Clubnieuws: HDM viert het 105-jarig bestaan

Voor HDM staat 2013 grotendeels in het teken van het lustrum. De in 1908 opgerichte Haagsche hockeyvereniging bestaan op 8 februari exact 105 jaar. “Het mooiste is dat wij nooit gefuseerd zijn. Dat kunnen weinig clubs zeggen.”

105 jaar dat is niet niks en bij HDM zijn ze daar apetrots op, maar er zijn wel wat dingen veranderd in de afgelopen jaren. Edwin van der Heide, voormalig speler van heren 1 en voorzitter van 1999-2004, geeft toe dat het er tegenwoordig iets anders aan toegaat. De tijden van geheime drinkbunkers, beslagen ramen en rookwalmen in het clubhuis zijn verleden tijd. “Het is niet meer zoals vroeger. HDM was toen een stuk kleiner, iedereen kende elkaar. We zijn nu megagroot, hebben ongeveer 1.750 leden. De bereidheid om wat te doen voor elkaar was vroeger groter, omdat je met niet zoveel mensen was. Als je groter wordt, kent men elkaar minder goed. Mede door de hectiek van deze tijd is het moeilijker om te binden.”

Ook Maarten Verhaar is als vice-voorzitter trots op zijn club. “105 jaar is een mooie prestatie. Niet alleen op hockeygebied, maar iets wat zo’n lange tijd door generaties heen blijft bestaan, is überhaupt een prestatie.”

Niet zelden predikt HDM een echte familievereniging te zijn. Iets wat natuurlijk ook voor veel andere sportclubs geldt. Waarin onderscheidt de Haagsche Delftsche Mixed zich? “Het mooiste is dat wij in die hele periode nooit gefuseerd zijn. Dat kunne weinig clubs zeggen. Sinds 1908 zijn wij al gewoon HDM,” aldus Verhaar.

Terugkijkend op de voorbije decennia hoeven de heren niet lang na te denken over het mooiste (sport)moment bij HDM. “Absoluut het landskampioenschap met de heren in 1992. De laatste keer was precies vijftig jaar ervoor. Dit maakte ik bewust mee,” vertelt Van der Heide.

Reageer