Fluiten: “Ga er maar eens aanstaan”


Zondag 28 oktober kroop landskampioen Amsterdam door het oog van de naald tegen middenmoter Schaerweijde. Het was een spannende pot en de tweede helft kreeg een bijzondere wending. Taeke Taekema scoorde in de slotseconde de gelijkmaker, waardoor hij een punt voor zijn ploeg redde. Niemand was tevreden. Spelers, coaches en omstanders waren zeker niet te spreken over het arbitrale duo die volgens velen veel verkeerde beslissingen namen. Het was een “gekkenhuis”.
Peter Elders, voorzitter van Aanwijs-, beoordelings- en begeleidingscommissie van de hoofd- en overgangsklasse vindt dat de kritiek op de arbitrage soms de spuigaten uitloopt. “Sport is emotie en daar heeft de scheidsrechter begrip voor. Het gaat mij niet zozeer om de felheid van de kritiek, maar om de persoonlijke aanval op de scheidsrechter. Taeke Taekema werd door niemand persoonlijk aangevallen op het missen van drie strafcorners, maar de arbiter wél om zijn beslissing. Dat is vreemd.”
Een potje fluiten is niet zo makkelijk als sommige mensen denken: “Ga er maar eens aanstaan. Het is mensenwerk. Je kan nooit alles zien, want er kunnen natuurlijk spelers in het zicht staan, ” aldus Elders. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een scheidsrechter weleens fout zit, maar een maatregel als extra scheidsrechters voor een betere beslissing  ziet Elders voor de hoofdklasse niet zitten. “Gister (red. Manchester City – Ajax) werden twee doelpunten van Agüero afgekeurd wegens buitenspel. Zelfs met een vierde en vijfde official zag de arbitrage niet dat hij géén buitenspel stond. Het blijkt dat meer scheidsrechters niet per definitie een verbetering is.”
Toch staat de ontwikkeling van de scheidsrechters voorop. De wedstrijden worden tegenwoordig niet meer op het oog geëvalueerd door de beoordelaar, maar gefilmd om zo goed te reflecteren. Óók de hoofdklassespelers moeten ontwikkelen volgens Elders: “Onlangs heb ik gesproken met een aantal spelers uit de hoofdklasse. Ik vroeg hen of zij de KNHB briefing hadden gelezen betreft het takenpakket van de arbitrage en de spelregels voor dit seizoen. Niemand had het gelezen.” Elders vindt het daarom erg makkelijk om het altijd op de scheidsrechter af te schuiven. “Het winnende team is vaak tevreden, maar het verliezende team zoekt meestal ergens anders de fout, zoals bij de scheidsrechters. ”
Foto: René Broekman

Comments (39)

 1. nietmeeeens

  Typische reactie van een scheidsrechter, met deze instelling worden deze gasten nooit beter.
  * Waarom valt hij spelers aan mbt fouten maken, kinderachtige reactie om te zeggen spelers maken fouten dus wij mogen dat ook.
  * Begrijpen nog steeds niet dat het niet om het fouten mogen maken gaat maar meer hoe er mee om word gegaan door ze.
  * Ze van een totaal andere planeet komen
  * Dat sommige dingen nog zelfs gezien worden door iemand die KAN HOCKEYEN.
  Dit neemt niet weg dat er ook heel veel goede scheidsrechters zijn!!!! Die zijn er ook en die moeten wij koesteren!!!!Niet die wannabe minkunkels

 2. Agüero stond niet buitenspel bij de 2e goal, de speler die de bal voorzette stond buitenspel. Dus dat had de arbitrage weer goed gezien, zelfs beter dan de commentator en Elders die de herhaling tot hun beschikking hadden. Hulde aan de arbitrage dus.

 3. Niet belangrijk

  @nietmeeeens
  Zelf wel eens gefloten?

 4. Ab van der Wouden

  Stop nou een keer met elkaar te beschermen en doe iets met de kritiek!!! Kijk niet naar hoe de kritiek gegeven wordt maar wat de kritiek is! Als er slecht wordt gefloten houdt niet elkaars hand boven het hoofd maar kijk hoe je je fouten kunt voorkomen. En neem de kritiek van de (hoofdklasse) coaches een serieus. Zij fluiten vaak 3 tot 4 keer per week de eindpartij van hun training van 30 min. Die zijn dus bijna net zo geoefend als de scheidrechters zelf.

 5. Een gemiddelde hoofdklasse speler is ongeveer 10-12 uur per week bezig met hockey. Laten we de video-analyse, voeding en misschien extra tijd in de sportschool nog eens bij doen. Laten we zeggen 14 uur per week!
  Hoeveel tijd is een scheidsrechter in de week bezig met het fluiten? Zijn zij wel net zo erg bezig met hun vak als een speler?
  Er is een groot verschil in beleving tussen speler en scheids! Dus zo gek is het niet dat ze vaak niet op 1 lijn zitten.
  Laat de heren in het geel het probleem eerst bij zichzelf zoeken!

 6. Bart de Liefde heeft in de week na deze wedstrijd, Taco van den Honert prive gebeld om zijn excuses aan te bieden.
  Het moet niet gekker worden.

 7. nietmeeeens

  @nietbelangrijk:
  Zie reactie Ab van der wouden, ik val onder die categorie.
  Ik ben het Ab eens, doe er iets mee en laat je vooral adviseren door de mensen die verstand hebben van hockey. Nu lijkt het fluiten een aparte sport te zijn geworden waar het enkel bedoeld is om een potje te begeleiden.
  En nogmaals er zijn ook heel veel goede scheidsrechters alleen is het gat tussen de goede en slechte scheidsrechters te groot!!!

 8. @self-pass het voetbal van gisteravond heeft hier niks mee te maken en is totaal niet relevant.
  @ab van der wouden,ben het volledig met je eens.

 9. Peter. Was maar weer eens om aan te tonen dat arbitrage het goed zag en dat zelfs met de herhaling erbij een aantal mensen het nog niet ziet. Dus dat de kritiek op de arbitrage wel wat minder mag. Spelers zien het soms ook helemaal fout zelfs hun eigen overtredingen schatten ze soms fout in.

 10. @self -pass, we hebben het over hockey en niet over voetbal.
  Totaal anders en dus niet relevant, feiten zijn dat er al wekenlang klachten zijn omtrent de hockeyarbitrage op verschillende niveaus en jij komt nu met 1 voorbeeld uit een voetbalwedstrijd.

 11. Oud hoofdklassespeler

  Elders heeft makkelijk praten. Toen hij floot stonden er een aantal zeer kundige scheidsrechters op het veld. Tegen hen ging je niet te keer. Geen discussie over mogelijk.
  Het niveau en de vernuftigheid van de spelers is de afgelopen jaren hard omhoog gegaan. De scheidsrechter is minder mee gegroeid. En daar gaat het mis.
  Eens met Elders dat het uit de hand loopt bij spelers, begeleiding en publiek. Maar daarnaast moet het scheidsrechtersgilde ook zelf aan de gang! Het is een soort noodstop. Wat gaan we doen…

 12. hoeveel video momenten in de EHL zijn in het voordeel van spelers uitgevallen… (en dan de momenten die gebruikt worden om een team uit het ritme te halen in een laatste minuut bijvoorbeeld niet meegerekend.
  dit zegt volgens mij genoeg…
  maar niemand die hier naar wijst vanuit de scheidsrechtercommisies.
  met de hawk-eye hebben ze alle frustrerende moment van Mcenroe nog een keer bekeken, John had het in 96% van de gevallen juist.
  hier moet eens naar gekeken worden, dan word de opstelling van een scheidsrechter minder arrogant en is er meer begrip vanuit spelers naar een scheidsrechter.

 13. Ik had iets meer verwacht van Peter Elders. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij zijn scheidsrechterscorps afvalt, wel kan hij aangeven dat er iets aan gedaan wordt. En dat is nu een beetje onduidelijk. Jammer. Erg jammer. Heel erg jammer. Het zorgt er toch weer voor dat het onbegrip van spelers, coaches, trainers, publiek, toeschouwers en de tv kijker nog steeds groot is en misschien zelfs groter blijft.
  Het argument dat de spelers naar de briefing moeten is begrijpelijk maar wordt een beetje kip en ei. Moeilijk moment trouwens ook die briefing. Voor scheidsrechters (die toch amateur zijn) en hockeyers (die vaak semiprof zijn) is het natuurlijk een hels karwei om een geschikte plek en moment te vinden die niet gelijk is aan alle voorbereidingstoernooien waar toch het team ‘gemaakt’ wordt.
  Ik denk dat er maar een paar opties zijn om dit probleem echt aan te pakken. Deze opties moeten dan wel tegelijk aangepakt worden anders schiet het nog niet op:
  1) Scheidsrechters opleiden met videomateriaal
  2) Spelers betrekken in de briefing (desnoods via videoconferencing)
  3) Meer scheidsrechters werven (hoewel kwaliteit en kwantiteit beslist niet hand in hand gaan en dit schieten met hagel is, weet je maar nooit wat er ineens uit de boom valt).
  4) Scheidsrechters door enkele trainers gezamenlijk laten bijpraten over de laatste technieken en snufjes. (Met name Tichelman bedenkt de meest bizarre trainingstechnieken die voor buitenstaanders onnavolgbaar zijn).
  Eigenlijk is de rode draad dat speler en scheids dichter bij elkaar moet komen.
  Verandert dit niet dan is het wachten op echte problemen.

 14. Best aardig idee 14. Je denkt tenminste opbouwend. Ik mis alleen nog 1 ding: hoe gaan we het probleem NU oplossen. Want voor je weet slaat de vlam weer in de pan omdat de scheids consequent de verkeerde kant op staat te wijzen. Er zijn op dit moment een stuk of 5 topscheidsrechters, en dat terwijl er in de ‘sterkste’ competitie van de wereld ieder weekend 12 nodig zijn.

 15. Gelukkig dat er ook nog mensen zijn die kritiek op een normale manier kunnen brengen, en met goede ideeen komen. (Bijvoorbeeld nr 14)
  Dank!

 16. @14, 5 topscheidsrechters? wie dan?

 17. van Eert
  van Bunge
  van t Hek
  Bruning
  Otten

 18. dank je Rodierodie. Nu de rest nog 🙂

 19. @14, hou toch op.
  Van Eert kan ik in meegaan, wie is Otten in godsnaam?

 20. Bruning haha wat een grap die man is ramp, maakt fout op fout en vind zichzelf een hele pief maar met kritiek kan meneer niet omgaan.

 21. Otten is de nieuwe Von Reth. Let maar op!

 22. @14, lijkt me wat overdreven. Laten we hem de komende jaren kritisch volgen dan merken we het wel.

 23. Ga maar eens kijken. Ik ben onder de indruk en dat ben ik niet zo snel meer.

 24. @14, we gaan het volgen

 25. Otten is inderdaad erg goed. Overigens vind ik dat ook van Wijsmuller en Van der Bruggen. Vooral die laatste valt niet op en is verre van arrogant.

 26. Hockeyliefhebber

  Het is misschien een idee om elke hoofdklasse scheidsrechter te koppelen aan 1 of 2 hoofdklasseteams. Een uit het linker rijtje en een uit het rechterrijtje inclusief nieuwkomers (aan het begin van het seizoen vast te stellen). Zowel de scheidsrechter als het team gaan een wederzijdse verplichting aan. Enerzijds worden scheidsrechters betrokken bij video analyse van voorgaande wedstrijd met teambespreking, anderzijds wordt de scheidsrechter betrokken bij een oefenpartijtje die avond met korte evaluatie. Nieuwe spelregels kunnen door en met de scheidsrechters besproken worden. Hetzelfde op overgangsklasse niveau enz. Hieruit kan een win win situatie ontstaan. Voorwaarde is wel dat de scheidsrechter geen wedstrijd van zijn team(s) mag fluiten.
  Natuurlijk moet dit voorstel nader uitgewerkt worden, het is ook geen uitgekauwd idee maar een basisgedachte. Dit alles met een duidelijk doel, de kwaliteit en de spelvreugde van het hockey en de arbitrage vergroten. De ongenuanceerde kritiek die af en toe gegeven wordt is zeker geen stimulans voor jongeren om te gaan fluiten.
  Lijkt me toch de moeite waard om dit idee in ieder geval op waarde en haalbaarheid te bekijken.

 27. @Jaap, Van der Bruggen valt inderdaad niet op. Dat kan ook de verkeerde kant opvallen. Het is ook niet direct de meest sociale scheidsrechter. Als hij dat op orde krijgt, kan hij bij de top gaan behoren.
  @Hockeyliefhebber, het lijkt me om uiteenlopende redenen lastig om hoofdklassescheidsrechters op een training te laten fluiten. Ik denk dat ze meer voordeel kunnen halen uit a) training bekijken b) na afloop met het team mee-eten, training evalueren en vragen stellen.
  Doe dat eens per maand, desnoods met een steeds wisselende collega en er zullen een aantal dingen gebeuren;
  – Scheidsrechters worden minder als buitenstaander(s) gezien maar meer als onderdeel van het spel.
  – Het begrip groeit onderling.
  – Men leert elkaar beter kennen.
  – Scheidsrechters zien de nieuwe trucjes van spelers waardoor het tijdens de wedstrijd niet meer ‘nieuw’ is.
  En wat nu als je als scheidsrechter woont in Groningen en op vrijdagavond moet afreizen naar Eindhoven? Die oplossing heb ik ook niet…

 28. Pfff, maak je allemaal niet zo druk joh. Is een amateur sport met bijna alleen maar amateurs. Ga het even vergelijken met ajax-city. doe eens normaal zeg! Wees blij dat er mannen zijn die al die over het paard getilde jochies willen fluiten.

 29. @Bram,wie maakt zich nou druk? jij toch ? want jij wil toch even reageren.

 30. @@bram
  ik maak me niet druk. ik vind het alleen lachwekkend om te zien hoe al die hockeyers zich belangrijk voelen en zo’n vrijwillige scheidsrechter staan verrot te schelden. doe toch normaal man! En dan ook nog een vergelijking met het voetbal durven maken.

 31. nietmeeeens

  @nummer14
  Ik heb het idee van een clinic voor scheidsrechters al een paar keer geopperd bij de scheidsrechters bobo’s van twee districten maar dit was absoluut niet nodig en sloeg nergens op……
  Ik denk ook omdat ze dan zo hard door het ijs zakken, 70% heeft zelf niet eens gehockeyd en de 30% die dat wel hebben gedaan zijn niet hoger komen dan een 3de team ofzo.
  Nogmaals er zijn ook heel veel goede scheidsrechters!!!

 32. Wat ik ook nu weer proef bij Peter Elbers, is dat de bondsscheidsrechters zo heilig zijn dat we niets maar dan ook niets mogen roepen, zeggen of gebaren.
  Want dat staat in de briefing. Ook non verbaal wordt hard aangepakt lees ik. Sport is emotie, op deze manier wordt de emotie niet ingedamd door de gele heren maar alleen nog verder aangewakkerd, tot het echt eens fout gaat. Peter Elbers pleit voor het benaderen van elkaar door naar (of het lezen van de briefing) te gaan, maar andersom als de coaches de scheidsrechters uitnodigen hebben ze er geen (zin) tijd voor. Ik denk dat het een verplicht onderdeel moet worden van de opleiding voor bondsscheidsrechter, minimaal 10 partijtjes van teams fluiten, hockey ontwikkeling volgen met een team mee trainen voor een paar weken en analyseren etc. hoe moeilijk moet dat zijn om te organiseren? Nee dan wordt er geroepen dat het vrijwilligers zijn en ze naast hun drukke maatschappelijke loopbaan er geen tijd is omdat soort zaken te doen. Daarnaast, waarom vragen de opleiders , aanwijzers en beoordelaars niet de dvd van de gefloten wedstrijden aan de coaches?
  Dan kan daar ook de goede en foute dingen getoond worden zodat de bondsscheidsrechter er van kan leren. Vroeger in mijn tijd in de hoofdklasse kende je alle scheidsrechters en werd je tijdens de wedstrijd gecorrigeerd zonder machts vertoon of andere onbelangrijke zaken en wist je als je een kaart kreeg dat je het echt te bond gemaakt had, waarom zijn ze nu niet meer zo flexibel?

 33. Bart de Liefde heeft in de week na deze wedstrijd, Taco van den Honert prive gebeld om zijn excuses aan te bieden.
  Het moet niet gekker worden.
  valt me mee dat amsterdam niet gewonnen heeft. deze man is de grootste ranglijst fluiter van de hoofdklasse. dacht dat hij al afgeschreven was. slecht en arrogant(zal wel met zijn baan te maken hebben) Verder vind ik het nivo met een aantal jaren geleden wel degelijk verbeterd. Nu nog de dames hoofdklasse, daar is het armoe troef.

 34. Er valt nog veel te halen. Binnen de districten beginnen ze nu met scheidsrechters op hoger plan te brengen. Het duurt nog even tot die lichting doorbreekt.
  Elke hoofdklasse scheidsrechter krijgt beelden van zijn wedstrijd, vraag is alleen wat hij er mee doet. Hetzelfde geldt voor alle workshops en beoordelingsrapporten. Wat doe je er mee??

 35. @nietmeeeens, ik ben bang dat dit van boven naar beneden moet worden opgepakt. Dan wordt het makkelijker voor de districten om te volgen. Maar goed, we speculeren nu over iets wat wellicht geen navolging kan hebben en geven ongevraagd advies.
  Maar toch, wil ik mijn zegje er wel over doen…
  In de districten lopen veel scheidsrechters rond die het fluiten als erg vrijblijvend zien en die daarmee verschillende en uiteenlopende motivaties hebben. Soms zelfs omdat ze vinden dat ze het uit clubliefde moeten doen. Dit is prijzenswaardig maar natuurlijk anders dan wanneer je wordt uitgenodigd om op de Olympische Spelen te fluiten.
  Wanneer de proefballon daarentegen in de hoofdklasse een beproefd concept wordt, zal een en ander waarschijnlijk een stuk meer acceptatie vinden in de lagere regionen.
  Nogmaals, het gaat hier om de hoofdklasse. Dat is waar Elders (met een D niet met een B Hagenees) ook over spreekt. Aanleiding was het uitermate zwakke optreden van twee scheidsrechters. Of De Liefde nu wel of niet contact met Taco vd Honert heeft opgezocht doet er eigenlijk niet toe. De vraag hoe dit in de toekomst te voorkomen, is vele malen belangrijker. Wanneer het een incident was geweest, zou ik de reactie van Elders beter begrijpen. Bij enkele landelijke scheidsrechters is van een incident echter al lang geen sprake meer (helaas). En daar moeten we iets aan doen. Met zijn allen. Niet morgen maar NU.

 36. Ehm… Ik heb de bewuste wedstrijd zelf gezien en ben in het verleden regelmatig zelf gefloten door De Liefde en zijn collega, wiens naam ik helaas niet weet.
  Het grote probleem is niet dat een scheidsrechter fouten maakt, maar wel hoe hij er mee om gaat. Iedereen begrijpt dat 2 man niet alles kunnen zien en dat je het ermee moet doen als er geen video referral mogelijkheid is. Zelfs een off-day is te accepteren.
  Scheidsrechters moeten in algemene zin vooral niet de indruk wekken dat ze foutloos fluiten. Bepaalde scheidsrechters hebben er een handje van zichzelf verbaal, maar vooral non-verbaal boven de partijen te plaatsen. De bewuste collega van De Liefde is hier helaas een prachtvoorbeeld van. Waarschijnlijk heeft hij het zelf niet door, maar zijn totale lichaamshouding is autoritair, terwijl de onzekerheid in z’n ogen te zien is. Dat roept direct irritatie op bij spelers.
  Die non-verbale communicatie is nog belangrijker dan het fluiten zelf. Als ik onze topscheidsrechters (overgangs- en hoofdklasse) soms bezig zie, vraag ik me serieus af of de KNHB hier wel voldoende (!) in begeleidt…

 37. Oud scheids

  Jules, perfecte reactie. Ik ken je nog uit je tijd als aanvoerder van Leonidas heren 1. Ja een tijdje geleden.
  Je bent één van de weinige topspelers die ook gewoon zijn wedstrijdje fluit (floot?) en die dat ook naar behoren doet (deed?) en hebt daarmee voor mij zeker recht van spreken…
  Dat gezegd hebbende; wat zou een scheidsrechter als Boxma volgens jou beter kunnen doen?

 38. Om misselijk te worden

  Er moet écht iets aan het niveau van de scheidsrechters gedaan worden. Zelfs Maartje Paumen die overwegend toch haar mond houdt over de arbitrage kan er niet meer omheen…:
  “Paumen ergerde zich groen en geel aan de kaarten waarmee door de arbitrage kwistig werd gestrooid. Zelf liep de international in de hectische slotfase ook tegen een prent aan. ‘Gruwelijk slecht’, noemt de wereldspeelster van het jaar de manier waarop er zondag werd gefloten. ‘Daar baalde ik ook van.’”
  En nu niet als scheidsrechters verschuilen achter drogredenen als plezier, vrije tijd, hobby en dat soort ongein. Spijkers met koppen.

 39. Je kon hier van tevoren de klok op gelijk zetten dat dit helemaal mis zou gaan. Feuth kan helemaal niet fluiten. Dit is het nadeel van zo weinig vrouwelijke scheidsrechters in de topklassen. Dan worden de mindere godinnen die nog (te) veel moeten leren vervroegd doorgeschoven.

Reageer