De geselecteerde Kyra Fortuin maakt zich op voor de FIH Pro League wedstrijden volgend jaar – Hoofdklasse Hockey Nederland
Kyra Fortuin is geselecteerd voor de FIH Pro League

De geselecteerde Kyra Fortuin maakt zich op voor de FIH Pro League wedstrijden volgend jaar

 

Vandaag hoorde het grote talent Kyra Fortuin dat zij werd geselecteerd voor de FIH Pro League serie met Oranje. Dit geweldig nieuws ontving de speelster die woonachtig is in Utrecht van de bondscoach zelf. Afgelopen jaar brak Fortuin door bij Oranje. Als reserve deed zij mee aan de Pro League finale in Amsterdam. In haar nieuwe wijk Tuindorp in Utrecht ontving Kyra Fortuin deze week Hoofdklassehockey. Fortuin is bij SCHC een van de aanvallende krachten. Haar ploeg scoorde deze seizoenshelft de meeste doelpunten. In de Pro Leaguewedstrijd tegen de Verenigde Staten liet zij voor het eerst van zich horen, Fortuin scoorde twee keer.

De altijd enthousiaste, leergierige en gemotiveerde Fortuin doet er alles aan om bij Oranje komend jaar de Olympische Spelen te gaan halen. Met SCHC greep zij afgelopen jaar net naast de landstitel. Bij Oranje trainde Fortuin het afgelopen seizoen vaak mee. Toch mocht ze ook bij zeven interlands mee doen. In deze interlands scoorde zij driemaal. ‘Het is een prachtig jaar geweest. Ik mocht mijn debuut bij Oranje maken en heb zelfs nu een aantal keer kunnen scoren. Ik zet alles aan de kant voor het hockey. Toch vond ik het ook wel fijn dat ik af en toe afleiding kon zoeken door bijvoorbeeld me te focussen op mijn studie. Ik heb zelfs een aantal vakken ook al kunnen afronden’, aldus Fortuin.

Kyra1
Kyra Fortuin in actie in een van de laatste uitwedstrijden van dit jaar. Foto: Roel Ubels

Limburgse hockey krijgt een impuls

Een aantal jaren zocht Limburg een vervanger van Maartje Paumen. De speelster die alles gewonnen heeft wat er te winnen was, was ook afkomstig uit Limburg, maar stopt een aantal jaar geleden met tophockey. Toen zij stopte, was Limburg haar held kwijt. Door diverse Limburgse media werd de naam speelster Fortuin als vervanger genoemd. Beide speelsters groeiden op in Maastricht en vertrokken naar Brabant om groot te worden. ‘Fortuin wil zichzelf niet vergelijken met Paumen. Wat zij heeft gepresteerd heb ik nog lang niet geëvenaard’, aldus de bescheiden Fortuin. De talentvolle aanvalster uit Maastricht speelde tot haar twaalfde voor de Maastrichtse Hockey Club MHC. Op dat moment trainde ik al mee bij de hockeyacademie die begeleid werd door Jeroen Delmee. Deze trainingen waren in Eindhoven. Ik merkte dat ik eraan toe was om de stap te maken om bij een grotere club te gaan hockeyen.  Limburg verloor wederom haar beste hockeyster, want Fortuin vertrok naar Oranje-Zwart. Bij Oranje-Zwart ging alles meteen voor de wind. Nog op haar 14de speelde Fortuin in het eerste en mocht zij tegen haar huidige club SCHC haar debuut maken in de Hoofdklasse. Toch sloeg het noodlot toe. Een zwarte hamstring blessure (een scheur van 15cm), zorgde ervoor dat Fortuin zes tot zeven maanden aan de kant moest staan. ‘Het was een grote klap deze lange blessure. Ik heb een tijd niet kunnen spelen. Uiteindelijk denk ik wel dat ik veel heb geleerd van deze periode. Ook denk ik dat ik er sterker uit ben gekomen’, legt Fortuin uit.

 

Kyra Fortuin juicht nadat SCHC een doelpunt heeft gemaakt.
Kyra Fortuin juicht nadat SCHC een doelpunt heeft gemaakt. Foto: Roel Ubels

Trainingsgroep ter voorbereiding op de FIH Pro League

Dat veel speelsters en dus ook Fortuin veel aan de kant zetten, blijkt wel aan het drukke weekprogramma. Op maandag en dinsdag wordt er bij Oranje getraind. Woensdag is er krachttraining bij SCHC. Dan staat er op donderdag een dubbeltraining bij Stichtsche op het programma. Op vrijdag is er dan nog een training. Om de week ‘af te sluiten’ wordt er dan op zondag competitie gespeeld. Een vol programma, waarbij Fortuin het voor elkaar krijgt om ook nog aan haar Master Drug Innovation te volgen. Deze week verhuisde Fortuin richting tuindorp, waar zij samen met drie andere meiden in een huis gaat wonen.

Na het EK Hockey in Antwerpen maakte Alyson Annan bekend dat zij met een groep van 25 dames verder gaat trainen. Fortuin was een van deze ‘gelukkigen’. Een mooie manier voor de 22-jarige speelster om zichzelf verder te ontwikkelen. Fortuin legt uit ‘Ik was eigenlijk al heel blij dat ik afgelopen jaar mijn debuut mocht maken en reserve mocht zijn tijdens de Pro League Finale en het EK Hockey in Antwerpen. Afgelopen maanden kon ik echt laten zien wat ik in huis heb. Ik heb er voor mijn gevoel alles aan gedaan in de trainingen en wedstrijden om te laten zien wat ik in mijn mars heb’.

Kyra Fortuin juicht nadat zij twee keer scoorde in de interland tegen de Verenigde Staten.
Kyra Fortuin viert haar twee doelpunten samen met Yibbi Jansen en Maria Verschoor tegen de Verenigde Staten. Foto: Roel Ubels

Dit jaar trainde de trainingsgroep van Oranje voor het eerst op Papendal. Op maandag werd een krachtschema gevolgd, waarna de groep op dinsdag een dubbele training af werkt. De speelsters overnachten dan op maandag op het complex. ‘De krachttraining bij Oranje is weer anders dan die bij SCHC. Ik merk wel dat ik steeds sterker ben gaan worden. Waar ik bijvoorbeeld eerst 60kg weg drukte met de deadlift, druk ik nu 90kg weg. Ook kregen we op de maandag verschillende lezingen. Een intensief programma, maar heel mooi dat we dit met de Oranje groep konden doen’, legt Fortuin uit.

De komende weken krijgt het Nederlandse team een aantal weken vrij. Het zaalprogramma zal door hen echter niet gevolgd kunnen worden. Begin Januari vertrekt de groep namelijk richting Singapore en uiteindelijk naar China om daar de eerste Pro League wedstrijden af te werken. ‘Ik heb er zin in. Het wordt een druk jaar, waarbij ik mijn studie op een zeer laag pitje ga zetten. Alles staat in teken van Oranje en het werken richting het landskampioenschap van SCHC’.

Weinig doelpunten maar een goed doelsaldo

Fortuin speelt met met TK. Een sterk merk die al jaren actief is in de hockeywereld. Fortuin: ‘TK is voor mij een heel fijn merk. De stick is onverwoestbaar, ik heb hem nog nooit kunnen breken’. Zelf scoren doet ze daarentegen nog erg weinig met haar stick. In het huidige seizoen scoorde fortuin ‘pas’ twee keer. Toch doet Fortuin het niet slecht.  Wekelijks staat zij in de basis bij SCHC en is de aanjager om topspitsen zoals Ginella Zerbo en Pien Dicke in stelling te brengen. Zerbo werd ook geselecteerd door Annan, terwijl Dicke als reserve werd aangewezen. Fortuin legt uit: ‘Mijn kracht ligt in mijn snelheid en het in stelling brengen van een van onze spitsen. Misschien zou ik nog iets doelgerichter kunnen worden. Toch ben ik best tevreden, we hebben met SCHC nog steeds de meeste doelpunten gemaakt van de Livera Hoofdklasse. Ik denk dat ik hier een belangrijke rol in heb gehad en kijk dus dan ook uit naar een schitterend nieuw seizoen met SCHC en Oranje’.

Door: Hans Hofstra

Leave a Reply