Bloemendaal speelt play-offs zonder Dave Smolenaars

Bloemendaal vermeldt op haar website dat Dave Smolenaars per direct vertrekt als coach van de mannen. Bloemendaal plaatste zich ternauwernood voor de play-offs. Doordat Pinoké zondag punten verspeelde tegen HGC. Het is nog onduidelijk wie Smolenaars op deze korte termijn zal vervangen.

Comments (32)

 1. vertrect met een c?

 2. Schandalig!
  Smolenaars is opgezadeld met de smalste en minste selectie vd afgelopen jaren.
  Alles leek op een ‘pauze jaar’ om na de spelen weer een vracht buitenlanders in te vliegen.
  Ongelooflijk dat Smolenaars verantwoordelijk wordt gehouden voor matige prestaties.

 3. “Bloemendaal speelt play-offs zonder Smolenaars”
  Zou hij meespelen dan 🙂 ?

 4. @JVDB, zeg nu geen onzin, bldaal bestaat louter uit Internationals,ex internationals,jong oranje spelers.
  Smolenaars heeft het gewoon heel matig gedaan.

 5. Misschien ook de spelers zelf!!

 6. @Charly de spelers zelf ook, alleen is een coach altijd verantwoordelijk.

 7. Smolenaars moet lekker vrouwen gaan coachen!! Zo geen winnaar .heeft de uitstraling van een goudvis

 8. @Joop: kan het iets minder lomp? Laat Dave svp wel in zijn waarde!

 9. Raar verhaal. Natuurlijk is een coach uiteindelijk verantwoordelijk, maar als je alsnog de plays-offs haalt, waarom dan ineens je coach wegsturen? Ze wonnen in de competitie overtuigend van HCR (al dan niet slecht ingespeeld zonder kiwi’s) en het track-record is goed genoeg om vertrouwen te hebben in een finale plaats (en dus nieuwe plaatsing voor de EHL).
  Zeker voor de play-offs vind ik dit kort door de bocht. Had hem dan verteld dat dit zijn laatste trucje is en zoek naar iemand voor volgend seizoen. Teun nu speler/coach?

 10. @joop wat bedoel je precies? Dat vrouwen per definitie geen winnaars zijn? Die laatste zin vind ik dan wel weer grappig verzonnen van je!

 11. Hockey Fan

  Hoop vertrekende coaches dit jaar

 12. Hockey Fan

  * vertrekkende

 13. Andries

  Als Den Bosch nu eens die strafzaak wint,
  SCHC lekker tot Playouts wordt veroordeeld en Lammers Bloemendaal gaat doen is de cirkel weer rond…

 14. @andries, ja en als Rensebrink in 78 niet op de paal had geschoten waren we wereldkampioen, en als robben in 2010 niet tegen de keeper aanschoot waren we wereldkampioen.

 15. amsterdammer

  Slechte zaak…..ik hoop voor Bloemendaal dat het ontslaan “per direct” het beoogde effect heeft, maar voor Dave persoonlijk is het een groot drama. Ik begrijp van dit soort paniekvoetbal echt heel weinig. Maar ja, in de sport is het mode dat als het maar even spannend wordt (positief of negatief) men al snel de coach eruit gooit……wie is daar toch mee begonnen ooit?? Men kletst altijd over “houdbaarheid” van de coach etc. etc. Waar zijn de bestuurders gebleven die langjarige visie hadden en een coach aanstelden die past bij de club en waarin jarenlang vertrouwen werd uitgesproken?? (Foppe de Haan was 18!! jaar bij Heerenveen: een superprofessionele organisatie, Guy Roux die ontelbaar lang bij voetbalclub Sochaux). Nee hoor, korte termijn denken overheerst, snel resultaat halen!! Elkaar vooral aanpraten dat een coach maximaal 3-4 jaar “houdbaar” is……Gaat het even niet goed? (zijn spelers, bestuur EN idd ook de coach voor verantwoordelijk) gooi de coach eruit!! Dat is toch niet professioneel?? Zou wat zijn toch als elk bedrijf zijn/haar directie elke 3-4 jaar in z’n totaliteit zou vervangen voor nieuwe gelukszoekers?? (We zien het nu in de BV nederland ook alweer snel fout gaan, en dat is niet goed!! Ik snap het echt niet. Vertrouwen geef je ook als het niet zo goed gaat, daar gaan spelers/werknemers immers ook beter van spelen/werken? Toch? Of snap ik er allemaal niets van? En mind you all! Ik noem mijzelf een professional (in hockey en in mijn werk) en gezien de reacties op dat werk n.a.v. functioneringsgesprekken doe ik het in de ogen van mijn directe baas al 15 jaar lang heel goed! Prima naar mijn zin! In hockey is het mij ook al eens overkomen dat een contract vroegtijdig werd beeindigd. Dat gebeurd altijd onverwacht. Vandaar dit pleidooi aan vooral bestuurders om vooral eens goed bij zichzelf te rade te gaan en eens heel goed te gaan nadenken over de aanname procedures en vooral het commitment n.a.v. de visie die club, spelers en coach samen moeten aangaan.

 16. Hockeyfan 2

  Bovelander nieuwe coach Bloemendaal. Die zag ik niet aankomen! Ben benieuwd hoe ver ze komen… Let the playoffs begin!

 17. Dave naar Laren denk ik dan maar

 18. Floppieenteun

  Vervelend voor de vakman en hockeyliefhebber Smolenaars, dit gunt niemand hem. Kan je als Bloemendaal een trainer krijgen van het kaliber Bovelander en/of De Nooijer, dan moet je dat niet nalaten. Alhoewel ik voorstander ben van een coach met een Bloemendaal verleden moet ik toegeven dat een coach als een Lammers Bloemendaal ook verder kan helpen (geldt natuurlijk ook voor Caldas). Enkele beslissingen van Smolenaars heb ik nooit begrepen; De Nooijer tijdens de playoff´s van 2011, Meijer tijdens de EHL dit jaar. Verder speelt Bloemendaal wisselvallig en op sommige wedstrijden na, minder dan voorgaande seizoenen. Verdedigende problemen zijn niet opgelost. Zeg niet dat dit allemaal de schuld van Smolenaars is, daarvoor ben ik niet altijd op de hoogte van de ins en outs. Hoop dat Bloemendaal verder gaat met de ingeslagen weg, proberen eigen jeugd te brengen. Verder zou het prettig zijn als er met slagvaardig beleid weer topspelers naar Bloemendaal gehaald worden. Een duidelijke visie voor de toekomst met ook oog voor het Bloemendaal verleden!

 19. @floppieteun, wat bazel je nou allemaal een trainer van het Kaliber Bovenlander en of de nooijer beiden hebben daar amper tot geen ervaring mee. Teun was geblesseerd tijdens de playoff finales dus dan kan je ook niet meedoen, dus niet zo,n gek beslissing.
  Nog meer topspelers het halve Ned elftal speelt bij Bloemendaal en je haalt de playoffs door een misstap van Pinoke, Bldaal heeft gewoon zeer matig gepresteerd het is te hopen dat dit niet een voorbode voor Londen is.

 20. @floppieteun. En bovendien zijn je verhalen ook te lang om geloofwaardig te zijn. Iets te (oranje) gekleurd

 21. Hockey Fan

  Denk persoonlijk Dave terug op het oude nest naar SCHC, maar dan de heren. (off assistent van Janneke D1) maar denk eerder de heren.(zou goed zijn voor de club. Bovenlander had ik wel zien aankomen. Oude hockeylegende iedereen kent hem. Zelfs de Mussen….

 22. @Amsterdammer. Guy Roux zat 44 jaar bij Auxerre en heeft met jouw Sochaux niets van doen. “Ken je klassiekers”

 23. amsterdammer

  @henk: sorry, je hebt gelijk, Auxerre was de club van Roux. Ik was te snel en heb in de haast vergeten te controleren bij welke franse voetbalclub dit icoon werkzaam was. Maar daar gaat en ging het mij niet om, zoveel was jou waarschijnlijk ook wel duidelijk toch?
  Misschien wil je reageren op mijn mening?
  @floppieteun: De Nooijer en/of F.J.Bovelander zijn natuurlijk echte “namen”, maar ervaring in het trainersvak (of anderszins maatschappelijk qua coaching/begeleiding van groepen in een complexe context) kan ook een vereiste om op dat niveau goed te kunnen presteren. Niet gezegd of deze mannen daarvoor geschikt zijn. Daarvoor ken ik ze niet goed genoeg. Maar de uitstraling van absolute toppers hebben ze beiden natuurlijk zeker! Dat hoeft hen natuurlijk echt niet tegen te houden om een mooie trainer/coach carrière voor de boeg te hebben.
  @jeroen: Bij Amsterdam zit Taco van den Honert al een paar seizoenen op de bank, en laten we wel wezen: die had voordat hij aan de Heren 1 klus begon ook niet of nauwelijks ervaring. Zoek er een goede trainer bij (Alison Annan!!), een goede en ervaren teambegeleider voor een vlekkeloze organisatie en tel uit je winst!
  Kortom: denk dus wat ruimer en ‘out of the box’! Daar zijn we in het hockey gelukkig helemaal niet bang voor. Een diploma is volgens mij niet de garantie voor kwaliteit. Er zijn volgens mij vrij veel coaches in de hoofdklasse werkzaam die het HT4 diploma niet bezitten. Er zijn genoeg voorbeelden van. Rob Bianchi, Paul van Ass kregen (en hebben nog steeds;-), het vertrouwen van de bestuurders die deze coaches hebben aangesteld. Een goede trainer hoeft geen goede coach te zijn en andersom. Nederland bezit veel goede trainers is mijn mening. De KNHB trainers opleidingen zijn van een hoog niveau. Maar coachen is toch echt een ander verhaal. De juiste man/vrouw op de juiste plek vereist vaardigheden en “gevoel” die je nog niet bezit nadat je de HT4 opleiding hebt afgerond. Leeftijd, levenservaring, maatschappelijke ervaring, etc. etc. zijn belangrijker dan het diploma.
  Ik zeg: De Nooijer en Bovelander zouden prima coaches kunnen zijn. Goede trainers genoeg, dito goede teambegeleiders.

 24. @amsterdammer, Taco was voordat hij hoofdcoach werd al meerdere jaren assistent dat is Bovenlander heel kort volgens mij bij Jong Oranje geweest en Teun coacht misschien het team van zijn dochter daar zitten wat mij betreft toch wel verschillen in, en zoals we ook in het voetbal zien niet iedere oudspeler is per definitie een topcoach.

 25. @Amsterdammer, eens met je, in Nederland zijn veel prima trainers, echter goed coaches zijn schaars. het is ook gewoon een heel moeilijk vak. Marc Lammers was ook een hele slechte coach, zeker in Athene, wilde alle controle houden, regeerde vanuit angst en had veel te weinig ervaring. Hij heeft ervan geleerd, althans dat denk ik, hij moet alleen niet telkens doen alsof het zijn succes is. een goede coach weet dat hij het succes voornamelijk te danken heeft aan zijn spelers, maar ook aan zijn begeleidingsteam en zelfs aan de bobo’s die hebben het vertrouwen hebben gegeven. dat vergeet hij nog wel eens, tenminste, ik hoor hem er nooit over?! kortom, een coach is zo goed als zijn spelers en begeleiding en dat geldt zeker voor Dave….

 26. @Gerard: mee eens dat Marc Lammers een slechte en arrogante coach was in zijn beginjaren. Maar hij heeft op een gegeven moment wel het lef gehad om zichzelf aan te pakken, wat bij hem een persoonlijke groei te weeg gebracht heeft waardoor hij wel een goede coach is geworden. Coaching is een heel moeilijk vak: naast technische vaardigheden moet je een vrij alround mens zijn met grote psychologische gaven en een instelling om het beste uit mensen en situaties te willen en kunnen halen.

 27. Floppieenteun

  @Amsterdammer, als ik mag terugkomen op je eerste schrijven waarin je je o.a. verbaast waarom er geen bestuurders meer zijn met een lange termijn visie, die een coach aanstellen die past bij de club en die coach vervolgens jarenlang het vertrouwen geven; waarom geen goed bestuur wat zich voor langere tijd beschikbaar stelt (dat had en heeft Bloemendaal), een technisch directeur voor de lange termijn (bij Bloemendaal b.v. Bovelander, De Nooijer, Diepeveen)(jeugdbeleid, aankopen) die vervolgens een coach aanstelt en die coach weer de ruimte geeft om een eigen staf te vormen (assistent-trainer)? De meeste continuiteit lijkt me, beter als steeds het bestuur vervangen en/of het technische beleid. Als de technisch directeur een clubicoon is, blijft deze ook afgeschermd en wordt minder snel beschadigd bij slechte resultaten (tot een bepaalde hoogte). En wat je tweede verhaal aangaat; Denk dat er genoeg voorbeelden zijn van coaches met weinig ervaring als topspeler die goede resultaten halen als coach, en ook van coaches die ooit zelf aan de top hebben gespeeld en als coach niet goed functioneren. Zie Bovelander en De Nooijer zelf meer in de functie van die technisch directeur, dus voor de lange termijn. Kan je dit aanvullen met bv. een Lammers, Oltmans of Caldas (excl. assistenten) dan heb je een prima organisatie. Vergeet ook niet dat Bovelander en De Nooijer over een enorm netwerk beschikken (sponsors, nationale- en internationale spelers, pers etc.) en verstand hebben van hockey op het absolute topniveau (goud op de OS). Bovendien liggen ze goed bij iedereen die Bloemendaal een warm hart toedraagt, en hebben ze dus draagvlak.

 28. wat wil je nou eigenlijk vertelllen met dit hele lange verhaal? een TD bij hockey is helemaal niet nodig dat is de laatste jaren wel gebleken.

 29. amsterdammer

  Prima discussie mensen! Zo zie ik ze graag op dit forum! Uitwisselen van meningen en leren/luisteren naar en van elkaar. Dank je.
  Goed idee om De Nooijer/Bovelander achtige zeer ervaren tophockeyers mee te laten denken in zulke processen. Hockey “gogme” zou Louis het noemen. Verstand van zaken dus.
  Het risico van de TD functie met carte blanche is m.i. inderdaad dat deze functionaris een heel erg groot stempel kan drukken op een gehele organisatie, maar wat is er mis met het feit dat een sterk bestuur met kundige hockeymensen een hele duidelijke visie heeft, ook t.a.v. de TD? (hoeft écht niet hele boekwerken te omvatten! K.I.S.S.: keep it safe and simple).
  De TD/hoofdcoaches etc. maken samen onderdeel uit van de “bedrijfsfilosofie” want daaraan hebben alle partijen zich te conformeren. Soms krijg je je zin, soms niet, men dient op zoek te gaan naar wat men gemeenschappelijk heeft, niet vast te stellen naar wat de verschillen zijn. Dat is nl. erg makkelijk vast te stellen, hoef je geen ziener voor te zijn. Er dient te allen tijde gezocht te worden naar concensus. Het eigen ego met al haar talent moet ten dienste staan van het gemeenschappelijke doel. Niet andersom. Als die bereidheid er is dan kom je verder.(Volgens mij staat de afkorting T.E.A.M. voor: Together Everybody Achieves More!)
  Mark Lammers is tot persoonlijke groei gekomen omdat hij zichzelf in de spiegel onder ogen kon komen en zijn eigen functioneren tegen het licht kon houden. Daarvoor moet je sterk in je schoenen staan en je vooral kwetsbaar durven opstellen! Dat vermogen is echt niet iedereen gegeven. Dat kan je overigens leren.
  Kan ik je nog veel meer over vertellen. Duurt een leven lang……;-)

 30. Bastiaan

  @floppie, een TD is helemaal niet nodig als je er gewoon goede bestuurders neerzet met sterke hockey achtergrond. Zie voorbeeld Den Bosch bij dames (booij) en Amsterdam bij de heren (eikelboom en cornelis). Die TD’ s kosten alleen maar geld en hebben ook vaak te groot ego. Probleem bij veel clubs is dat er geen bestuurders zitten met echte hockey kennis, dan wel dat ze te oud zijn en dus niet meer aangesloten bij huidige tophockey. Dat is wat ze bij a’ dam en den bosch gewoon goed doen op het moment. Laren is toch het voorbeeld dat je dus niet moet werken met een dure TD (oltmans), die laat nu een slagveld achter. Rotterdam zelfde verhaal. Wie moeten het opknappen? De echte clubmensen, die het voor nop doen. Dus beste wat club kan doen is zijn hockey iconen behouden in bestuurders functies of andere commissies.

 31. @Bastiaan, inderdaad, krijgen we weer het verhaal van uitgebluste managers die HET er even bij doen want dat staat zo verdraaid goed op je CV. Meestal laten ze dan de oren hangen naar hele oude clubiconen die totaal niet meer met hun tijd mee gaan. Lees NRC van maandag waarin W.Cornelis van Kampong nog steeds volhoud dat betalen van spelers onzin is omdat het een eer moet zijn om voor Kampong te spelen.
  Tja , zal ook wel op een fiets met houten banden rijden.

 32. Floppieenteun

  @Amsterdammer; zie dit soort discussies ook graag op dit forum, meningen uitwisselen, leren/luisteren en elkaars mening respecteren, ook al ben je het soms niet met elkaar eens. Wat je verhaal aangaat, een sterk verhaal, net als het verhaal van Bastiaan trouwens. Denk dat er meer wegen naar Rome leiden als het gaat om wel of geen TD. Belangrijkste is dat het technische beleid (jeugdopleiding, aankopen etc) gedaan wordt door iemand met veel kennis van zaken. Dus voorkomen dat er bestuurders zitten met te weinig echte hockeykennis. Kan me niet voorstellen dat Oltmans het probleem is bij Laren, daarvoor heeft hij te veel gepresteerd in z´n carriere. Hij is geen type om er met de pet naar te gooien en Laren er even bij te doen, het is een groepsproces, net als met Smolenaars bij Bloemendaal trouwens. En oude clubiconen die niet helemaal met hun tijd meegaan, heb respect voor de oude garde, maar vind het verhaal waar @hockey het over heeft ook niet normaal. Kampong is daar ook niet mee bezig, gezien de aankopen voor volgend seizoen (Kemperman en Weusthof) en het vastleggen van o.a. De Wijn, prima beleid. De zomer is nog lang, maar tot nu toe hebben Kampong en OZ ( met het vastleggen van (jeugd)internationals en het aantrekken van v/d Horst) een voorsprong genomen.

Reageer