Evers aan het genieten van Indiaasgekkenhuis

Floris Evers heeft tijdens de Hockey India League (HIL) zijn eerste nederlaag geleden. Volgens de ex-international is het 2-0 verlies goed om in het hockeygekke India de euforie enigszins te temperen.

Floris Evers is na zijn vier maanden durende wereldreis één van de negen Nederlanders, die momenteel deelneemt aan de HIL. De exinternational noemt de lucratieve Indiase hockeycompetitie één groot gekkenhuis. Evers, die na het olympisch zilver in Londen stopte bij Oranje, speelt voor Ranchi Rhinos en leed na twee overwinningen gisteren tegen de Uttar Pradesh Wizards van de Nederlandse coach Roelant Oltmans zijn eerste nederlaag.

De Wizards hadden de zege onder meer te danken aan een bijzonder fraaie treffer van de bij Rotterdam spelende Jeroen Hertzberger. Zijn prachtige backhanddoelpunt werd gekozen tot de mooiste goal van de wedstrijd. Hertzberger kreeg er na afloop van het duel een fraaie prijs voor tijdens de officiële ceremonie. Het kan allemaal tijdens de door Star Sports gecoverde HIL, die via YouTube over de hele wereld live te volgen is.

Ook Teun de Nooijer, Marcel Balkestein, Sander Baart en Wouter Jolie behoorden gisteren bij het winnende team en weten niet wat ze momenteel meemaken in India. „Tijdens de wedstrijd knipogen we als Nederlandse spelers naar elkaar”, zei Evers gisteren terwijl hij in de bus zat op de weg terug naar zijn hotel. „Het is voor ons allemaal zo bijzonder wat er hier gebeurt.”

De Nederlanders verdienen tienduizenden dollars in India en leiden gedurende iets meer dan drie weken het bestaan van een profvoetballer. Vanwege de enorme afstanden gaan ze met het vliegtuig naar de uitwedstrijden toe. En de belangstelling is enorm.

„Na onze eerste 2-1overwinning op Punjab Warriors werden we op het vliegveld in Ranchi ontvangen door ongelooflijk veel fans”, vertelde de 29-jarige Evers. „Het was of we wereldkampioen waren geworden. We kregen oranje kransen om en er werd massaal gedanst. Terwijl we de play-offs nog moeten halen. Echt bizar. Wat dat betreft is het denk ik wel goed dat we vandaag verloren hebben om de euforie een beetje te temperen. Vooral voor de ontwikkeling van de jonge Indiase spelers. ”

Bizar was ook het sfeertje tijdens de eerste met 3-1van Mumbai Magicians gewonnen thuiswedstrijd in Ranchi. „Ik vind het wel leuk om iets speciaals te doen na een doelpunt”, zei Evers. „Daarom hadden we op de training bedacht om als een neushoorn onze duim tegen ons voorhoofd te doen en met de hand een hoorn te maken als we gescoord hebben. Het is wel mooi als vervolgens het hele stadion hetzelfde doet.”

Ook na afloop van de eerste thuiszege was het een ongekend feest. „In Nederland zeggen we na een zege al gauw tegen elkaar dat we maar beter naar binnen kunnen gaan in plaats van het uitgebreid te vieren”, liet Evers weten. „Maar hier konden we echt niet stoppen met dansen. Alleen al als je naar het publiek zwaait, gaan ze hier volledig uit hun dak.”

Ondertussen heeft de enorme impact die de HIL in India heeft ook zijn mindere kanten. Zo hebben alle negen Pakistaanse spelers die zouden deelnemen zich noodgedwongen moeten terugtrekken uit de competitie vanwege de spanningen tussen India en Pakistan.

Ook het team van Evers moet het vanwege de gevechten tussen Pakistan en India in het grensgebied Kashmir zonder zijn Pakistaanse toppers Muhammad Irfan en Shafqat Rasool doen. „Ik denk dat de organisatie niet anders kon”, reageerde Evers op de kwestie. „De gemoederen liepen hoog op. In Mumbai kwamen demonstranten tijdens een wedstrijd het veld op en ik begreep ook dat ze tijdens een training in de kleedkamer zijn geweest. Natuurlijk heel vervelend dat er door de politieke situatie niet lekker gereageerd werd op de aanwezigheid van de Pakistaanse spelers. Het waren erg leuke kerels. Ik heb met ze afgesproken dat we dan maar volgend jaar samen met ze in India gaan spelen.”

Hoewel Evers bij de Ranchi Rhinos met spelers uit vijf verschillende landen samen moet spelen, is er volgens de Amsterdammer al een hecht team ontstaan. „We hebben heel veel lol samen. Het is heel leuk om met toppers als de Nieuw-Zeelander Nick Wilson, de Engelsman Ashley Jackson en de Duitser Moritz Fuerste samen te hockeyen in plaats van dat je tegen ze speelt. We zijn al goede maatjes geworden. En als je een beetje je best doet, kan je ook met de Indiase spelers goed in contact komen. Ik geef ze Engelse les en zij leren mij op hun beurt wat Indiase woordjes.”

En dan heb je in India nog het enorme verschil tussen arm en rijk. Terwijl Evers in dure hotels verblijft en tijdens de unieke spelersveiling voor 31.000 dollar onder de hamer ging, is de armoede in het Aziatische land met mensen die geboren worden en sterven op straat enorm. „Dat contrast is inderdaad schrijnend om te zien. Tijdens mijn wereldreis heb ik wat dat betreft ook genoeg ellende gezien. Het doet je beseffen hoe goed wij het eigenlijk hebben in Nederland.”

Bron: Jan Balk/Sp!ts

Reageer