AD: “Lokroep van oude liefde”

Twee kleine kinderen, een full-time baan en een leeftijd die geschikt is voor het veteranenteam weerhielden keeper Wytse Engelsman niet terug te keren op topniveau. De lokroep van zijn oude liefdes, het eerste team van Voordaan en het niveau van de hoofdklasse, was te groot om te weigeren. Daarom staat Engelsman zondag bij de terugkeer van Voordaan in de hoofdklasse tegen Laren verrassend genoeg weer onder de lat.
Voor de tweede keer in de historie van de club mag het eerste elftal uit Groenekan ruiken aan het hoogste niveau. In 2007 was het voor het immer bescheiden Voordaan al eerder een jaar feest na de onverwachte zege op het grote Klein Zwitserland op een zomeravond die blauw-wit kleurde. Dit jaar werd Voordaan ‘gewoon’ kampioen in de promotiepoule van de overgangsklasse. Vijf jaar geleden volgde na de promotie een wonderlijk seizoen waarin Voordaan eerst verraste door punten te sprokkelen, maar na de winter alle wedstrijden verloor.
Engelsman kan het zich nog goed herinneren, maar wil niet al te veel terugblikken. “Ik wil niet de oude lul zijn binnen het team die het daar steeds over heeft. We zijn nu met een ander team. De enigen die er nog over zijn uit 2007 zijn Tim (Belderbos) en Rik (Van Doesburg).”
Toch geeft de doelman toe dat ook dit team dat specifieke Voordaan-DNA bezit dat moeilijk in woorden is te vatten. Geen dure buitenlanders in het team, geen clubhoppers, maar jongens die komen aanwaaien in het Groenekanse Bos en dan vaak blijven voor de sfeer. “Het plezier spat er ook bij deze jongens weer vanaf. Het  zijn veelal spelers die het niet hebben gered bij een andere hoofdklasseclub of bij een grote club niet meteen het eerste haalden. Die worden hier bij ons met open armen ontvangen. Het is grappig, we hebben best veel spelers van buiten, maar ze hebben allemaal dezelfde motivatie. Ze komen niet, omdat ze een autootje krijgen of betaald worden. Ze hebben allemaal dezelfde intrinsieke motivatie dat ze het leuk vinden bij ons te hockeyen.”
Mijn cluppie
Engelsman had twee jaar terug al afscheid genomen van het tophockey. Hij vermaakte zich prima op een lager niveau met zijn voormalige maatjes uit het eerste. Totdat coach Peter Kalfsterman na de promotie zei: ‘Je moet er maar eens serieus over nadenken of je niet weer mee wilt doen’. Na wat wikken en wegen gaf zijn vriendin de doorslag. “Esther zei tegen me dat ik het gewoon moest doen, omdat ik er anders spijt van zou krijgen. Toen Peter het me de eerste keer vroeg vond ik het eigenlijk al te mooi om niet te doen. Het is mijn cluppie en het is echt een Voordaan-team.”
De jonge Derek King werd het slachtoffer van de terugkeer van clubicoon Engelsman. De ervaren rot brengt meer kwaliteit en ervaring mee. Het mag dan wijf jaar later zijn, de missie is in Groenekan hetzelfde als toen. “Dat we door alle experts degradatiekandidaat worden genoemd vind ik niet erg, ik had niet anders verwacht. Het is al bijzonder dat het met onze kleine club toch weer is gelukt om te promoveren. We moeten elke zondag alles uit de kast halen om ons te handhaven. Wij missen de kwaliteit van een aantal bepalende spelers die andere teams wel hebben. We hebben nog steeds hetzelfde budget als in de overgangsklasse. Voor de club blijft hoofdklasse spelen een bonus.”
“’Esther zei tegen me dat ik het gewoon moest doen’ Wytse Engelsman”
Bron: AD/Sander Collewijn

Reageer