BD: Rechtsgang of play-offs moet hockeyers Den Bosch redden


De 0-3 nederlaag impliceert dat de ploeg van Marc Lammers z’n hoofdklasseticket in de play-offs tegen een overgangsklasser zal moeten verdedigen.
Of de kantonrechter moet HC Den Bosch in het gelijk stellen en de door de hockeybond opgelegde straf van drie minpunten (voor het al dan niet onreglementair opstellen van de Zuid-Afrikaanse doelman Jacques Le Roux) ongedaan maken. Die rechtszaak staat waarschijnlijk komende week op de rol.
Bij HC Den Bosch ontbrak zondagmiddag de met hamstringklachten kampende Matthijs Brouwer, met wie geen risico werd genomen met het oog op de play-offwedstrijden, mocht het daar inderdaad op uitdraaien.
Namens de thuisploeg troffen na rust Jeroen Hertzberger, Quintus Rischen en Roderick Weusthof doel. Rotterdam verzekerde zich met de zege van een play-offticket (om de landstitel welteverstaan) én deelname aan de Euro Hockey League komende seizoen.
Bron: Brabants Dagblad

Comments (50)

 1. Hockey fan

  Laf. Gewoon hun eigen stomme fout. Alleen maar
  op die wedstrijd laten aankomen. En dan weer
  proberen meer punten te pakken op een zaak die
  ze al verloren hebben.
  Hadden ze ergens anders maar eerder moeten
  winnen!

 2. @hockeyfan

  niet huilen he!.
  Of het hun eigen stomme fout is bepaalt de rechter dus wel.
  Weten wij niks van af hoe de rechtsgang precies gaat

 3. Bij elke hockeyclub, dus ook bij Den Bosch, zitten wel advocaten in het ledenbestand die deze (m.i. vrij kansloze) gok willen wagen zonder er een nota voor te sturen. Natuurlijk moet het bestuur nu ook wel, je wil toch niet op je geweten hebben dat door jouw fout de club degradeert? Het getuigt wel van weinig vertrouwen dat Marc Lammers en zijn mannen op het veld de klus gaan klaren, zo’n probleem moet het toch niet zijn om Almere of Tilburg er onder te houden…? Is het grootste belang wellicht dat play outs veroorzaken dat de buitenlanders nog wat langer, tegen “overwerktarief”, moeten blijven ?

 4. Kansloze zaak voor Den Bosch.

 5. Het meest kwalijke aan deze zaak is dat het nu pas na de competitie duidelijk wordt of DB of SCHC play-outs moet spelen.
  Ik snap Yankee en Hockeyfan daarom dan ook wel een beetje. Mijn mening is dat Den Bosch en de KNHB dit voortvarender hadden moeten oppakken en met name de KNHB.
  De datum van de uitspraak van de CGB stond al maanden vast. De KNHB heeft daar pas weer een aantal weken later op gereageerd waardoor het KG pas deze week kan plaatsvinden.
  Mocht DB winnen dan wordt SCHC, die zich uitgespeeld waant, hierdoor in mijn opinie wel erg door benadeeld.
  Overigens ben ik wel van mening dat Den Bosch het recht heeft zich te verdedigen. Dat is nu eenmaal het uitgangspunt binnen een democratische staat. Maar ook Den Bosch had dit voortvarender op kunnen pakken lijkt mij.

 6. @virdis, de stand is opgemaakt, DB staat op een playout plek en je kan niet na de competitie nog even zeggen dat de nummer 9 dan maar playouts moet spelen. DB heeft een grote fout gemaakt maar blijft zonder problemen via de playouts in de hk.

 7. @Hans, dat is precies mijn punt.
  Helaas kan de rechter daar wel eens aan voorbij gaan en dat zou zeer onrechtvaardig naar SCHC zijn.
  Ik vraag me dan ook af of dit punt onderdeel gaat uitmaken van het verweer van de KNHB.
  Door het te lang laten duren van deze zaak zijn er alleen maar verliezers.

 8. supporter HC DB

  Grappig dat het bestuur van Den Bosch zich zo blijft verweren.
  Voor de spelers is dit onderwerp allang gepasseerd en niemand wil zich via de rechter in de hoofdklasse houden maar alleen maar puur op eigen hockeykracht.
  Het is bij mijn weten onder geen van de spelers een issue meer en hebben enkel constant last van alle terugkerende negatieve aandacht.

 9. Den Bosch redt het easy in de playouts. Die Brugts voelt zich gewoon 100% verantwoordelijk omdat zijn vrouw de postzegel niet op de papieren had geplakt. Dan maar in allerlei bochten wringen maar helaas. Case closed. Reguliere competitie gespeeld. Gewoon een prachtige 2e helft van de competitie op een waardige manier afsluiten door Push of Almere kansloos naar huis te sturen.

 10. Logisch

  Laten we het eens vanuit de sportbeleving bekijken. Ok DB heeft een administratieve procedure van de KNHB mogelijk niet geheel juist opgevolgd. Een overijverig bondbureau van de hockeybond trekt een gote broek aan en legt in het najaar van 2011 een buitenproportionele straf op van drie punten in mindering op een verloren wedstrijd. En dan is het spel op de wagen, iedereen bemoeit zich er mee. De tijd verstrijkt en KNHB bestuurders gaan hun verantwoordelijkheden uit de weg. De CGB wordt een oordeel gevraagd. Er wordt een hooggeleerde heer ingehuurd om de KNHB vooral maar niet van gedachten te laten veranderen. Fans van de mooie hockeysport begrijpen er geen barst van en betrokken spelers spelen wedstrijden met een groot gehalte aan sportbeleving. Het blijkt maar weer overduidelijk dat bobo’s alles als administratie zien en dat de sport er onder lijdt. We leven inmiddels in mei 2012, de play-outs beginnen volgende week.

 11. @Logisch
  Ik ken genoeg gevallen van teams, acterend op een lager niveau, die om een compleet futiele reden drie punten in mindering kregen van de bond “omdat regels nu eenmaal regels zijn”.
  Moet de KNHB dan een andere standaard toepassen omdat het hier om een hoofdklasseteam gaat en de belangen wellicht groter zijn?

 12. superlogisch

  @logisch, gewoon playouts spelen en niet zeuren.

 13. Logisch

  Als het om sportbeleving gaat maak ik geen onderscheid tussen topteams, prestatieteams en recreatieve teams. Wat mij wel stoort is het feit dat kennelijk bij de Bond futiele redenen aanleiding zijn om de sportbeleving naar het tweede plan te schuiven. Regels zijn er om geïnterpreteerd te worden naar de omstandigheden. Dat onpartijdigheid hierbij voorop moet staan is van toekomstbelang voor de sportbeleving.

 14. superlogisch

  @logisch, het zijn dus geen futiele redenen dat maak jij ervan. DB heeft geinformeerd bij de bond over de speelgerechtigheid van deze speler ze kregen te horen dat hij niet mocht spelen en toch stel je hem op? dan moet je ook zo groot zijn en de consequenties aanvaarden, dus gewoon playouts spelen.

 15. Logisch

  @superlogisch, was jij er soms bij toen deze informatieuitwisseling plaatsvond? Als de consequentie is dat er volgende week play-outs gespeeld moeten worden door DB, dan is dat zo. Maar tot dat moment is onpartijdige toetsing (lees kort geding bij een Nederlandse rechter) een redelijk alternatief. Al is het alleen maar om het monopolistische en autoritaire gedrag van de Bond te toetsen en onduidelijkheden in de toekomst te voorkomen.

 16. superlogisch

  @logisch, is algemeen bekend.
  De fout ligt volledig bij DB en bij niemand anders. DB gaat gewoon playouts spelen en misschien moet de commissaris tophockey volgend jaar wat beter opletten.

 17. Logisch

  @superlogisch. Wat een hard oordeel. Jij lijkt op de papieren tijger professor mr van der Ploeg die voor de KNHB een oordeel opstelt hoe de rechter wel niet zal denken (zie desbetreffende persbericht KNHB). Onpartijdigheid is the name of the game!

 18. superlogisch

  @logisch is geen hard oordeel zijn de feiten.Als je je niet aan regels houd zitten daar consequenties aan en dan moet je niet achteraf met allerlei kansloze rechtszaken komen. De feiten zijn dat de stand is opgemaakt en dat na 22 wedstrijden DB op een playout plek staat en dus zal moeten spelen voor een nieuw jaar HK

 19. Logisch

  @superlogisch, je beschrijft een wensbeeld.
  Als wordt gekeken naar de kwaliteit van een oordeel dat op waarnemingen is gebaseerd, is de kwaliteit van de waarnemingen natuurlijk een voorwaarde (algemeen bekend is nog geen gestaafd feit). Maar een oordeel behelst meer: ook de kwaliteit van de analysemethode en de redenering op grond waarvan uit de waarnemingen een oordeel wordt gevormd, is hierbij in het spel.
  Vergelijk deze complexe zaak met de hockeyregel: 5 m afstand houden van een speler die een hoge bal gaat aannemen tot de bal op de grond onder controle is. Ook ingewikkeld en voor meerdere uitleg vatbaar. In dit geval beslist bij hockey een van de twee scheidsrechters.
  Is de eerst genoemde zaak vanwege de complexiteit toch iets voor de rechter?

 20. Helemaal logisch

  Hoewel ik het wel een erg opmerkelijke gang van zaken vind, kan ik me absoluut niet voorstellen dat schc zich nu toch nog ineens moet gaan opmaken voor playouts.
  Vind het krom en ben het eens met een eerdere schrijver dat een sanctie aan de club moet worden opgelegd ipv aan het team!

 21. @superlogisch: wat je zegt is grote onzin. Er is vooraf niet aan de bond gevraagd of de speler speelgerechtigd was, hoe denk jij dat zo zeker te weten? De bond heeft na de betreffende wedstrijd laten weten dat de speler niet speelgerechtigd was vanwege het ontbreken van een formulier bij de bond. Dat formulier is meteen aangeleverd en dezelfde dag was de speler nog speelgerechtigd. Naar mijn mening is 3 punten in mindering dan erg zwaar, aangezien alle benodigde vergunningen en visum gewoon tijdig geregeld zijn.

 22. Tsja onzin, klinkt zoals ik het ook vind, maar ikben bang dat niemand zich daaraan wil branden. Wat zou schc doen als er daadwerkelijk stuivertje gewisseld gaat worden?

 23. superlogisch

  @logisch, wakker worden.

 24. superlogisch

  @onzin, dan ben je slecht geinformeerd.

 25. @gaaf, maak je niet druk dat gaat echt niet gebeuren.

 26. @superlogisch: wat is jou informatiebron dan? Veel blabla maar geen feiten. Je enige onderbouwing is “dat is algemeen bekend”… Beetje vaag.

 27. superlogisch

  @onzin, dat vind jij, en dat mag.
  Doet verder ook niet meer terzake, de feiten zijn dat de competitie gespeeld is en dat na 22 wedstrijden DB op plek 10 staat en dus playouts moet spelen, is al een wonderprestatie gezien de stand voor de winterstop.
  DB speelt zich via playouts veilig tot grote opluchting van de commissaris tophockey.

 28. Logisch

  @superlogisch, voor alle duidelijkheid; logisch is en blijft logisch, heeft voor zijn bijdragen slechts 1 naam nodig. Interessant dat anderen zich mengen in de discussie op basis van steekhoudende argumenten. Wakker worden superlogisch en niet zo gissen.

 29. Hi Theo, ik maak me niet druk hoor! Dat laat ik lekker over aan anderen.. Het zou alleen wel een heel bizarre situatie zijn!!

 30. superlogisch

  @logisch, de grap is dat ik nou degene ben die niet aan het gissen is. Ik beperk me tot de feiten en de feiten zijn dat DB playouts gaat spelen.

 31. @gaaf, zou zeker bizar zijn. Maar zal ook niet gebeuren. Je kan niet opeens na de competitie met wijzigingen komen.

 32. Theo, ben bang dat een rechter daar geen boodschap aan heeft en zodoende kan het toch zomaar zijn (zeker gezien de willekeur van de rechters tegenwoordig) dat DB toch in het gelijk wordt gesteld. En tsja, dan hebben we de poppen aan het dansen.

 33. Logisch

  @superlogisch, wat vind je van het feit dat de heren van DB vorig jaar 3 punten in mindering zijn gebracht om een kulreden?

 34. superlogisch

  @logisch we hebben het toch over dit seizoen? lijkt me relevanter

 35. @Gaaf, ik zie het allemaal niet gebeuren. we gaan DB gewoon in de playouts zien en dan spelen ze zich gewoon veilig.

 36. Logisch

  @superlogisch, inderdaad dit seizoen 2011-2012. De beslissing van de drie puntenaftrek is eind 2011 door de KNHB genomen (vorig jaar dus). Blijf alert en kom met argumenten om jouw standpunt kracht bij te zetten. Heb je een gefundeerd antwoord op de gestelde vraag?

 37. Hockey Fan

  Ze hebben dit toch al uitgevochten maar toen verloren?? Denken jullie nou echt dat ze dit nu wel gaan winnen nu het seizoen afgelopen is??
  ”Hoop dat de rechter zegt: den Bosch jullie hadden maar ergens anders eerder drie punten moeten winnen. ” Bijv tegen SCHC, HGC, Laren, de concurenten. Gewoon Play outs gaan spelen en op vertrouwen winnen. Laren met een van de duurste teams eruit!

 38. superlogisch

  @logisch, wat bazel je dan het gaat toch om dit seizoen en dat loopt van 2011 tot 2012.
  Het belangrijkste argument is dat de betreffende speler niet mocht spelen en toch is opgesteld en ja daar zitten consequenties aanvast. Dus geen playouts spelen en niet zeuren en als jijj dan hard meejuicht komt het vast wel goed.

 39. Logisch

  @superlogisch, Wat een vreemde manier van rendeneren houd jij er op na. Zeer kort van memorie en een erg kort loontje.

 40. superlogisch

  @logisch, valt wel mee hoor, gewoon de feiten bekijken en je weet dat DB playouts speelt, dat is een gegeven als je 10e bent geworden. Is allemaal niet zo ingewikkeld.

 41. Jan uit het Bos

  Hup Den Bosch.

 42. @Jan uit het bos, DB hoort niet in de HK.
  Zijn maar 11e geworden.

 43. Jan uit het Bos

  @ Ui, DB is 10e geworden!

 44. @jan uit het bos, dan horen ze er ook niet in

 45. @uil: De nummer 3 uit de overgangsklasse hoort vanzelfsprekend wel in de hoofdklasse…dat is namelijk een prestatie van formaat…

 46. @Onzin, nee ik vind van niet maar volgens Jan uit het Bos hoort de nr 8 vd hoofdklasse er ook niet in, ja het is een beetje raar maar zo kijkt hij ernaar.

 47. Jan uit het bos

  De nummer 8 hoort er wel in, alleen Laren niet. Is een ander verhaal.

 48. @jan uit het bos, heerlijk die frustraties, zo genieten. Je zegt zulke domme dingen, dat het gewoon grappig is.

 49. @jantje, wat ben jij een ongeloofelijke stakker.

 50. Is er nog ergens een samenvatting van wedstrijden van vanavond op tv?

Reageer