Eby Kessing: “Het valt mee met nagelbijten”

Foto © Proshots

Vanaf een bankje op het persbalkon stond Eby Kessing samen met assistent-trainer Thomas Tichelmann zaterdagmiddag zijn team van bovenaf te analyseren. De aan zijn lies geblesseerde middenvelder van Bloemendaal maakte zich op deze manier toch nog nuttig, want via een microfoontje werden aanwijzingen naar de in de dug-out staande coach Dave Smolenaars doorgegeven. Zonder zijn hockeyacties, maar mede dankzij de aanwijzingen vanaf het persbalkon, zag de international zijn team de wedstrijd tegen regerend EHL-kampioen met 2-1 winnen.

De wedstrijd was in de eerste helft wat aan de matte kant en het stond dan ook nog steeds 0-0 toen beide ploegen in de rust de kleedkamer opzochten. Ook Kessing dook de kleedkamer in en toen hij na de bespreking weer het balkon op kwam, vertelde de middenvelder zijn analyse. “Het gaat stroef. Vooral in het eerste kwart. We hockeyen toch wat te behouden en angstig. In het tweede kwart zijn we tactisch wel iets beter gaan staan en groeiden we in de wedstrijd. Maar ze moeten nu echt de schroom van zich afspelen en meer gaan durven.”

Op de vraag waar dat aan zou kunnen liggen, zegt Kessing: “Het heeft natuurlijk te maken met de spanning die op de wedstrijd staat, maar we kennen Uhlenhorster goed, dus we moeten ook even aftasten.”

Het waren de Duitsers die 10 minuten na rust dan toch als eerste het net wisten te vinden. “Ja, dat is balen voor de jongens, maar nu krijgen ze wel het besef dat het echt moet gaan gebeuren,” vertelt Kessing direct na de tegengoal rustig. En ja, hoor… Kessing blijkt zijn team door en door te kennen, want nog geen vijf minuten later benut Wouter Jolie een strafcorner.

Het was een prachtig uitgespeelde corner, want Bloemendaal hield alle schijn op dat cornerspecialist Olmer Meijer zou gaan binnenslepen, maar de bal werd afgelegd naar Jolie. “De corner is niet speciaal voor de EHL ingestudeerd, maar het is er wel eentje die we incidenteel gebruiken,” aldus Kessing die daarna nog even benadrukte dat hij verstand heeft van het spelletje. “Heb ik het toch even goed voorspeld dat de jongens moesten gaan, hè!”

Foto © Proshots

Kansen gingen over en weer, maar het was uiteindelijk Nick Meijer die, mede door de aanwezige Bloomingans (zie foto), ’t Kopje werkelijk waar liet ontploffen door vijf minuten voor tijd op knappe wijze de winnende binnen te tikken. Het waren nog zenuwslopende slotminuten voor het massaal toegestroomde publiek in Bloemendaal, maar Kessing was er nog verbazingwekkend cool onder. “Het valt mee met het nagelbijten, hoor. Alles gaat goed. Ik ben altijd rustig tijdens wedstrijden.”

Foto © Ben Haeck - www.hockeyfotografie.nl

Het verlossende fluitsignaal klonk en daarmee plaatste Bloemendaal zich ten koste van de hockeyers uit Hamburg voor de kwartfinale. Kessing was een paar minuten voor het eindsignaal niet meer te bekennen, maar verscheen weer in beeld toen hij samen met tientallen kinderen het veld op stormde. Op naar zijn collega’s.

De overwinning van de Bloemendalers creëerde een complete chaos op ’t Kopje. Met het uitzinnige in Oranje gehulde publiek, het bier dat rijkelijk vloeide en de muziek die uit de spiekers klonk, leek het bijna wel een pre party op Koninginnedag. Maar voordat dat volksfeest weer losbarst, moet Bloemendaal maandagmiddag eerst nog de kwartfinale tegen Oranje Zwart spelen.

Bekijk hier het wedstrijdrapport van Bloemendaal – Uhlenhorster.

Reageer