Davio: “Soms moet je iets doen om mensen tot inkeer te laten komen”

Wordt volgend seizoen een hockeycoach bestraft met geel, dan moet een speler van zijn team ‘boeten’ en een straftijd uitzitten. De maatregel wordt van hoofdklasse tot en met de C-jeugd doorgevoerd: alle competities waarin met kaarten wordt gewerkt.

Het idee is opmerkelijk maar niet nieuw. Al eerder is dit onderwerp de revue gepasseerd, maar nooit doorgevoerd. In Duitsland kreeg de hockeybond hier lucht van en heeft de maatregel direct doorgevoerd. Nu gaat Holland Hockeyland het ook doen. De kaarten lopen op voor zowel coaches als spelers. Guido Davio, manager Verenigingszaken en Competitie van de KNHB zegt: “Deze maatregel past over de hele linie in het verhaal over sportiviteit en respect. Op het hoogste niveau was dit misschien niet direct nodig, maar de huidige maatregel was onvoldoende om de trend tegen te gaan. We hopen natuurlijk dat de maatregel zo weinig mogelijk wordt gebruikt, maar soms moet je iets doen om mensen tot inkeer te laten komen,” aldus Davio in de Hockey Weekly.

De KNHB mag dergelijke regels invoeren zonder daarvoor de internationale hockey federatie te raadplegen. “Het is al een regel in Duitsland en het valt onder de zogenaamde domestic rules. Maar de voorzitter van onze regelcommissie Peter Elders, heeft ook een soortgelijke functie bij de FIH, dus blijft het daar niet onopgemerkt.”

In de hoofdklasse wordt volgend seizoen ook nog de pilot ‘Groen = twee minuten’ gestart. In het internationale hockey staat de groene kaart al langer voor een tijdsstraf van twee minuten, in Nederland is het slechts een waarschuwing zonder directe consequenties. Een derde official zal bij de wedstrijden op het uitzitten van die straf toezien.

Lees het volledige artikel in de Hockey Weekly van donderdag 21 maart.

Comments (1)

  1. In België is het ook al zo dat een speler uit het veld moet bij een kaart van een van de begeleiders.
    Ook de groene kaart wordt daar bestraft met 2 minuten eruit, beide teams moeten bij de wedstrijd een tijdwaarnemer beschikbaar hebben die de tijdstraf van de tegenstander bijhoudt bij een groene kaart, werkt perfect.
    Bij gele kaarten is de scheidsrechter verantwoordelijk voor de straftijd.

Reageer