Hertzberger: “Ik stond te trillen bij het Volkslied”

Jeroen Hertzberger is blij dat het jaar 2013 is begonnen. Door het mislopen van de Olympische Spelen en de Nederlandse titel wil hij niet graag aan 2012 worden herinnerd. “Ik kan niet ontkennen dat ik het jaar graag snel wil vergeten.”

Hij blikt nog even kort terug op het bewogen jaar. “In een jaar heb je mooie momenten maar uiteindelijk herinner je je vooral de mindere dingen. Ik ben niet naar de Olypische Spelen gegaan, we werden met Rotterdam tweede van Nederland en vierde van Europa. Daardoor kan ik niet ontkennen dat ik het jaar snel wil vergeten.”

De aanvaller heeft door het ontbreken op de Spelen wel een ‘proces van zelfontdekking’ doorgemaakt. “Ik weet beter hoe ik in elkaar zit en wat ik wil.” Het deed hem vooral beseffen dat hockey op nummer 1 staat. “Hockey wil ik zo goed en zo lang mogelijk blijven doen. Op die manier heeft het me gemotiveerd.” Toch denkt Hertzberger niet dat hij het missen van de Spelen per se nodig had om zichzelf te motiveren. “Ik ben niet iemand die tegenslag nodig heeft om het uiterste uit mezelf te halen. Ik ben altijd gepassioneerd en gemotiveerd.”

Toen Hertzberger niet mee mocht naar London schroefde hij zijn eigen trainingsprogramma flink op. “Ik wilde dat moment van moe worden in een wedstrijd niet meer hebben.” Hij ging naar de sportschool, extra lopen en kickboxen. “Kickboxen is een allround training en een goede manier om je agressie kwijt te kunnen. Tegen die boksbal slaan en trappen, was heerlijk.”

Begin december mocht de Rotterdamse aanvaller wel mee naar de Champions Throphy en werd direct Nederlandse cornerman. “Het lange-neus-gevoel had ik niet, zo zit ik niet in elkaar. Ik vond het wel apart om weer bij Oranje te zijn. Toen ik mijn shirt kreeg, ben ik op mijn gaan zitten. Ik heb naar mij shirt gestaard. Mijn naam achterop en die leeuw op de voorkant. Dat gaf echt een kick. Ik vond het zo mooi dat ik dat weer mocht aantrekken. Bij de eerste wedstrijd van het toernooi stond ik te trillen bij het volkslied. Ze veel emotie had ik daar nog nooit gehad.”

Bron: AD/Rotterdams Dagblad

Reageer