Hockeyers Amsterdam veroveren 20e landstitel

Foto © Ben Haeck - www.hockeyfotografie.nl

De hockeymannen van Amsterdam zijn voor het eerst sinds 2004 en voor de 20e keer in de historie kampioen geworden.

Amsterdam won vorige week zondag in eigen huis het eerste finaleduel met 3-2 van Bloemendaal. Ook het tweede finaleduel tegen de Bloemendalers, die hun zesde titel op rij misgrepen, werd gewonnen. Op ’t Kopje wonnen de bezoekers na strafballen.

Het publiek kreeg een draak van een wedstrijd voorgeschoteld met veel slordigheden en individuele fouten aan beide kanten. Een eigen doelpunt van Klaas Vermeulen, na een schot van Rogier Hofman, zette Bloemendaal, dat niet kon beschikken over sterspeler Teun de Nooijer, op 1-0.

Het hoogtepunt van de middag was de 1-1 van Mirco Pruyser, die uit een bijna onmogelijke hoek met een snoeiharde backhand precies de kruising vond.

Bij de strafballen werd Klaas Veering de held van Amsterdam. De keeper stopte er twee, waaronder de beslissende van Ronald Brouwer.

Bloemendaal – Amsterdam 5-6 (na strafballen)
5. 1-0 Rogier Hofman
23. 1-1 Mirco Pruyser

Geel
Nick Meijer (Bloemendaal)

Strafballen
Amsterdam: Taeke Taekema (raak), Valentin Verga (raak), Floris Evers (raak), Santi Freixa (mis), Billy Bakker (raak), Taeke Taekema (raak)

Bloemendaal: Ronald Brouwer (raak), Rogier Hofman (mis), Martijn van Mierlo (raak), Olmer Meijer (raak), Laurence Docherty (raak), Ronald Brouwer (mis)

Bron: NOS

Comments (16)

 1. Floppieenteun

  Als HC Bloemendaal supporter; Amsterdam, gefeliciteerd met het behaalde landskampioenschap! Super voor Taeke Taekema! Smolenaars heeft vandaag verkeerd gegokt wat de Nooijer aangaat. Verder heeft HC Bloemendaal weer veel kansen gecreeerd, maar er daarvan te weinig benut. Hetzelfde verhaal wat de corners betreft! En achterin te veel kansen weggegeven. Positief punt; HC Bloemendaal is zonder de Nooijer en Dwyer een ploeg die om een playoff plaats kan meedoen, zie de wedstrijden tegen OZ (EHL) en Amsterdam (thuis/playoff´s). Ik ben benieuwd wat de beleidsbepalers bij HC Bloemendaal doen? Absolute topspelers halen (bv. Taekema, Zeller, Kemperman, Jackson etc.) en zo weer favoriet zijn voor de titel, bouwen aan een elftal voor de komende jaren en je indekken voor als de Nooijer een langdurige blessure zou krijgen? HC Bloemendaal heeft het voordeel dat er niet veel buitenlandse spelers vertrekken, zoals bij OZ en Laren. Nu niet investeren betekent wel veel extra werk voor het seizoen 2012 ( de Nooijer heeft aangekondigd dan te stoppen bij HC Bloemendaal).

 2. De nooijer stopt pas in 2013…

 3. Tuurlijk Floppieenteun, koop er maar weer een paar! Het PSV van de jaren 80 en kijk waar dat toe leidde… Bloemendaal is een ploeg dat zonder de Nooijer en Dwyer om een playoff plaats kan meedoen? Haha, wat een lachertje. Bloemendaal haalt de PO dankzij deze 2 topspelers, maar is zonder deze 2 niet goed genoeg om de hoofdprijzen! Dat hebben de EHL en de PO’s bewezen! Nu wordt dat gruwelijk blootgelegd; zonder Dwyer en Nooijer is Bloemendaal niet zoveel meer! En als je dan gaat roepen om aankopen die NIKS met Bloemendal hebben, ben je echt verkeerd bezig. Je bent nu een jaar geen landskampioen, ga vooral geen aankopen doen, maar durf te bouwen aan een team uit de eigen gelederen, Dan heb je een beleid!

 4. we zouden het ook “het kampioenschap van Veering” kunnen noemen. wat was die man goed de laatste weken!

  @ floppieenteun. Meen je dat nou wat je zegt? dan heb je echt geen idee wat een beleid is en maken we de sport met het jaar meer kapot! Was inderdaad overduidelijk dat bloemendaal zonden dwyer en de nooijer niet meer dan een goede ploeg is. alle extra’s die het een topploeg maken zijn dan weg.

 5. Floppieenteun

  Beste Frank; Ben het met je eens dat je eerst moet kijken in je eigen gelederen! Ga ervan uit dat HC Bloemendaal dat ook wel doet. De vraag is of daar spelers rondlopen die het eerste elftal echt sterker maken. Ben het ook met je eens dat het goed beleid is als dat wel zo is natuurlijk. Geloof echt dat HC Bloemendaal zonder de Nooijer en Dwyer meedoet om een playoff plaats, zeker ook gezien de wedstrijden zonder de Nooijer en Dwyer dit seizoen. Met de Nooijer en zonder Dwyer is Bloemendaal vergelijkbaar met het huidige Amsterdam (zonder Freixa, Amsterdam heeft dan Taekema als absolute topspeler). OZ is er op papier duidelijk zwakker op geworden. Vraag is wat Rotterdam gaat doen? Met doorgestroomde jeugdspelers en/of gerichte aankopen naast de bestaande selectie kan er een topelftal ontstaan. Met de huidige selecties komt verder alleen Pinoke nog een beetje in de buurt. Aan het aantrekken van spelers van buitenaf ontkom je niet zolang je niet gezamelijk afspreekt dat niet te doen. En is een A- en/of B jeugspeler die je hebt gescout en vervolgens laat doorstromen naar je eerste elftal eigen jeugd? Denk zelf dat het een combi is, goed scouten in je eigen achterland, goed scouten in de verschillende overige jeugdselecties ( en er voor zorgen dat deze spelers ook daadwerkelijk doorstromen naar het eerste elftal) en verder gericht spelers aantrekken (Zeller, Weissenborn, Dwyer, Doerner etc.).

 6. Hans kazanski

  Bloemendaal zonder de nooijer en dwyer is gewoon middelmaat alle creativiteit komt van beide heren.

 7. Floppieenteun

  @Bram; antwoord op het verhaal van Frank geldt ook voor jou natuurlijk, was even te snel met m´n post. Veering was inderdaad top, prima keeper. Denk ook dat HC Bloemendaal zonder de Nooijer en Dwyer nog een goede ploeg is, alleen de extra´s die je tot EHL favoriet maken zijn dan weg. Wat niet wil zeggen dat je geen playoff kandidaat bent. En ben je dat wel dan kan je ook Landskampioen worden, zie Amsterdam dit seizoen.

 8. Willen alle heren die reacties plaatsen over de middelmatig Bloemendaal zonder creativiteit wanneer de Nooijer en Dwyer ontbreken de wedstrijd tegen OZ (EHL) en de tweede helft van zondag even terug kijken?

  Ongelofelijk deze reacties, kijk wat het team mist; Dwyer, de Nooijer, Kessing. Stel je even Oranje Zwart voor zonder Hammond, Balkenstein en Alegre. Ze missen niet de minste en al zie je hoe ze die wedstrijd gedomineerd hebben kun je deze reacties niet serieus nemen.

 9. @jens

  OZ zonder hammond en Balkestein winnen dus ook niet van Rdam.

 10. @teun
  Bloemendaal wnt dus wel zonder Dwyer en Kessing en een halve Teun van Rdam deze playoffs dus wat wil je zeggen?

 11. @allen ik kan Jens alleen maar herhalen, Willen alle heren die reacties plaatsen over de middelmatig Bloemendaal zonder creativiteit wanneer de Nooijer en Dwyer ontbreken de wedstrijd tegen OZ (EHL) en de tweede helft van zondag even terug kijken?

  Kijk de laatste weken, maanden eens naar de creativiteit van een Schuurman, Bovendeert, van Puffelen. Jonge jongens die stuk voor stuk belangrijk zijn geweest dit jaar! Jongens die nog veel moeten leren en nog geen dragende spelers zijn, maar er zeker naar toe aan t groeien zijn.
  Het lijkt voor enkele mensen moeilijk te verdragen dat Bloemendaal superieur is geweest de laatste jaren. Nu Amsterdam wint en gezien de finale ook geheel terecht wordt Bloemendaal in eens afgefikt. Lijkt wel of de hockeykennis bij enkele erg ver te zoeken is en dat er een aantal mensen reageren die 3x een tv wedstrijd hebben gekeken. Ik vind het persoonlijk erg knap dat Bloemendaal met een middenveld van Van Puffelen en Schuurman niet onderdoet voor welk team dan ook. ook internationaal niet!Bloemendaal kiest er voor (net als Amsterdam)om van jonge (externe)talenten toppers te maken…geweldig als clubs dat kunnen bereiken voor het Nederlandse hockey!

 12. Komt weer een reactie uit Rotterdam: Ik had idd hoop dat Bloemendaal zonder Dwyer, Kessing en met half fitte de Nooijer te pakken zou zijn. Vergeet alleen niet dat er met Jolie, Kessing, Boerma, Docherty, Meijer, Jenniskens, Hofman, en Brouwer nog 8 (!) (oud) internationals in het veld staan. En als de corner van Olmer Meijer dan ook nog lekker loopt zoals in de eerste wedstrijd tegen Rotterdam staat er een formidabel team, dat ALTIJD playoffs zal halen met of zonder de Nooijer.

  Maar nu al benieuwd naar volgend seizoen!

 13. En dan vergeet ik nog stockmann, die bruut goed stond te keepen. 9 (oud)internationals dus!

 14. Kessing was natuurlijk juist geblesseerd. 8 internationals dus, plus Jong Oranje klanten Bovendeert, Van Puffelen, Schuurman, van Kan en de Ridder.

 15. Ieder die hier spreekt over middel maat of niet playoff waardig zonder de Teun of Dwyer vergeet 1 significant detail!
  het is een TEAM sport en met 8 internationals waarvan 7 speelde en 5 jong oranje spelers….
  en de niet internationals bij bloemendaal zijn ook zeker geen kleintjes!

  Doch kan je alles kopen en je club Real noemen het leert je nog geen team smeden zoals Max en Michiel hebben voorbereid waar Dave dit heeft verfijnd

 16. kingkong

  team smeden je zegt net zelf dat het 7 of 8 internationals en 5 jong oranje spelers zijn die spelen toch weleeens vaker samen?

Reageer