HCR dit ineens heeft doen besluiten. Ten eerste wilde Jan Hagendijk nadat Aeolus hetzelfde onderkomen kreeg als HCR vier teams in de hoofdklasse hebben. Zijn droom: een prachtig complex en vier topteams die allen actief waren in de sterkste competitie van Nederland. Dus @ JW, een satellietclub is niet helemaal het juiste woord..

  Ten tweede heeft de heer Streeder het telkens over ‘de talenten van HCR’ die hij anders niet bij H1 in zou kunnen zetten omdat zij niet speelgerechtigd zijn gezien zij bij een andere club (Aeolus) spelen. Kan de heer Streeder mij dan misschien uitleggen waarom er al jaren voor kapitalen geïnvesteerd wordt in buitenlanders voor H1? Er is niet eens plek voor ‘eigen jongens’. En hoe zit het met H2? Waarom steekt meneer Streeder dan daar niet meer tijd en energie in? Die tijd en energie had meneer Streeder misschien beter in zijn eigen club (en dan niet alleen H1) kunnen steken gezien het eerste damesteam van HCR al jaren afzwakt van een stevige Play Off kandidaat naar een Play Out gegadigde.

  Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat de mannen en vrouwen van Aeolus niet eens de kans krijgen om oplossingen aan te reiken. Sponsors die zich aanbieden worden weggewuifd en een prachtig nieuw concept om de teams staande te houden wordt zonder pardon in de prullenbak gegooid.

  Kortom het is schandalig dat HCR zo met mensen omgaat die (voorheen) met ontzettend veel plezier veel tijd in hun hobby staken. Een beetje meer respect had wel op zijn plaats geweest.

 11. Kan Aeolus nergens anders terecht? Victoria misschien? Het enige wat ze nodig hebben is een speel veld…

 12. Is Tempo´34 niet een optie voor jullie?

 13. Patrick

  Als ik bestuurslid van Leonidas was geweest had ik het wel geweten: Een fusie met Aeolus. Resultaat: 2 standaard teams in de overgangsklasse en gewoon door hockeyen onder de naam Leonidas

 14. Kenner?

  Met het verlies van Jan Hagendijk is de motor, de hockey-intelligentie en de visie naar de toekomst bij de HCR volledig verdwenen. Jammer, dat de kortzichtigheid en wellicht jaloersheid t.o.v. Aeolus (nl. gewoon lekker meedraaien in de OVK, zonder buitenlanderproblemen, degradatiezorgen, etc.) geleid heeft tot dit onbegrijpelijke besluit, zeker als men zich realiseert wat Aeolus allemaal (tevergeefs) heeft aangedragen om verder te kunnen.

 15. Volgens mij is het punt dat Aeolus niet echt een vereniging is in de zin van meerdere teams (incl jeugd). Dat wil de nederlandse hockey gemeenschap niet. Dat is misschien ook wel reden dat samenwerking in Den Haag werd afgeschoten: een paar teams als topsectie onder een nieuwe naam en de clubs laten bestaan. De Aeolus (satelliet) constructie was een brug te ver voor onze hockeygemeenschap. Misschien maar beter. En financieel speelt wellicht ook mee. Vrijwel alle clubs moeten fors terug in budget. Het is natuurlijk economisch ook volstrekt onverantwoord wat er gebeurt. Wat leveren al die dure krachten op? 0,0 en vaak veel ergernis. Het hockey wordt alleen maar laffer en resultaat gerichter, te genieten is er nog maar weinig.

 16. Mooie woorden Nick!

 17. Antonie

  Hoe zou het geweest zijn als Aeolus heren vorig jaar waren gepromoveerd naar de hoofdklasse?

 18. Kenner?

  Om op de denktrant van de HCR voort te borduren… dan was de HCR waarschijnljk opgeheven. 😉

 19. Janniek

  Is dit misschien een zet van de KNHB die eventuele (toekomstige) competitievervalsing wil tegen gaan? Vorig jaar liet Marijke Fleuren hier zich ook over uit. Dat het een “rare” / ongewenste situatie zou zijn als Aeolus in de hoofdklasse komt…

 20. Misschien dat iedereen op een gegeven moment best zich in de keuze van het bestuur kan vinden, echter waar iedere betrokkene furieus over is, is de achterbakse wijze van communicatie door het HCR bestuur.List en bedrog en niet Rotterdams recht-door-zee. De laatste wedstrijden zijn vorige week gespeeld. Niemand van het bestuur was aanwezig….. bah

Reageer