Het EK ParaHockey gaat maandag van start met Nederlandse deelname

 

Tijdens het EK hockey in Antwerpen worden ook de EK ParaHockey georganiseerd. Deze gaan morgen van start. Het toernooi kent drie divisies en Nederland doet in twee van de drie divisies mee. Een van de aanjagers van ParaHockey binnen Nederland is Martin de Koning. De enthousiaste coach die tevens manager is van Almere Heren 1 kijkt met Hoofdklassehockey vooruit naar het EK ParaHockey.

Het ParaHockey in Nederland wordt georganiseerd in vier verschillende categorieën. Onderscheid wordt er gemaakt tussen G-hockey, LG-hockey (Lichamelijke handicap) en E&H Hockey (Elektrisch en handrolstoel). ‘Veel mensen in Nederland weten niet precies hoe het ParaHockey in Nederland is geregeld. ParaHockey wordt vaak geassocieerd met G-hockey. Toch zijn er meerdere onderdelen die binnen het ParaHockey vallen. Bij hockeyclub Almere faciliteren wij het G-hockey en LG-hockey. Onze club kan helaas nog geen faciliteiten bieden voor het E&H hockey. De kunstgrasvelden kunnen namelijk niet gebruikt worden voor rolstoelen’, aldus de Koning.

EK ParaHockey in Antwerpen

Van 19 tot en met 21 augustus spelen de Nederlandse deelnemers het EK ParaHockey in Antwerpen. Bij dit evenement wordt er onderscheid gemaakt tussen het Championship, Trophy en het Challenge toernooi. Het Championship toernooi kan worden gezien als het toernooi waarbij de beste spelers van Europa meedoen. De Trophy is voor spelers en landen die nog niet zo ver zijn en het Challenge toernooi is voor beginnende landen. ‘Nederland speelt deze editie in het Championship toernooi en het Trophy toernooi. In alle toernooien spelen wij 7 tegen 7. Dit jaar coach ik samen met Anja Frederiks het Nederlandse team die meedoet aan het Championship toernooi’, legt de Koning uit.

De Koning stopt al zijn energie in het begeleiden van zijn spelers richting het EK Parahockey in Antwerpen
De Koning stopt al zijn energie in het begeleiden van zijn spelers richting het EK ParaHockey in Antwerpen

De Nederlandse equipe kent concurrentie van landen die tijdens het ‘normale’ EK Hockey niet meedoen. In de poule gaat Nederland het waarschijnlijk opnemen tegen Spanje, Portugal en Italië. Vooral laatste genoemde is een tegenstander waar veel van wordt verwacht. De Koning legt uit: ‘Italië is een ploeg die fenomenaal hockey laat zien. De ploeg is torenhoog favoriet op dit toernooi. De ploeg traint vijf dagen in de week a 3 uur per dag. Ook Portugal is een tegenstander waar rekening mee gehouden moet worden. Wij gaan uit van ons eigen spel en natuurlijk gaan wij ons best doen om zoveel mogelijk tegenstand te bieden’.

In de voorbereiding heeft de Oranje-selectie ervoor gekozen om meerdere toernooien en wedstrijden te spelen. Ook kregen de hockeyers een zogenaamd trainingsschema in de vakantie mee. ‘Wij hebben een groepsapp met alle Nederlandse atleten. In deze groep plaatsen de sporters een filmpje als ze bijvoorbeeld voor zichzelf een training hebben gedaan. Ik verplicht ze dit niet om te doen, want het trainingsschema is vrijblijvend. Echter tet delen van filmpjes motiveerde de anderen zodanig om daarna ook zelf meer te trainen’, legt de Koning uit. Niet alleen heeft de groep afgelopen zomer dus wedstrijden gespeeld, ook werd een training gegeven door Nederland -18 coach Helen Lejeune. ‘De groep raakt erg gemotiveerd als zo’n soort trainer voor de groep staat. Lejeune heeft een staat van dienst bij Oranje en de KNHB. Onze spelers willen ook graag op het EK spelen, zij luisteren daarom erg goed wat Lejeune te vertellen heeft’, vertelt de Koning.

Almeerse deelname met Frank Wessels en Juan Andres de Koning

Martin de Koning is niet alleen coach van het Nederlandse team en manager van Almere Heren 1, ook traint hij de groep parahockeyers op hockeyclub Almere. ‘Ik krijg elke week heel veel energie om de groep te trainen. Voor iedereen is het belangrijk om veel te bewegen. Vooral bij parasporters is het belangrijk om veel directe aandacht te geven. Wanneer dit niet wordt gedaan, stopt een sporter vaak met het spelletje. Dit gebeurt relatief vaker dan bij niet parasporters. Ik vind het leuk om hier mee bezig te zijn en de spelers te motiveren en te helpen’, aldus de Koning.

EK Parahockey_ghockey
Frank Wessels in actie. Voor hem telt maar een ding, een gouden medaille halen op de EK ParaHockey

Bij Almere zijn er twee spelers die zich voor het EK ParaHockey hebben geplaatst. Voor het Championship toernooi doet Frank Wessels mee. Bij het Trophy toernooi mag Juan Andres de Koning voor het eerste meedoen. ‘Vooral Frank ziet het toernooi erg rooskleurig tegemoet. In zijn visie is hij de beste speler van Nederland en verwacht hij op zijn minste een gouden medaille. Juan is minder uitgesproken, hij vindt het spannend en vind het vooral erg leuk dat hij onderdeel mag zijn van het Nederlandse team’, legt de Koning uit.

Bij meerdere clubs in Nederland wordt G-hockey al dan niet ParaHockey aangeboden. De Koning legt uit: ‘Bij ons wordt ParaHockey volledig geïntegreerd binnen de club. Bij alle evenementen die wij intern organiseren, wordt ParaHockey automatisch toegevoegd. Ook zijn Dames en Heren 1 hierbij betrokken. Bij Heren 1 heeft Andrin Rickl afgelopen jaar geholpen op de woensdagtraining en Daan Dekker bij een zaaltraining. Ook Dames 1 draagt haar steentje bij, door bijvoorbeeld de warming-up te organiseren bij een toernooi. De parahockeyers zijn enthousiast en vragen vaak aan mij of zij ook de top kunnen halen. Met de hulp van andere tophockeyers en coaches proberen wij hun droom te verwezenlijken’.

Door: Hans Hofstra

Reageer