HIL: Oltmans: “Bij ons zal het zeker gauw volzitten”

Vanaf vandaag Roelant Oltmans een nieuw avontuur tegemoet. Ruim vier weken lang zal hij als coach optreden van de Uttar Pradesh Wizzards, een van de vijf hockeyteams die deelnemen aan de prestigieuze Hockey India League (HIL).

De Hockey India League is een groots opgezette hockeycompetitie, waar grote sponsors veel geld in investeren. “India was in een vrij ver verleden een toonaangevend hockeyland, maar daar is de laatste decennia aardig de klad ingekomen”, legt Oltmans uit. “Door het opzetten van deze competitie waar een aantal belangrijke geldschieters per club 650.000 dollar insteken, wil India weer definitief aansluiting krijgen bij de wereldtop.”

Dat Oltmans goed in de markt lag, is natuurlijk niet zo verwonderlijk. De 58-jarige coach, die al meer dan drie jaar werkzaam is bij NOC*NSF, heeft een enorme staat van dienst. Zijn grootste successen waren het behalen van de wereldtitel met het damesteam in 1990, de gouden olympische medaille met de heren in 1996 én de wereldtitel met de mannen in 1998. Oltmans: “Met het starten van deze competitie wil de Indiase bond de kennis en ervaring van buitenlandse spelers en coaches inzetten om de Indiërs beter te maken. Alle teams die meedoen, bestaan uit 24 spelers: tien buitenlanders en veertien Indiërs. Van deze 24 mag je er per wedstrijd twintig gebruiken, vier blijven er buiten de selectie. Er mogen ook nooit meer dan vijf buitenlanders per team in het veld staan. En dat het er ook om gaat dat de Indiërs van ons leren, blijkt wel uit het feit dat ik in mijn selectie zes spelers heb die jonger dan 21 zijn en dus nog onervaren. Want als we in februari allemaal weer vertrokken zijn, willen we er toch iets achtergelaten hebben.”

Of deze competitie zal aanslaan, moet natuurlijk nog even afgewacht worden, maar Oltmans heeft er alle vertrouwen in dat de Indiërs het evenement zullen omarmen. “Alle wedstrijden worden live op televisie uitgezonden”, kijkt Oltmans vooruit op de weken die komen gaan. Kijk, het stadion in Delhi is natuurlijk enorm groot, dus of dat helemaal volloopt, weet ik niet. Maar in Lucknow kunnen er ‘maar’ ongeveer 8.500 toeschouwers in. Bij ons zal het zeker al gauw volzitten.”

Het worden drukke tijden voor Oltmans en zijn mannen. Er zal namelijk in een tamelijk korte periode veel gereisd moeten worden in het immense land. “Niet alle plaatsen zijn even makkelijk bereikbaar met het vliegtuig”, gaat Oltmans verder. “Als wij een wedstrijd moeten spelen in Ranchi, een stad die zeshonderd kilometer ten zuiden van Lucknow ligt, dan moeten we reizen via New Delhi, dat helemaal de andere kant op is. Dus eerst ruim vierhonderd kilomer naar het noordwesten en daarna duizend kilometer naar het zuiden.” De afstand naar de thuishaven van de Mumbai Magicians is trouwens het verst. Om de grootste stad van India (twaalf miljoen inwoners) te bereiken moet twaalfhonderd kilometer overbrugd worden.

Het is allemaal zeker de moeite waard, vindt Oltmans, wetende dat het niet de bedoeling is dat deze competitie een eenmalige affaire gaat worden. “Er is een contract voor drie jaar getekend”, aldus Oltmans. “Maar ESPN Star Sports heeft al een overeenkomst gesloten om het de komende tien jaar op tv te brengen, dus er zit zeker toekomst in. Het is ook de intentie van de organisatie dat het aantal teams volgend jaar al wordt uitgebreid naar acht.”

Reageer