De Nederlandse mannen boeken een belangrijke overwinning op aartsrivaal Duitsland – Hoofdklasse Hockey Nederland

De Nederlandse mannen boeken een belangrijke overwinning op aartsrivaal Duitsland

 

Op de langste dag van het EK hockey, mochten de Nederlandse mannen om 20.30 uur de dag afsluiten. In Antwerpen lieten de heren meteen zien dat zij mee gaan strijden om de Europese titel. Een spannende wedstrijd werd uiteindelijk pas in het laatste kwart beslist.

Koning Philippe van België had vooraf aan de wedstrijd van Nederland, de wedstrijd België tegen Engeland gezien. De Belgen wonnen deze met 2 – 0 en zij plaatsten zichzelf hiermee voor de halve finale. Om 20.30 uur stond dan de echte kraker van de dag te wachten. Nederland moest het in de poulefase opnemen tegen angstgegner Duitsland.

Het eerste kwart was er één om snel te vergeten. Beide ploegen speelden een soort schaakspel, waarbij gewacht werd wie de eerste set zou gaan doen. Er werden weinig setten gespeeld en echte kansen werden niet gecreëerd.

In het tweede kwart was het Mirco Pruijser die het Nederlandse publiek in de 21ste minuut liet juichen. De sterke spits van Oranje maakte alweer zijn derde doelpunt en mag zich na twee speelrondes bij de meest scorende spelers van het toernooi voegen. De euforie sloeg als snel om, wanneer Herzbruch de Duitsers via een strafbal weer terug in de wedstrijd bracht. De ingevallen keeper Blaak zat er dichtbij, maar kon net geen redding brengen. Ook in het tweede kwart speelden beide ploegen afwachtend.

In het derde kwart kregen beide teams iets meer kansen. Duitsland kreeg nog twee strafcorners en ook Mink van der Weerden mocht een keer aanleggen voor een sleep. Het duurde tot de 40ste minuut dat Billy Bakker de Nederlandse ploeg weer op voorsprong kon brengen. Ook dit was weer van korte duur, want Windfeder bracht Duitsland in de 42ste minuut terug op gelijke hoogte.

Een overwinning op Duitsland zou essentieel voor Nederland zijn. Omdat de Duitsers flink uit hadden gehaald tegen Schotland, zou doelsaldo bij een gelijkspel, na drie wedstrijden waarschijnlijk de doorslag geven. Nederland zou op basis daarvan tweede worden in de poule en in de halve finale dan tegen België moeten spelen. Met deze gedachte, startte de Nederlandse ploeg het vierde kwart fel. Nog één keer liet Nederland zien hoe goed zij eigenlijk kunnen combineren. Na een lange pass naar voren gaat de bal via twee schijven de cirkel in van Duitsland. De snelle spits Thierry Brinkman weet hier wel raad mee en met een mooie flats kon hij keeper Aly passeren.

In de allerlaatste minuut van de wedstrijd was het nog even billen knijpen voor de Nederlandse equipe. Een strafcorner voor Duitsland zou alsnog roet in het eten kunnen gooien. Blaak was in het vierde kwart weer binnen de lijnen gekomen voor van der Ven, die het eerste en derde kwart had gekeept. De push werd linksonder in de hoek gespeeld en het Nederlandse publiek hield haar hart vast. Keeper Blaak was scherp en kon de bal makkelijk wegwerken. Nederland wint de wedstrijd en mag in de laatste poulefase een gelijkspel behalen om alsnog groepswinnaar te worden.

Zie hier de tussenstand in Poule A en Poule B van het EK Hockey in Antwerpen

Zie hier het LIVE verslag van de wedstrijd Nederland – Duitsland

Leave a Reply