AD: ‘Belust op eerherstel’

Met meer nieuwe dan vertrouwde gezichten betrad de damesselectie van Hockey Club Rotterdam vorige week zondag voor het eerst het veld weer voor een oefenwedstrijd. Klein Zwitserland was in Den Haag dan wel met 1-0 te sterk, coach Richard de Snaijer zag voldoende lichtpuntjes fonkelen aan de horizon. Op zijn schouders rust dan ook de zware taak de Rotterdamsen terug te loodsen naar het hoogste niveau.
HCR verbleef sinds het seizoen 1992/1993 twintig jaargangen onafgebroken in de hoogste regionen van het dameshockey. Afgelopen seizoen liep alles verkeerd. Drie trainerswisselingen konden niet bewerkstelligen dat de groen-witten de hoofdklasse trouw bleven. Overgangsklasser De Terriërs gaf in play-outs het laatste zetje.
Richard de Snaijer had inmiddels al een verbintenis gesloten met het clubbestuur en was geenszins van plan die te verbreken. ‘Ik heb afgesproken dat wat er ook zou gebeuren, ik vanaf dit seizoen drie jaar lang het damesteam onder mijn hoede zou nemen. Het liefste had ik dat gedaan in de hoofdklasse maar de overgangsklasse is ook geen probleem. Ik ga drie jaar hard werken om ervoor te zorgen dat de jeugd kan doorstromen in het eerste op hoofdklasseniveau.’ De eerste stappen daarvoor zijn al gezet. Viermaal per week traint de damesselectie. Tweemaal inclusief de oudere spelers, eenmaal met de jongere garde en de vierde keer met een combinatieteam van jonge speelsters uit het eerste en de A1. ‘Net als bij de mannen streeft Hockey Club Rotterdam ernaar om met zoveel mogelijk zelfopgeleide spelers te spelen. Af en toe kan er dan wel eens een speelster van buitenaf bij.’
Momenteel zijn de Rotterdammers nog in gesprek met twee directe versterkingen van buitenaf. Vorige week sloten de Spaanse Raquel Huertas (26) en de Italiaanse Daniela Possali (26) zich bij de selectie aan. Eerder al verzekerde de overgangsklasser zich van de diensten van de oudgedienden Florien Cornelis (34), Elsbeth Versterre (34), Simone Martens (38) en Boukje Vermeulen (41). Voorlopig hebben zich ook zeven speelster aangesloten bij het eerste afkomstig uit het A1-team en de beloftenploeg. ‘De puzzelstukjes moeten nog in elkaar gelegd worden. We hebben slechts één missie en dat is direct terugkeren naar de hoofdklasse. Als ik realistisch ben, denk ik wel dat het lastig wordt. We moeten ons eerst zien te plaatsen voor de promotiepoule, dan kijken we verder.’
‘In de overgangsklasse wordt anders gespeeld dan in de hoofdklasse. Het spel is compacter en minder aanvallend. We hebben speelsters nodig die met een individuele actie de opgetrokken muur van de tegenstander beslechten. Wie dat zijn, kan ik nog niet vertellen, we zijn pas net begonnen.’
Bron: AD/Yorick Groeneweg

Comments (4)

 1. Die gaan echt niet meteen terug keren in de hoofdklasse. Fijn dat ze ervaring hebben gehaald maar het ontbreekt aan kwaliteit. Wat heeft het bestuur van Rotterdam toch gefaald.

 2. Veel succes Richard !
  Prima hoe jij je afspraken nakomt,ookal zat het tegen. En met de ervaring van de oud-gedienden,(waarschijnlijk nog best fit!) die jongere speelsters op sleeptouw kunnen nemen ….. iedereen zet zijn schouders eronder ! Heel motiverend.
  Rotterdam hoort in de Hoofdklasse en ik hoop dat het meteen lukt.
  Dames doe je best,beloon jezelf en Richard voor deze houding met een topjaar en terugkomst op het hoogste niveau.

 3. @Mama mia, heel logisch dat Richard zijn afspraken nakomt hij heeft nu de zekerheid van 3 jaar een inkomen, en toen Richard een contract tekende bij Rdam wist hij wat de stand van zaken was en dat er weleens playouts gespeeld konden gaan worden, hij heeft dus gewoon met zijn volle verstand een contract voor 3 jaar zekerheid getekend.
  Zie Rotterdam voorlopig ook niet meer terugkeren, is volgens mij een ware volksverhuizing geweest, tuurlijk is het leuk dat wat ouderen oud speelsters willen helpen de vraag is alleen hoe groot die hulp daadwerkelijk in het veld zal zijn als je al jaren niet meer op topniveau gespeelt hebt.

 4. @ben : we gaan het zien,maar ik wens ze in ieder geval het beste voor het komende seizoen en het halen van hun doelen !

Reageer