Hollen voor hockeyhooligans


In Nederland gedragen de toeschouwers zich meestal wel tijdens hockeywedstrijden. In Maleisië is het een ander verhaal en moest Coen van Bunge onder politiebegeleiding het veld af.
Belevenis
Coen van Bunge is net terug uit Maleisië. In de aan de grens met Singapore gelegen stad Johor Bahru trad de Nederlandse toparbiter tijdens een zeslandentoernooi voor spelers onder de 21 jaar op als neutraal scheidsrechter. Het oefentoernooi ter voorbereiding op het WK in India van volgend jaar was een aparte belevenis. Terwijl hockeyinterlands van Jong Oranje in Nederland nauwelijks toeschouwers trekken, zat het stadionnetje tijdens de strijd om de Sultan of Johar Cup bij de duels van het gastland Maleisië met 5.000 toeschouwers telkens stampvol.
Sfeertje
„En dan te bedenken dat er geloof ik officieel maar 3.500 mensen in konden”, zegt Van Bunge. „Het was een ongelooflijk sfeertje en de harde kern van de Maleisische fans ging met trommels, vlaggen en liederen twee keer 35 minuten door het lint.” Overigens werden de hockeywedstrijden van Maleisië op televisie door zo’n anderhalf miljoen kijkers gevolgd. In deze ambiance deelde Van Bunge tijdens het duel van het gastland tegen Australië bij een stand van 2-2 vijf minuten voor tijd achter elkaar twee gele kaarten uit aan spelers van Maleisië. „Een Maleisische speler gleed volgens mij uit en protesteerde heftig omdat ik zijn Australische tegenstander geen kaart had gegeven voor een overtreding”, legt Van Bunge uit. „Vanwege het protesteren gaf ik hem geel. Direct hierna kwam de aanvoerder van Maleisië bij mij verhaal halen en raakte me aan waarop ik hem ook geel toonde.”
Trommels
Na die twee gele kaarten had de twee meter lange en blonde Van Bunge het gedaan bij de Aziatische toeschouwers. „Het publiek ging ongelooflijk tekeer en vooral de harde kern liet met hun trommels in een soort van ’ritme des doods’ van zich horen”, zegt de 31-jarige hockeyscheidsrechter. „De toeschouwers zaten op zo’n drie meter van het veld en ik probeerde maar een beetje uit hun buurt te blijven.” Toen het in de slotfase ook nog eens 3-2 voor Australië werd, was Van Bunge helemaal de gebeten hond. „Direct na afloop stonden er vier agenten om me heen, die me zo ongeveer het veld af duwden. Ondertussen werden er vanaf de tribune een glazen fles, plastic flessen en zelfs een stok van een vlag naar mij gegooid.”
Jeep
Van Bunge werd direct na de wedstrijd onder een escorte van vier agenten in een geblindeerde zwarte jeep gestopt en binnen no-time naar zijn hotel gereden. De agenten begeleidden hem ook naar zijn kamer op de achtste verdieping. „Er zat nog een uur lang een agent met pistool op de gang en er werd mij geadviseerd om die avond in het hotel te blijven en roomservice te bestellen.” Van Bunge kreeg na alle commotie een dagje vrij, maar floot afgelopen zondag wel nog de uiteindelijk door Duitsland met 2-3 van India gewonnen finale. „Het publiek was me nog niet vergeten en bij binnenkomst in het stadion werd ik meteen weer uitgefloten. Maar gelukkig ging het fluiten goed en heb ik uiteindelijk met een acht een hoge beoordeling gekregen voor het toernooi.”
Bizar
Al met al was het een bizarre ervaring voor Van Bunge, die al vijf jaar internationaal scheidsrechter is en de ambitie heeft om in 2016 tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te fluiten. „In de Nederlandse competitie heb ik een paar jaar geleden een keer een sinasappel en een muts naar mijn hoofd gekregen van de toenmalige coach van Eindhoven. En ik krijg heel veel commentaar vanuit het publiek. Dat is ook niet goed, maar natuurlijk heel wat anders dan dat ze een glazen fles naar je hoofd gooien.”
Terug?
Gaat Van Bunge in de toekomst weer naar Maleisië toe om te fluiten? „Al met al is het een heel angstige ervaring als 5.000 toeschouwers zo verschrikkelijk tegen je tekeergaan en ik hoop iets dergelijks echt nooit meer mee te maken. Maar een volgende keer zou ik absoluut weer naar Maleisië gaan om te fluiten. Ik denk alleen dat ze me niet meer zo snel zullen vragen…”
Bron: Spits!
Foto: ABN AMRO NV

Reageer