AD: “SCHC en Kampong koesteren ingekochte ervaring”

In Bilthoven zijn ze blijf met de komst van de 29-jarige Duitse international Maike Stöckel, in Utrecht wordt veel verwacht van de ervaring van de aangetrokken Floortje Engels (30) en Zuid-Afrikaans international Marsha Marescia (29) en Julia Müller (27). De oudere spelers zijn volgens de coaches nodig om de jongere talenten te begeleiden. “Er was vanuit het team een vraag om leiderschap,” bekent Kampong-coach Stijn van Roosendaal. “De aanwinsten zijn speelsters waar anderen zich aan kunnen optrekken.”
Oud-international Janneke Schopman, coach van SCHC, denkt hetzelfde over Stöckel die balans brengt op een middenveld met talenten als Renske Siersema en Sarah Jaspers: “Maike is een ervaren speelster die precies weet hoe een wedstrijd gespeeld wordt en wat je moet doen op specifieke momenten in een lastige fase.” Het inkopen van ervaring en leiderschap wordt steeds urgenter, omdat spelers voordat ze tot volwassendom zijn gekomen bij een club al vertrokken zijn. Daarmee verliest het leeggeviste team de natuurlijke hiërarchie. Het overkwam Kampong met het vertrek van talenten als Eva de Goede (Amsterdam), Michelle van der Pols (SCHC), Marlies Verbruggen (Oranje Zwart) en Roos Drost (SCHC). Het aantrekken van buitenlandse speelsters met weinig toegevoegde waarde bleek een weg die leidt naar het spelen van degradatiewedstrijden, met de beperkte inbreng vorig seizoen van de Zuid-Afrikaanse internationals Leslie-Ann George en Dirkie Chamberlain en de Spaanse Esther Termens als pijnlijk voorbeeld. Dat Julia Müller in haar eerste seizoen in het korenblauw meteen tot aanvoerder is gebombardeerd na het afscheid van clubicoon Belle van Meer, geeft aan dat haar positie in het team een stuk voornamer is dan van eerder genoemde buitenlanders.
SCHC heeft als topploeg en de aanwezigheid van internationals Carlien Dirkse van den Heuvel, Caia van Maasakker en Soledad Garcia een natuurlijke aantrekkingskracht op talenten en hoefde in tegenstelling tot Kampong deze zomer maar één ervaren kracht binnen te halen. “Wij hebben nu een uitgebalanceerd team,” vindt Schopman. “Het raamwerk van vorig jaar is blijven staan en dat hebben we versterkt met aanwinsten Maike Stöckel en Roos Drost. Wij beschikken over een team dat ervaring met jeugd combineert. Als je als club stabiel wilt zijn in de hoofdklasse heb je dat ook nodig.”
Vanavond staan de twee teams met hun nieuwe ervaren spelers tegenover elkaar aan de Kees Boekelaan in Bilthoven (20.30 uur).
Bron: AD/Sander Collewijn

Comments (3)

  1. Wat een slordigheden van dhr. Collewijn in dit artikel. Heeft u even: talentan, bleek een weg die leidt,haar positie in het team een stik voornamer,Maike en Roos Drost(zijn dat zusjes?)

  2. @Bas, dit is fout gegaan bij het overnemen van het artikel. Dus geen fout van dhr. Collewijn!

  3. Klopt, dit zijn niet de fouten van Sander Collewijn. Excuses bij deze van de redactie!

Reageer