Dana Luijkx: ‘Een gevoel van ongeloof’

Na twaalf seizoenen Hoofdklasse viel zondag het doek voor de dames van Pinoké. “Het is ontzettend kut gewoon. Ja, hoe zegt je dat netjes?”, spreekt aanvoerster Dana Luijkx over haar gevoelens.

Pinoké speelde met 0-0 gelijk tegen de buren van Hurley, maar zag directe concurrent Bloemendaal met 1-0 winnen van Groningen. Het gat van vier punten kan met nog één speeldag te gaan, waarop het duel tussen Pinoké en Bloemendaal gepland staat, niet meer worden gedicht.

Balen

“Het is verdrietig en teleurstellend”, gaat Luijkx verder. “We hadden het graag volgende week tegen Bloemendaal beslist. Dat was ons doel en dat is niet gelukt. Het is ontzettend balen.”

De opdracht voor het duel met Hurley op zondag was duidelijk: “Als je wint heb je alles nog in eigen hand en is er nog niets aan de hand”, zegt Luijkx. “Tijdens de wedstrijd zijn we niet bezig met Bloemendaal. Het heeft geen zin om je druk te maken om Bloemendaal. Je hebt er toch geen invloed op.”

Kans op kans

Hurley begon beter aan het duel, maar scoorde niet. “In de eerste helft was Hurley veel beter. Ze overrompelden ons. In de tweede helft hebben we de knop omgezet. Als je de eerste helft goed doorkomt, moet je jezelf belonen. Dat hebben we niet gedaan. We hebben kans op kans gehad, tien corners en een aantal keer 1-op-1 met de keeper.”

Net als Hurley slaagde ook Pinoké er niet in om te scoren. Het bleef 0-0. Na het eindsignaal was het wachten op berichten van ’t Kopje waar Bloemendaal speelde tegen Groningen. Melle Spruijt bezorgde met haar rake strafcorner tegen Groningen voor een enorme kater bij Pinoké. “Dan hoor je dat Bloemendaal drie minuten voor tijd scoort. Er is dan een gevoel van ongeloof.”

Niet onderdoen voor andere ploegen

De afgelopen drie seizoenen kon Pinoké een langer verblijf in de Hoofdklasse via de play-outs afdwingen. Een vierde poging was de Steekneuzen niet gegund. “We hebben altijd op het randje gespeeld”, zegt Luijkx. “Maar wij doen niet onder voor MOP en Bloemendaal. Zij hebben meer punten gepakt, maar qua spel doen we niet onder.”

Terugkijkend is de eerste seizoenshelft Pinoké fataal geworden. In elf wedstrijden werden slechts drie punten verzameld. Na de wisseling van de wacht, coach Robert Justus werd vervangen door Hans Oostindie, ging het beter en werden er punten gepakt. Het was echter niet genoeg.

Trots

“We gingen steeds beter spelen”, legt Luijkx uit. “Je komt ook in een modus van nu moet je en dan gebeurt er iets mentaal. Je kan een stap meer zetten dan je denkt. Ik ben trots dat we er alles uit hebben willen halen, alleen heeft het niet het gewenste resultaat opgeleverd.”

Volgende week op de laatste speeldag in de Hoofdklasse komt Bloemendaal op bezoek. Wat de apotheose van het seizoen had moeten zijn, is verworden tot een duel met gedachte aan wat had kunnen zijn

Goed gevoel overhouden

“Je wilt het liefst een spannende wedstrijd, maar het neemt niet weg dat we goed gaan trainen en een goede pot willen neerzetten. We zullen ons niet gewonnen geven. Het is geen troostprijs, maar we willen een goed gevoel overhouden.”

“Het is lastig om de knop om te zetten. Als ploeg moet je proberen het los te laten. De focus ligt op plezier en dan zien we wel. Als groep moeten we bij elkaar blijven, een goede pot neerzetten en eindigen met een mooi resultaat zondag.”

Toekomst

Na zondag zit het seizoen erop voor Pinoké. Over een aantal weken zal er meer duidelijkheid zijn wat de degradatie betekent voor de selectie. “Een aantal zal stoppen, anderen zullen gevraagd worden om voor een andere club te komen spelen. Maar de intentie is om bij elkaar te blijven en om snel mogelijk terug te keren in de Hoofdklasse.”

Over haar eigen toekomst zegt Luijkx: “Ik weet het nog niet zo goed. Ik speel al acht jaar bij Pinoké. Het is een mooie club, het is mijn club. Het is lastig om dat achter te laten.”

Bekijk de foto’s van het duel tussen Hurley en Pinoké

Comments (1)

 1. Redactie Hoofdklassehockey.nl

  Beste hockeyvrienden,

  Na overleg hebben we besloten dit topic te sluiten.

  Alvast bedankt voor de medewerking.

  Met vriendelijke groet,
  Redactie Hoofdklassehockey.nl

Comments are closed.