AD: “Klein Zwitserland blameert zich voor eigen publiek”

Voor de hockeymannen van Klein Zwitserland was de thuiswedstrijd tegen Tilburg in de overgangsklasse er één om heel snel te vergeten. De equipe van coach Thomas Zwart oogde als los zand, creëerde te weinig en kwam met 0-5 uiteindelijk nog goed weg tegen de Brabantse bezoekers.
Verliezen van een ploeg als Tilburg is op zich geen schande, maar de manier waarop was dat wel. Voordat er zeven minuten gespeeld waren, had doelman Roelof Schouten Netten al twee keer gevist. Deze klap bleek een daalder waard, want Klein Zwitserland kon zich niet meer herstellen.
Tilburg domineerde, was feller, technischer en eigenlijk gewoon een maatje te groot. Klein Zwitserland versierde nog wel drie strafcorners – Tilburg kreeg er zes – maar die leverden zelfs geen eretreffer op. Schouten Netten voorkwam zelfs meer tegendoelpunten.
Of Zwart zich geschaamd had voor zijn ploeg? “Bij vlagen. Tilburg had vandaag de dag van zijn leven,” probeerde hij zich te verschuilen voor de wanvertoning. “Na het goede begin van hun is het nooit meer een wedstrijd geweest. Tilburg was gretiger en is topfavoriet in deze poule.”
Na de 1-1 van vorige week tegen Qui Vive wachten de Hagenaars nog op hun eerste zege. “Wij moeten alles op alles zetten om dit recht te zetten. We hebben een sterke ploeg, maar het wordt tijd dat het gaat swingen. Een gelijkspel bij Qui Vive kan gebeuren, maar thuis met 0-5 verliezen is geen stijl,” aldus Zwart.
Kai van Rhede van der Kloot, die twee keer als reddende engel fungeerde op de doellijn, sloot zich bij die woorden aan. “Tilburg is een stukje verder dan wij. Maar bij ons was vandaag de basistechniek ver onder de maat. De eerste vier goals scoorden zij uit veel duidelijke fouten van ons. Dat is heel zuur.”
Bron: AD/Mike Boeschoten

Comments (13)

 1. KZ heeft (helaas) niet meer zo’n goed team. Ben benieuwd of ze ooit nog terugkomen op het hoogste niveau.

 2. Er staat nog wel een heel oud clublogo van Tilburg achter dit artikel 🙁

 3. Dacht dat dit een site was voor en door hoofdklasseclubs.
  En in dat rijtje komt KZ al heel lang niet meer voor.
  Dus waarom is dit nieuws!

 4. Omdat het over aankomend hoofdklasser HC Tilburg gaat?

 5. Veelzeggende opmerking van Van Rhede van der Kloot,’Tilburg is een stukje verder dan wij’. Dat klopt. Ze voeren daar een tophockeybeleid dat wel succesvol is.
  Ik heb wel te doen met Thomas Zwart, echt een prima coach. Het lijkt me verdomd lastig om bij een club te werken waar men liever achterom kijkt, elk jaar de beste spelers vertrekken zonder dat er kwaliteit voor terug komt.
  Zo zijn alle concurrenten elk jaar een stukje verder. Jammer hoor.

 6. Van Oostduin

  Is er bij de mannen aan de Klatteweg nog wel sprake van een topsportmentaliteit? Of is het gewoon een veredeld bierteam? Dan kun je de allerbeste coach er op zetten, maar dan gaat het niet werken. Tenzij je hem carte blanche geeft om te saneren. Maar dan gaat het pijn doen. Maar zonder pijn geen topsport.

 7. @ van oostduin
  Een “bierteam” lijkt me een onterechte kwalificatie, eerder een gebrek aan kwaliteit. Veroorzaakt door weinig doorstroming vanuit de (al jaren zwakke) jongenslijn, geen geld om (buitenlandse) toppers te halen, en ook op de clubnaam (vergane glorie) kom je niet meer af.

 8. Van Oostduin

  @Yankee, misschien was ik inderdaad te hard. Toch blijft bij mij twijfel bestaan. Het betrof afgelopen zondag namelijk geen 0-5 verlies in de Hoofdklasse, maar in de Overgangsklasse. Dit geeft te denken. Zeker ook een mentaliteitskwestie.

 9. Op de Roggewoning, HGC moeten ze ook gaan oppassen. Jeugd is hezelfde laken en pak als bij KZ.
  En wat een dooie bedoeling op zondag, lijkt eerder een filiaal van Groengeel.

 10. HGC heeft helemaal nooit wat aan de jeugd gedaan. Wel eens een goede lichting, maar nooit structureel. HGC haalt alleen maar.

 11. Deze discussie is al zo vaak gevoerd…
  Je hoeft geen succesvolle jeugdopleiding te hebben om een stabiele hoofdklasser te zijn. Het is wenselijk om eigen jeugd in het 1e te zien spelen. Maar als je ze niet hebt dan kan dat niet en moet je iets anders verzinnen. KZ heeft trouwens 2 zeer getalenteerde generaties jongens laten lopen vanwege politiek geneuzel.
  Maar goed. KZ is niet interessant voor, in potentie, hoofdklassewaardige spelers. Want daar gaat het uiteindelijk om. Je kunt wel promoveren, maar dan wil je ook handhaven.
  Den Haag heeft geen universiteit en ik snap heel goed dat veel spelers die in Amsterdam/Utrecht/Rotterdam studeren niet 3 avonden in de week in file gaan staan om te trainen.
  KZ heeft de laatste jaren een relatief ‘oude’ selectie gehad, die taaien nu langzaam af en er blijft niet zoveel over. En als je geen talent kunt aantrekken, dan kom je niet veel verder.
  Tijd voor een masterplan. Ben benieuwd of de Die Hard Steenbokken echt zoveel om hun cluppie geven als ze zelf beweren!

 12. @ Joost, Wie zaten er in die talentvolle generaties?

 13. Van Heeswijk, Kruize, van Grimbergen. Dat waren nog eens mooie tijden!
  Maar heb toch het gevoel dat KZ vergane glorie is en nog dieper gaat zinken.

Reageer