De Goede kan de beste worden

 

Jannette Brouwer
Jannette Brouwer

Dankzij een 2-0 overwinning op MOP heeft Amsterdam zich geplaatst voor de play-offs. Eva de Goede nam het eerste doelpunt voor haar rekening en vertolkt een belangrijke rol bij de formatie van Alyson Annan.

Vroeg

Het talent van de zaterdag 24 jaar geworden Eva de Goede kwam vroeg bovendrijven. De voormalige bondscoach Marc Lammers liet de hockeyster al op zeventienjarige leeftijd debuteren voor Oranje. De middenveldster speelde op dat moment bij de jeugd van Kampong en had voor haar eerste interland nog geen minuut in de hoofdklasse gespeeld. Zeven jaar later deelt De Goede met twee gouden olympische medailles op zak als middenmidden de lakens uit bij Amsterdam. De international neemt de opbouw voor haar rekening, is verantwoordelijk voor de aanvallende strafcorner en moet verdedigend als eerste uitloopster de korte hoekslag van de tegenstander onschadelijk maken.


Potentie

Coach Alyson Annan is vol lof over haar pupil. „Eva heeft de potentie om de beste speelster van de wereld te worden. Ze heeft snelheid, is conditioneel sterk, kan aanvallen en verdedigen en is heel slim.” „Zei ze dat echt over mij?”, reageert De Goede verbaasd lachend op de complimenten van haar coach. „Nou, die kan ik in me zak steken. Zeker omdat zij het over mij zegt.” Annan werd in het verleden als international van Australië twee keer zelf gekozen tot de beste hockeyster van de wereld. Ondertussen heeft De Goede ondanks haar klasse op het veld volgens Annan zeker niet het hoogste woord in de kleedkamer. „Ze is stil. Maar als ze wat zegt, dan weet ze wel waar ze het over heeft. Ik heb een leiderschapsgroep van zes speelsters en Eva doet in die groep precies wat ze moet doen.”

 

Reizen
In het veld laat De Goede vooral haar stick spreken. Dit blijkt tegen MOP al na vijf minuten. De topscorer van Amsterdam zorgt met haar elfde doelpunt van het seizoen voor de 1-0 voorsprong van de thuisclub. De Goede heeft dit seizoen een paar wedstrijden moeten missen bij Amsterdam. Na het veroveren van het goud op de Olympische Spelen in Londen koos ze er voor om tijdens de winterstop samen met de bij Den Bosch spelende international Lidewij Welten drie maanden te gaan reizen door Australië. De twee internationals namen onder meer een kijkje op de Champions Trophy voor de mannen in Melbourne. „Die reis heeft me nieuwe energie gegeven”, zegt De Goede. „Ik heb nu echt weer zin om te hockeyen.”


Genadeslag

Onder leiding van een gemotiveerde De Goede speelde Amsterdam vooral voor rust uitstekend. Alleen de afronding liet te wensen over. In de tweede helft ging het beduidend minder met de thuisclub. Maar MOP speelde te matig om daar van te profiteren. Vijf minuten voor tijd gaf Emily Hurtz op aangeven van Kitty van Male met de 2-0 de formatie uit Vught de genadeslag. De grote vraag is nu of Amsterdam straks tijdens de play-offs in staat zal zijn om de gedoodverfde favoriet Den Bosch van de troon te stoten. De Goede heeft er vertrouwen in. „Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten. Maar we zijn meer compleet geworden dan vorig seizoen en combineren beter. Met dank ook aan Alyson, die super hard én eerlijk is. Ik heb het gevoel dat een kampioenschap er dit seizoen echt in zit.”


Landskampioen

Ondertussen beseft De Goede tegelijkertijd dat het veroveren van de titel alles behalve vanzelfsprekend is. Dat heeft vooral te maken met de prestaties van landskampioen Den Bosch, dat met acht punten voorsprong op Amsterdam bovenaan staat. De kracht van Den Bosch heeft weer te maken met Maartje Paumen. De topscorer van de hoofdklasse, die dit seizoen al 31 doelpunten voor haar rekening nam, is volgens de wereldhockeybond op dit moment de beste speelster ter wereld. Wellicht dat De Goede in de toekomst in de voetsporen kan treden van de aanvoerder van Oranje.

Comments (3)

  1. wow lekker scherpe foto 🙂

  2. Iman Trafo

    Niet voor niets won Eva een paar jaar geleden al de HKH.nl-priijs voor de beste hockeyster van de hoofdklasse.

  3. @Iman, die zijn wel door meerdere spelers/speelsters gewonnen die uiteindelijk niet de beste van de wereld werden.

    zegt dus niks.

Reageer