De Telegraaf: “Publiek verwend”

Bloemendaal laat niets heel van koploper Kampong: 5-1
Na vijf duels in de Hoofdklasse is het met vlagen duidelijk zichtbaar. Onder leiding van de nieuwe Britse coach Russell Garcia speelt oud-landskampioen Bloemendaal aantrekkelijk en aanvallend hockey. Op basis van een overtuigende eerste helft versloeg de Noord-Hollandse equipe de Utrechtse koploper Kampong met 5-1.
Bloemendaal-aanvoerder en international Wouter Jolie: „We hadden deze week drie zware wedstrijden achter elkaar. De eerste tegen Oranje Zwart verloren we, afgelopen vrijdag versloegen we Pinoké en tegen Kampong was vooral de eerste helft weer heel goed. Als je met 3-0 de rust ingaat, weet je dat de tegenstander vol druk zet in de tweede helft. Dat bleek een verwachte lastige periode. In zo’n fase komt Kampong terug tot 3-1. Maar na de 4-1 was de glans eraf bij de tegenstander.”
Het klinkt als een gebruikelijke speeldag van topclub Bloemendaal, dat jaren gewend is aan winnen. Toch is er een wezenlijk verschil. De laatste seizoenen acteerde de club van superster Teun de Nooijer op het eigen Kopje vaak vanuit een meer defensieve gedachte. De tegenstander mocht het spel maken. De individuele klasse van spelers als De Nooijer, Ronald Brouwer, Rogier Hofman en Tim Jenniskens gaf dan uiteindelijk de doorslag. Maar in de afgelopen wedstrijden, met als absolute hoogtepunt de eerste helft gisteren tegen Kampong, oogde het spel van Bloemendaal veel flitsender.
Na het ontslag van huidig Kampong-assistent Dave Smolenaars als coach van Bloemendaal zijn ‘De Mussen’ een andere weg ingeslagen met Garcia. Deze 42-jarige Engelsman neemt veel buitenlandse invloeden mee naar NoordHolland. Jolie: „Russell weet alles van het internationale hockey. Hij leest het Duitse verdedigingssysteem en hij heeft gewerkt met het Angelsaksische model, waarbij meer druk naar voren wordt gezet.”
Jolie vervolgt: „Russell wilde af van het meer statische Bloemendaal, wat vorig seizoen te voorspelbaar hockey opleverde. We moeten nu meer rouleren. De komst van de drie Australiërs (Chris Ciriello, Matthew Swann en Fergus Kavanagh, red.) helpt daar goed bij.”
Het heeft één nadeel. „Omdat we meer pressie spelen, vallen er grotere ruimtes. En dat is voor ons af en toe ook lastig verdedigen. Daar moeten we aan wennen. Af en toe gaat dat heel goed, zoals in het eerste deel tegen Kampong. Dat wordt ons leerproces van dit seizoen”.
Bron: De Telegraaf/Mascha de Jong
 

Reageer