AD: “Hockeybond in problemen na vonnis rechter, Tilburg eist uitleg”

Hockeybond KNHB heeft zich in de nesten gewerkt met de puntenstraf, in 2011 opgelegd aan het mannenteam van Den Bosch, dat een niet-speelgerechtigde zou hebben opgesteld. De rechter oordeelde in een bodemprocedure van de hoofdklasser dat die straf moet worden teruggedraaid.
Voor Den Bosch maken de drie extra punten niet meer uit. Dat had zich nog net in veiligheid gespeeld. Maar nu wil HC Tilburg uitleg. De club verloor vorig seizoen de promotie-/degradatiestrijd van Den Bosch, maar blijkt tegen de verkeerde te hebben gespeeld. Met de drie punten passeert Den Bosch SCHC in de eindstand van vorig seizoen. SCHC had dus in de play-outs tegenover overgangsklasser Tilburg moeten staan. En wellicht had Tilburg SCHC wel verslagen en zo een plek in de hoofdklasse bemachtigd.
“We willen van de KNHB horen wat voor gevolg zij geeft aan de uitspraak,” zegt Jan Boelhouwer, de voorzitter van Tilburg dat doolgraag op het hoogste niveau wil acteren. “Ik zie ook niet zo snel hoe dit goed opgelost kan worden. Tilburg als dertiende in de hoofdklasse? Daartegen zeggen wij geen nee, maar vooralsnog beginnen we gewoon zondag in overgangsklasse.”
Bron: AD/Bart Boerop

Comments (18)

 1. Hoofdklasse

  Tilburg ook in de Hoofdklasse lijkt me verreweg het eerlijkst.
  Dan maar een jaartje met 13 teams.

 2. Weet niet wat Tilburg liever heeft. Nu ineens hoofdklasse zonder dat ze daar op hebben kunnen inkopen en grote kans te degraderen, of een topseizoen in de overgangsklasse, doorbouwen en komende zomer promoveren en goed voorbereid van start in de hoofdklasse 2013.

 3. Wanneer gaan er eindelijk eens koppen rollen bij de arrogante KNHB bestuurders?

 4. Ja knhb, daar zit je dan! Terechte vraag van tilburg! Den bosch van Lammers was behoorlijk in vorm en dus lastiger dan schc. Ben het overigens volledig met Frank eens maar dat is iets voor tilburg en zeker niet aan de bond. Ben benieuwd wat de bond doet. Gebruikelijke doofpotje gaat ze nu niet lukken!

 5. In eerste instantie dacht ik: een 13e hoofdklasseplek voor Tilburg is niet realistisch, immers promotie kan alleen worden gerealiseerd door een play-off serie te winnen, niet als vorm van schadevergoeding in natura vanwege een fout die de KNHB heeft gemaakt. Schadevergoeding door de KNHB lijkt dus eerder op zijn plaats (ook richting Den Bosch), dat geld kan Tilburg dan gebruiken om volgend seizoen goed in te kopen aangenomen dat ze dan alsnog promotie weten te realiseren.
  Maar dan, je zult maar lid zijn van de KNHB en je contributie zien opgaan aan dit soort gevolgen van wanbestuur. Een afhandeling d.m.v. geld zal dus op heel wat weerstand stuiten (alhoewel ik niet zie hoe in relatie tot Den Bosch een andere oplossing dan d.m.v. geld mogelijk is).
  En zo komt toch ineens weer die 13e hoofdklasseplek voor Tilburg in beeld….

 6. gewoon in hoger beroep gaan, het lijkt een zeer discutabel vonnis. Daarnaast blijft het een feit dat Den Bosch, dat het regelement kende en er mede verantwoordelijk voor was dat die bepaling opgenomen is( op verzoek van het hoofdklasseoverleg!) nu bij eigen nalatigheid er opeens de onwettigheid ervan inroept.

 7. @Maktub
  Eens, de bond staat weliswaar met 0-1 achter maar juridisch gezien is de strijd nog niet gelopen, gegeven de mogelijkheid van hoger beroep. Bij hoger beroep komt dit vonnis in elk geval voorlopig en uiteindelijk misschien voor altijd op losse schroeven te staan. Totdat maanden later in hogere instantie opnieuw is rechtgesproken is de competitie al lang en breed begonnen en is het gunnen van een 13e hoofdklasseplek aan Tilburg geen optie meer.
  Maar misschien wil de KNHB van al het gedoe af zijn, en komt die 13e plaats er toch. We hebben de KNHB vaak genoeg gekke dingen zien doen.

 8. Tilburg – Victoria gaat morgen niet door. De KNHB heeft de wedstrijd uitgesteld.

 9. De KNHB heeft steken laten vallen in haar beoordeling ten aanzien van de 3 punten in mindering, maaaaar Den Bosch gaat ook niet vrijuit !! Ben benieuwd wat de Bond gaat doen ??
  Tot nu toe is Stichtse de lachende derde !! Tilburg-Victoria uitgesteld ?? Ben wederom benieuwd wat dat betekent ??

 10. 13 clubs in de HK lijkt me voor alle partijen niet gewenst (alle HK clubs in dit geval).
  Nieuwe play-outs tussen het oude Tilburg en oude SCHC? Volgens mij heeft Tilburg een redelijk gelijke selectie, waar tegenover staat dat SCHC een totaal niet team heeft. Betekend dus dat er een ingespeeld, tegen totaal niet ingespeeld team staat… Lekker eerlijk. Daarnaast ging Tilburg er ook wel erg hard af.. Wie zegt dat ze enige kans hadden tegen SCHC?
  Lijkt mij dat een schikkingsvoorstel met gegarandeerde play outs voor Tilburg het beste kan zijn. Ongeacht hoe ze spelen dit seizoen, na de play outs hebben ze een wedstrijd tegen 1 van de teams die in de HK blijft/komt. Dan kunnen ze het op eigen kracht doen (wat bewondering wekt), of hebben ze een steuntje achter de deur. Stel je voor, een heel seizoen om je voor te bereiden op de play outs….

 11. ‘Spicey’…..Ben zeer benieuwd hoe dit af gaat lopen. Gezien de eventuele gevolgen zal dit komende week wel zijn beslag krijgen.
  Nederland, Hockeyland, is wel weer toe aan een goede, stevige rel….Het is veels te lang rustig geweest in/rond het Bos:)

 12. 13 Hoofdklasse teams gewenst of niet. Ik zou als ik een knhb bestuurder was niet meer van het ‘gewenste’ uitgaan, maar van iets dat geen nieuwe rechtszaken oplevert. Als het ongewenst is maar Tilburg blijkt wel in zijn recht te staan is de bond nog veel verder van huis!

 13. Waarom zou Tilburg rechtstreeks toegelaten moeten worden? Ze hebben tegen de verkeerde club gespeelt, het enige wat er dus gedaan kan worden is een playout spelen tussen Tilburg en schc en de winnaar daarvan speelt Hk

 14. Vlugge Japie

  Was er vorig jaar door een fusie of wegvallen ook niet een soortgelijke situatie. Daardoor kon naar ik meen een damesploeg alsnog in de OVK starten na een PO. Weet iemand de details nog?

 15. Volledig terecht dat Tilburg dit aanhangig maakt.
  SCHC kan geen 11 man opstellen die afgelopen jaar op de spelerslijst hebben gestaan. Een nieuwe play out wedstrijd zal zeker niet gebeuren.
  Los van wat er zal gebeuren komt dit hele verhaal Tilburg per definitie niet slecht uit. Tegen Victoria zouden Tacke en Rutten, vanwege een schorsing, niet hebben gespeeld.

 16. Ik lees allerlei reacties die er eigenlijk op neerkomen dat de situatie inderdaad nog veel gecompliceerder is dan ik aanvankelijk dacht…Ben zeer benieuwd welk konijn men uit de hoed gaat toveren, schat nu toch in 13 teams in de hoofdklasse, lijkt voor KNHB de minste schade op te leveren, of… ?:)

 17. Waarom 13 teams in de HK, Tilburg heeft tegen de verkeerde club gespeelt en zou dus een nieuwe playout moeten spelen toch niet zomaar toegang krijgen tot de HK, dat zou echt te gek voor woorden zijn mijn inziens

 18. Dhr. Floris

  Het lijkt me het best dat de KNHB in beroep gaat. De uitspraak van de rechtbank biedt daarvoor genoeg aanknopingspunten, het lijkt me dat ze daar zeker een zaak hebben.
  Dat schort eventuele nietigheid van het artikel uit het bondsreglement op en zal ertoe leiden dat misschien pas begin winterstop of eind zaalseizoen de uitslag van het Hof er is, waarna er zelfs nog cassatie mogelijk zou zijn. Tegen die tijd kan Tilburg geen HK plek meer krijgen en zou het alleen nog maar om schadevergoeding kunnen gaan, in welk geval Tilburg maar moet aantonen hoeveel schade men geleden heeft door het spelen tegen een “verkeerde” tegenstander.
  Hoe dan ook lijkt me dat te verkiezen boven het moeras waar men zich momenteel in bevind.
  In dat kader vind ik het ook niet handig van de KNHB om de wedstrijd Tilburg-Vic. uit te stellen, daarmee erkent de KNHB impliciet dat ze er naast zitten. Blijf dan consequent en laat die wedstrijd gewoon spelen.

Reageer