Johan Wakkie: “”Hockey wordt nooit een profsport”

In 2009 gaf Johan Wakkie in De Volkskrant zijn mening over de hockeysport: “Ik zal altijd propageren dat spelers er een studie bij doen. Je moet je grenzen kennen. Als wij entreegelden gaan heffen bij competitiewedstrijden duiken de hockeyers het café in.  Het is ook een illusie te denken dat mensen zich aan je sport verbinden omdat de nationale ploeg Olympisch kampioen is geworden. Wie kan meer dan twee namen noemen uit het vrouwenteam?”

Tot zover Johan Wakkie. We zijn nu ruim twee jaar verder en kijk naar de beide Oranjes. Voor spelers en speelsters  in Oranje is een programma richting Olympische Spelen uitgestippeld dat naast het clubhockey, de intensieve trainingen etc. volgens mij geen ruimte meer laat voor een studie. We lezen regelmatig de reacties van spelers en speelsters die aangeven de studie op een laag pitje te zetten vanwege het hockey. De dames en heren van Oranje trainen als voetbalprofs, waarschijnlijk nog intensiever, maar worden daarvoor niet navenant beloond. .

Inderdaad… hockey zal nooit een profsport worden. Je kunt er je geld niet mee verdienen, laat staan een toekomst mee opbouwen. Dus vraag ik mij af waarom de spelers en speelsters van Oranje alleen voor de eer van een nationaal elftal en misschien (?) een Olympische medaille zich allemaal zo opofferen en hun maatschappelijk carrière ondergeschikt maken aan de hockeysport. Een speler of speelster die aangeeft de studie ook belangrijk te vinden zal op dit moment niet erg veel langer deel uitmaken van een Oranje-selectie.

Ben benieuwd of de directeur van de hockeybond zich dan bij de bondscoaches sterk maakt en zijn stelling dat spelers er een studie bij moeten doen naast het hockey ook gehoor moet vinden bij die bondscoaches. Ik denk het niet. Mooie woorden, maar de praktijk is weerbarstig en staat haaks op die mooie woorden.

Sascha Tamarinof

Reageer