Hertzberger: “Ik zag een aap op de tribune”

Uitzinnige fans, omvallende groentekarren en slechts halve wedstrijden spelen. Het zijn bijzondere weken voor Jeroen Hertzberger die meedoet aan de Hockey India League in India. “Ik geniet er volop van.”

Bijzonder

Veel tijd om iets van het land te zien is er niet, want het reizen naar de stadions neemt veel tijd in beslag. Onderweg ziet Hertzberger de bijzonderste dingen gebeuren doordat het verkeer een gekkenhuis is en iedereen doet wat hij wil. “Laatst waren we laat voor een wedstrijd. Toen stapten er drie mannen uit onze bus. Zij zetten een kruising af zodat we er langs konden. Op datzelfde moment fietste iemand op een groentekar langs. De kar viel om en vervolgens lagen er honderden sinaasappels over de weg. Er was niemand die daar verbaasd op reageerde. Een reis levert elke keer weer nieuwe verrassingen op. Daar komt bij dat er op elk moment koeien de weg op kunnen stappen. Vrachtwagens slingeren daar gewoon maar wat omheen.”

In de hockeystadions maakt Hertzberger ook bijzondere gebeurtenissen mee. “Tijdens een training keek ik omhoog en zag ik een aap op de tribune,” zegt hij lachend. “Er zitten tussen de twee- en tienduizend mensen op de tribunes.” Het publiek is laaiend enthousiast. “Zoiets maak je in Europa niet mee. Doordat ze weinig hebben, zijn de mensen hier over het algemeen veel enthousiaster. Ze adoreren de hockeyers. Iedereen wil met ons op de foto.”

Niveau

Het niveau van de wedstrijden is wisselend doordat maximaal vijf buitenlanders tegelijk in het veld mogen staan. “Door het niveauverschil worden de meest mooie technische acties afgewisseld met stomme fouten. Teun (de Nooijer, red.) en ik staan nooit tegelijk in het veld. We staan allebei in de aanval dus we moeten elkaar afwisselen. We spelen daardoor maar halve wedstrijden.”

Reageer