BN DeStem: “Hockeystad Breda moet hoofdklasser hebben” – Hoofdklasse Hockey Nederland

BN DeStem: “Hockeystad Breda moet hoofdklasser hebben”


Sentimenten? Wordt het een bijzondere ontmoeting? Herman Kruis, trainer bij de mannen van Push, weigert aan de vooravond van het duel tegen stadgenoot Breda zijn gevoelens in dergelijke bewoordingen te formuleren. “Nee, een wedstrijd uit een proces dat van Push een betere ploeg moet maken, dat is het voor mij.
Spannend, ja, dat wel. Omdat het twee grootheden zijn, twee heel erg verschillende teams. Push met meer jeugd, Breda met meer buitenlandse inbreng en ervaring.”
In haast identieke bewoordingen laat ook Remco van Wijk, de technische baas bij Breda, zich uit over de derby van zondag. Al refereert hij wel aan het feit dat beide teams elkaar de afgelopen vijf jaar in competitieverband niet ontmoetten.
Kruis en Van Wijk streven, hoe kan het ook anders, dezelfde doelstellingen na. Met hun teams willen beiden na tien wedstrijden in de overgangsklasse door naar de promotiepoule. Dat is een reële optie omdat uit elke van de vier overgangsklassen twee teams doorstromen. De kampioen van die ‘tweede’ competitie (14 wedstrijden) in één hockeyseizoen promoveert naar de hoofdklasse. De nummers twee en drie spelen play-offs.
Kruis noemt zover vooruitkijken ‘niet aan de orde’. Van Wijk kijkt wel iets verder en zegt dat hij het zeker niet uitsluit dat beide teams elkaar dit hockeyjaar geen twee, maar vier keer zullen ontmoeten. Twee keer in de overgangsklasse, twee keer in de promotiepoule. “Push heeft een leuk team waar Herman een format op heeft gelegd dat werkt. Het is knap dat een team dat zoveel spelers heeft verloren, zich zo prominent profileert.”
Hoewel Kruis en Van Wijk verschillende broodheren dienen, hebben ze een gemeenschappelijk belang. Het duo meent dat de clubbelangen van Breda en Push in feite ondergeschikt zijn aan het belang van hockeystad Breda.
“In een gebied met een dergelijke hockeydichtheid moet een hoofdklasser spelen”, meent Van Wijk. “Daarom moet er een topsportklimaat gecreëerd worden, gebaseerd op gelijke visies van de clubs”, vult Kruis aan. “Het kan en mag niet zo zijn dat een speler van Push naar Breda of omgekeerd vertrekt omdat er bij ene dan wel de andere club bijvoorbeeld een keer minder getraind moet worden. Dat moeten we op elkaar afstemmen.”
Van Wijk denkt het topsportklimaat te optimaliseren met het verbeteren van de randvoorwaarden op het maatschappelijke vlak.
“We zien dat talentvolle spelers de streek verlaten vanwege hun studie. Het is belangrijk zodanige voorwaarden te scheppen dat jongens in het weekeinde met plezier naar huis komen. Over geld moeten we niet praten, maar ik denk dat aan het begeleiden bij sollicitaties, stage en studie. Er valt nog heel wat te winnen.”
Vooruitkijkend naar het duel van zondag houden beide oefenmeester zich op de vlakte. Kruis houdt het op ‘spannend’, Van Wijk meent te weten dat er geen 5-0-uitslag op het bord zal verschijnen.”
De meeste rivaliteit valt nog te beluisteren in de woorden van Stefan Duyf van Push: “We moeten dit duel niet groter maken dan het is, maar ik zal er geen traan om laten als Breda er niet in slaagt de promotiepoule te bereiken.”
Bron: BN DeStem/Karel Pleunis

Leave a Reply

uil:home-alt Home uil:newspaper Nieuws uil:schedule copy Programma ♀ uil:schedule copy Programma ♂