AD: “Zoon Miel gaat nu boven tophockey”


Even geen exotische avonturen meer voor Michel van den Heuvel. De voormalig bondcoach van Oranje en Pakistan was de afgelopen jaren vaker van huis dan hem lief was. Als coach van hockeyclub Oranje Zwart heeft hij voor zijn gezin gekozen. In Eindhoven heeft Van den Heuvel een topploeg die gisteren knap won bij Bloemendaal: 3-4.
Michel van den Heuvel (48) stapte gisteren vergenoegd rond op het hockeyveld in Bloemendaal. Winnen op het Kopje is niet veel clubs gegeven, maar Oranje Zwart ging er door een schitterende treffer van Bob de Voogd kort voor tijd mooi met de drie punten aan de haal.
Bloemendaal en Oranje Zwart hebben voor Van den Heuvel een speciale betekenis. Het zijn de enige clubs waar hij als hoofdcoach werkte. Begin deze eeuw deed hij met Oranje Zwart een paar keer vergeefs een gooi naar de landstitel om vervolgens met Bloemendaal drie keer (2006-2008) het landskampioenschap te vieren.
Na die derde titel werd Van den Heuvel weggeplukt door de hockeybond om de Oranje-mannen te leiden. Dat huwelijk strandde na anderhalf jaar waarna hij eenzelfde korte periode aan het roer stond van Pakistan. Een hectische tijd was het, met trainingskampen en toernooien in alle uithoeken van de wereld, eindigend in onenigheid en ontslag. De Pakistaanse bond btichtte Van den Heuvel van contractbreuk en daagde hem voor het internationale sporttribunaal CAS. De zaak loopt nog.
In vergelijking met Pakistan is Oranje Zwart een oase van rust. Daar was Van den Heuvel wel aan toe, vertelde hij gisteren. “Ik heb alles altijd voor het hockey aan de kant gezet,, nu doe ik het anders. Mijn zoon is 11. Ik vind het mooi om eens een paar jaar bij hem te zijn.”
Miel heet Van den Heuvels zoon. Hij hockeyt in de D1 van Oranje Zwart. “Dat is een van de teams waar ik verantwoordelijk voor ben, want ik heb alle prestatieteams bij de mannen onder mijn hoede.”
Voor vier jaar tekende de coach bij Oranje Zwart, en niet alleen om de continuïteit te waarborgen. Hij deed het ook om verlokkingen gemakkelijker het hoofd te kunnen bieden. “Wie weet wat er allemaal voorbij komt. Als je een tweejarig contract hebt, kijk je daar toch anders naar. Ik heb even geen behoefte meer om weg te gaan.”
Dat mag gezapig klinken, ingedut is Van den Heuvel zeker niet. Hij is misschien rustiger geworden, maar als het moet schiet hij nog ouderwets uit zijn slof. “Ik wil passie voor het hockey overbrengen. Ik vind dat je sport moet bedrijven vanuit een bepaalde gedrevenheid, een bepaalde scherpte. Als die er niet is, zit ik er bovenop.”
Met die instelling ging Oranje Zwart gisteren Bloemendaal succesvol te lijf. Beide teams wonnen hun eerste twee wedstrijden en maakten duidelijk kanshebber te zijn voor de landstitel. Drie keer kwam Bloemendaal op voorsprong uit een strafcorner (twee keer scoorde de Australiër Ciriello, één keer Wouter Jolie), drie keer vocht OZ zich terug via Sander Baart, Robert van der Horst en Mink van der Weerden. In de voorlaatste minuut verschalkte De Voogd Jolie om doelman Jaap Stockmann met een backhandschot kansloos te laten.
Bron: AD/Bart Boerop

Reageer