AD: “Voertaal is Nederlands”

Voordaan, dat charmante cluppie, is terug in de hoofdklasse. Als enige ploeg ontbeert het buitenlandse inbreng. In Groenekan liggen ze er geen minuut wakker van.
Daar staan ze dan, naast het clubhuis van Voordaan, met de neus richting het hockeyveld. Twee uitbundig bestickerde Volvo’s van een jaartje of vijftien oud, geritseld bij een welwillende sponsor. Benzine- en olieslurpers van formaat. Maar wat zou het. De hockeyers van Voordaan zijn er hartstikke content mee. Drie leden van de selectie wonen in Amsterdam en hebben nu vervoer voor het bijwonen van de trainingen. De Groenekanse ploeg zoekt, blijkens de website, nog enkele chauffeurs, om bij uitwedstrijden op het gemak een biertje te kunnen pakken. Dat nog niet eens de helft van de selectie en technische staf zich in de Volvo’s kan verplaatsen wordt voor lief genomen.
Zo zijn ze wel bij de nieuwbakken promovendus, die in twee wedstrijden op het hoogste niveau het geluk nog niet heeft gevonden en de onderste plaats in de hoofdklasse bezet. “Wij zijn de beste amateurploeg van Nederland,” zegt assistent-trainer Bas Bunnik. Voordaan heeft altijd nog zelfspot als wapen.
Bij de eerste thuiswedstrijd, zondag tegen HGC (3-4), verbijt aanvoerder Tim Belderbos zich langs de kant. In een voorbereiding van zes weken heeft hij naar dit moment toegewerkt, maar nu moet hij met een enkelblessure toekijken. “Maar ik hoop er over twee weken tegen SCHC toch echt wel bij te zijn.”
Gezonde humor kan Voordaan redden, weet ook Belderbos. Het zal een moeilijk seizoen worden, daarvan is iedereen in Groenekan doordrongen. “Het moet tactisch heel goed staan. Daar creëer je teamgevoel mee en daaraan zullen we ons moeten vasthouden. We hebben er met elkaar over gesproken. We zullen vaker verliezen dan ons lief is.”
Met een ronduit onervaren ploeg begint Voordaan na vijf jaar afwezigheid opnieuw aan het grote avontuur van de hoofdklasse. Belderbos speelde als broekie een jaartje op dat niveau en sommige dingen vormen een levende herinnering. “We kwamen in de eerste wedstrijd tegen Bloemendaal met 3-0 voor. Toen ging de motor bij hen aan en verloren we met 5-3.”
Maarten Groenen komt met een ander moment. De speaker bij thuiswedstrijden, tevens lid van de topsportcommissie en verantwoordelijk voor de hoogste mannenteams, is inmiddels gestopt met hockey, maar was in 2007 ploeggenoot van Belderbos. “Ik weet nog heel goed dat we 2-2 speelden tegen HGC en dat Rik van Doesburg scoorde.” Hij bedoelt maar, dat kan vanmiddag zomaar weer gebeuren. Wat betreft de score van Van Doesburg krijgt hij dubbel en dwars gelijk door de twee treffers van diens stick. Maar HGC ontsnapt dit keer, met een krappe 3-4 zege.
Voordaan baalt. Maar Voordaan baalt toch ook weer niet. Het is het eeuwige dilemma van kleinduimpje in de hoofdklasse. Helaas verloren, maar goed gespeeld, klinkt het overal langs de lijn. Realiteitszin voert de boventoon. Groenen: “We betalen nog steeds geen spelers, ze moeten gewoon contributie voldoen. Veel jongens studeren in Utrecht. Ze komen hier, omdat ze niet goed genoeg zijn voor Kampong of SCHC.”
De kampioensploeg van vorig seizoen is vrijwel intact gebleven, via een open training waaiden vanzelf Maarten Nyst van Groninger Studenten en Thijs Wientjens van het Bredase Push aan. Doelman Wytse Engelsman, op recreatief niveau acterend, was bereid tot een serieuze comeback.
“Natuurlijk willen we niet het lachertje van de hoofdklasse worden,” zegt Groenen, in weerwil van de 6-1 nederlaag bij Laren van een week eerder. “We willen alles behalve twaalfde worden. Dan hebben we het goed gedaan en hopen we via play-outs aan degradatie te ontsnappen.”
Liefst 44 buitenlanders kent de competitie op het hoogste niveau dit seizoen. Voordaan is de enige ploeg zonder buitenlander. Oh ja, interesse was er wel, de mailtjes druppelden gestaag binnen. Maar het antwoord, op vragen over gratis tickets en vergoedingen, had steevast een ontkennend karakter. Geen mens, overigens, kan daar in Groenekan waaker van liggen. Groenen: “Bij Kampong hebben ze Roderick Weusthof en Robbert Kemperman aangetrokken. Die twee jongens kosten vermoedelijk al meer dan ons hele eerste team. Wij hebben geen apart potje of aparte sponsor voor de jongens. Het is nu eenmaal zo. We moeten het er mee doen.”
“’We willen niet het lachertje van de hoofdklasse worden’, Maarten Groenen.”
Bron: AD/Marc Hoeben

 • CompetitiesHerenHoofdklasseSamenvattingVideos
  Pinoké – SCHC

Comments (33)

 1. Zonder waarde oordeel. Wat een heerlijk verhaal. Mooi dat Voordaan dit voor elkaar krijgt. Ik weet dat het ook heel goed is dat de NL competitie professioneler wordt. Er wat te verdienen valt voor de spelers die er zoveel tijd in stoppen. Maar mijn sympathie heeft deze ploeg. Succes.

 2. @Saskia, mooi dat je dit voor elkaar krijgt? als je geen geld hebt is dat toch het logische gevolg .

 3. Vind het ook wel een leuk verhaal. Knap dat Voordaan voor de tweede keer in korte tijd in de hoofdklasse actief is. Iets doen ze daar toch goed. Zeker als je het vergelijkt met hockeybolwerken als een HDM en/of KZ.

 4. Dat iets heet saamhorigheid. Rik van Doesburg zit er al jaren en straalt nog veel plezier uit. Voordaan is de meest gezellige club van Utrecht!!!!

 5. @Hockeyfan, volgens mij speelt Rik van Doesburg er pas weer een jaar of 2 is tussendoor ook bij USHC geweest dus al jaren valt wel mee.

 6. @Henk, OK je hebt gelijk, even tussendoor weg, maar toen en toen bij elkaar is jaren speelplezier.

 7. Voordaan Fan

  Het artikel geeft precies aan hoe het werkt bij Voordaan. Gewoon roeien met de riemen die je hebt. De basis selectie is prima. Die kunnen zo met SCHC meedoen en zijn waarschijnlijk verder dan een behoorlijk aantal SCHC nieuwelingen. Volgens mij is het nog helemaal niet zeker dat Voordaan 12e wordt. Voordaan doet zeker wat goed is dat is zeker een klimaat vormen waarin de selectie spelers zich toch goed voelen. Niet elke goede hockeyer speelt voor de centjes. En vergeet niet dat Voordaan al heel veel seizoenen in de top van de overgangsklasse speelt. Er was ooit een lijstje met daarop een ranglijst van best presterende ovk ploegen. Voordaan staat er hoog op basis van aantal gewonnen wedstrijden etc.
  Als fan hoop ik van harte dat zij een paar potjes gaan winnen. Het had afgelopen zondag trouwens zo kunnen gebeuren want Voordaan was zeker niet de mindere.
  HUP VOORDAAN!

 8. Ik ben gewoon trots op alle Voordaners!!!
  D1 overgangsklasse met een fantastisch jong team!, H1 hoofdklasse. en iedereen kent ieders naam! Leg dat maar uit aan alle andere hoofdklasse teams.

 9. @Kees,heel mooi dat jij trots bent op je eigen club. De laatste zin slaat natuurlijk nergens op en komt ook wat gefrustreerd over, totaal niet nodig.

 10. Geen Voordaanfan

  Leuk hoor om er zo prat om te gaan dat je geen buitenlanders hebt. En dat nationaal talent daardoor op de bank zit. Dat Voordaan er zelf ook voor zorgt dat talent op de bank zit, daar hoor je niemand over. Een jonge talentvolle keeper, die zich de afgelopen seizoenen met succes heeft ingezet voor dit cluppie, wordt op het allerlaatste moment aan de kant gezet, ondanks alle mooie beloften die gedaan zijn. Liegen en bedriegen heet dat in gewoon Nederlands. Maar oh, het is zo leuk, zo gewoon, zo eerlijk bij Voordaan……

 11. @Geen Voordaanfan, het is hoofdklassehockey. Geen punnikclubje voor bejaarden.
  De beste spelers en dus ook de beste keeper speelt. Engelsman is een icoon. Hij kan punten pakken voor Voordaan.

 12. @Expat, maar dan nog blijft het niet zo netjes.
  Zie Voordaan helemaal geen punten pakken dus maakt ook niet zoveel uit of Engelsman daar nou wel of niet staat.

 13. Geen Voordaanfan

  Engelsman was misschien lang geleden een icoon, maar heeft Voordaan destijds ook niet in de Hoofdklasse kunnen houden. Gaat ‘m nu ook niet lukken. Is gewoon een oude keeper zonder techniek.

 14. Het geeft het nodige te zeggen over het talent van King wanneer deze oude keeper zonder techniek de voorkeur krijgt boven hem…
  Nu op naar Laren, als een van de drie (maar zeker niet de eerste) keeper. Iets meer zelfkennis, of vooringenomenheid zou op zijn plaats zijn!

 15. @expat, of het zegt iets over Voordaan? want gaat Engelsman na degradatie ook verder in de overgangsklasse? of mag dan weer iemand anders

 16. Joke, wat boeit dat nou? Ben het met die expat eens dat de beste op doel moet. Dat schijnt Derrek King gewoon niet te zijn. Als ik het goed begrijp wil jij dus dat Voordaan zeker degradeert doordat er een overgangsklasse keeper in het doel staat.

 17. @joker, het maakt niet uit wie er op goal staat want Voordaan degradeert toch, dus waarom kies je dan niet voor de toekomst? Nee er word gekozen voor iemand die nog 1x hoofdklasse wil spelen . Dan heb je wel geen buitenlanders maar ook geen beleid.

 18. Geen Voordaanfan

  Engelsman is er maar voor 1 seizoen, althans bij H1 van Voordaan. Heeft op 1 degradatieseizoen in de Hoofdklasse na, slechts overgangsklasse ervaring. Beleid Voordaan: Alle jongens die er bij Voordaan H1 bijgekomen zijn, moeten voor minimaal 2 jaar blijven en mogen niet weglopen na degradatie. Eentje niet dus, die mag wel na degradatie afhaken. Kiezen is prima, maar maak je keuze bekend aan de afvaller op het moment dat je die maakt en wacht daar niet mee. Dan belandt talent niet op de bank, waar dan ook. Snap trouwens ook niet dat je het leuk vindt om terug te komen om te degraderen, maar dat is weer een ander verhaal.

 19. Die gast is gewoon niet goed genoeg! Dus moet er iemand anders die beter is komen. Hou toch eens op met zeuren Joke en familie king.

 20. @utrecht, wat bazel je nou. er zeurt niemand. er worden alleen kritische kantekeningen bijgezet, gevoelig puntje zo te lezen.

 21. @Joke, ik denk niet dat de vraag of Engelsman slechts voor 1 jaartje komt op dit moment relevant is. De beste keep moet in het doel. En King mag dan een prima overgangsklasse keeper zijn, voor de hoofdklasse schiet hij tekort. Als Engelsman niet was gekomen, zou er waarschijnlijk wel een andere keeper zijn aan komen waaien.

 22. @expat, natuurlijk maakt dat uit als beide keepers niet zo ver uit elkaar liggen kies je voor de toekomst en niet voor iemand die gestopt was en het toch nog wel heel leuk vind om een jaartje hoofdklassehockey te spelen.

 23. @Joke,
  Als je afgelopen zondag op Voordaan was geweest had je gezien dat Engelsman heel veel meer klasse heeft dan jouw zoon. Zowel binnen als buiten het veld

 24. @Peter, dat is nou zo jammer zo,n reactie.
  Dus omdat je op iets reageert ben je gelijk familie? slaat nergens op en dus een hele domme opmerking.
  Het gaat mij om beleid en als beide keepers niet zoveel verschillen kies je voor de jeugd en niet voor iemand die zonnodig nog 1x hoofdklasse wil spelen.

 25. @Joke, daar ga ik beslist in mee. Echter, er is wel degelijk een heel erg groot verschil tussen die twee. Je geeft aan dat beide keepers niet zo ver uit elkaar liggen. Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Maar goed, ieder zijn eigen mening. Vind alleen wel dat die van jou een beetje gekleurd is.

 26. Geen Voordaanfan

  Is helemaal prima om een goede overgangsklasser te zijn. Maar laat dat dan ook weten zodat die overgangsklassekeeper ook nog in de overgangsklasse aan de bak kan. En niet op het moment dat dat te laat is. Dan hou je iemand met valse beloften aan het lijntje en zorg je ervoor dat iemand op de bank terecht komt. @Peter Over klasse gesproken

 27. Werd door mijn omgeving gewezen op bovenstaande discussie. Ik ben Anneke, moeder van Derek King. Ik zal mij niet publiekelijk uitlaten over de keeperskwestie bij Voordaan. De mensen die er voor ons toe doen weten hoe wij er over denken. Dat is voor ons genoeg.

 28. Coach Peter Kalfsterman vroeg na de promotie of Engelsman interesse had om weer in het eerste te gaan spelen. De discussie die is opgelaaid rondom de strijd tussen Derek King en Engelsman was volgens laatstgenoemde niet nodig. “Het was van tevoren helder en ruim op tijd bekend dat ik weer mee ging doen. Het was een eerlijke en open strijd en ik kreeg na 3 à 4 weken in de voorbereiding ook het gevoel dat iets extra’s kon brengen. Daar was Peter ook naar op zoek, een stukje ervaring en kwaliteit in de ploeg.”

 29. Geen Voordaanfan

  King is geïnformeerd door Kalfsterman dat Engelsman zichzelf heeft gemeld voor nog 1 seizoen Hoofdklasse en dat hij Engelsman wel mee moest laten trainen. King heeft vervolgens van Kalsterman te horen gekregen dat hij eerste keus was. En op de avond voordat de spelerslijsten ovk ingeleverd moesten worden dat hij niet meer eerste keus was. Niet vanwege verschil in kwaliteit, maar vanwege minder ervaring. Twee monden dus bij Kalfsterman of met andere woorden liegen en bedriegen. Grote klasse.

 30. @Geen Vordaanfan, je moest je werkelijk schamen en een groot voorbeeld nemen aan de moeder van King, die zich niet wenst uit te laten. Wat een rancune draag jij bij je zeg. Weet niet hoe oud je bent maar dit is triest!!!!

 31. @Anneke; respect.
  @geen voordaanfan; als het idd zo is gegaan dan kunnen daar enkele vraagtekens bij geplaatst worden en had Kalfsterman beter moeten weten. Echter, in de hoofdklasse keept de beste goalie, niet de jongste.

 32. Voordaan degradeert puntloos en dan kan volgend jaar weer iemand anders in de overgangsklasse keepen.

 33. Ruud de Buurman

  Tieske, de buurman gaat het ook zwaar krijgen. Evenals schaerweijde met hun nerd.
  Ik denk niet dat voordaan slechter is dan deze 2. Voordaan heeft in ieder geval een topkeeper.

Reageer