Caldas en Van Ass over hun contractverlenging


Bondscoaches Max Caldas en Paul van Ass verlengen beiden hun samenwerking met de KNHB. Max Caldas behaalde afgelopen zomer een gouden Olympische medaille met de Nederlandse hockeysters. Paul van Ass wist tegen alle verwachtingen in de finale te bereiken en uiteindelijk met een zilveren Olympische medaille thuis te komen. In het AD komen beide coaches aan het woord over hun contractverlenging.
Opvallend is dat het contract van Max Caldas met vier jaar is verlengd en dat Van Ass tot en met het WK in 2014 doorgaat. “Twee jaar was een wens van de bond en van mij. Vier jaar is voor mij een te lange periode om nu te overzien. Ik zeg niet dat ik vertrek over twee jaar, maar ik wil nu de rit naar het WK in 2014 goed neerzetten en dan kijken we wel hoe we er voor staan en wat we verder willen,” aldus Van Ass.
Logisch
Caldas ziet het juist als een vanzelfsprekende beslissing om zijn samenwerking met de bond voor vier jaar te verlengen: “Het lijkt me logisch om direct voor een Olympische cyclus te gaan, een plan voor vier jaar te maken. Ik bemoei me ook veel met de lichting tot zestien en achttien jaar en Jong Oranje. Meisjes die nu zestien zijn, kunnen over vier jaar in Oranje staan. Dat traject wil ik graag begeleiden.”
Kritiek
Van Ass heeft veel kritiek en een moeilijke samenwerking met de KNHB en NOC*NSF gehad. De  werkwijze van Van Ass kwam vaak in opspraak, maar uiteindelijk wist hij de Olympische finale te halen en net niet de gouden plak binnen te halen. Van Ass: “Ik heb als voorwaarde gesteld dat ik kon blijven werken zoals ik wil. De bond heeft die toezegging gedaan.” Ook in de komende jaren, waar hij het zonder Teun de Nooijer, Floris Evers en Roderick Weusthof moet doen, zal hij niet veel veranderen aan zijn trainingsaanpak: “Het gaat erom uiteindelijk nog net iets beter te worden, het initiatief volledig in de hand te hebben. Dat stukje kwamen we helaas nog tekort in de eindfase.”
Champions Trophy
In december spelen de Oranjemannen de Champions Trophy in Australië. Half oktober zullen Van Ass en het team weer voor het eerst bijeen komen. Van Ass is duidelijk over het feit dat iedereen weer voor zijn plek moet vechten: “Ik kies voor een kleine groep waarvan de basis wordt gevormd door de Olympische selectie. Het kan goed zijn dat ik die basis alleen maar uitbreid met jonge jongens.”

Reageer