Jansonius langer bij succesvolle Pinoké-jeugd


Pinoké heeft het contract met Nanco Jansonius verlengd t/m het seizoen 2014/2015. Jansonius, momenteel ook in de Overgangsklasse succesvol als coach van HBS, is als technisch directeur jeugd al sinds 2007 in dienst van de Amsterdamse hoofdklasser. Boudewijn Mol blijft verantwoordelijk als bestuurslid Topjeugd. Afgelopen zaterdag bereikte de Pinoké-jeugd een mijlpaal doordat alle acht eerstelijns jeugdteam de voorcompetitie winnend afsloten. Zowel meisjes als jongens A1 en B1 spelen straks landelijk, terwijl beide C1-teams in de IDC uitkomen.

Comments (17)

 1. Amsterdammer

  Mooi resultaat voor de Pinoke jeugd. Felicitaties voor Nanco Jansonius. Kundige trainer/organisator samen met andere Pinoke staff-leden. Ze leiden talentvolle spelers goed op in een behoorlijk goede topsport omgeving. (Fijn werken met veel talent!)
  Mijlpaal, dat klopt, m.i. was het de afgelopen jaren alleen maar wachten totdat dit resultaat een keertje zichtbaar ging worden. Maar…….in het district NH, en waarschijnlijk ook ver daarbuiten, zijn er geen waardige tegenstanders van deze teams meer te vinden! Al het Noord-Hollandse talent (of in ieder geval heel veel daarvan) spelen nu bij de steekneuzen! Dan gaat het vanzelf en met goede begeleiding de goede kant op, lijkt mij. Toch is dit niet goed volgens mij. Juist een goede competitie en leren omgaan met “mindere hockeygoden” is louterend als je jong bent. De kar leren trekken door het goede hockeyvoorbeeld te laten zien bij je eigen club is ook mentale ontwikkeling! Je moet nog zo veel leren als je jong bent! Te goed voor eigen club? Staat je ontwikkeling stil? Spelend in district B of daar tegenaan? Ga naar een club waar je je nog beter kunt ontwikkelen.
  Ouders van talentvolle jonge spelers/speelsters nemen hun grut al op 2e jaars E en D/C leeftijd onder de arm en bieden hen aan bij Pinoke! Voorbeelden genoeg! Ook kinderen die bij hun eigen club echt veel beter af zouden zijn.
  Zelfs bij district NH heeft men op z’n minst grote twijfel bij deze gang van zaken! Blijf bij je eigen club t/m de C. Ga daarna eens verder kijken, niet eerder.
  Er is in de top van het vaderlandse hockey al geen sprake meer van clubloyaliteit, en om al zo jong met dollartekens in de ogen weg te gaan uit je vertrouwde omgeving is toch het verkeerde voorbeeld geven? Train hard bij je eigen club, laat maar zien dat je samen met je vrienden en vriendinnen een mooi resultaat en vooral veel plezier aan de dag kan leggen en ga, als je weggaat, op een later moment. het is echt niet te laat dan!
  (Voor ik het vergeet, je zal maar keeper zijn bij Pinoke….krijg je je leermomenten vaak alleen maar in de trainingen, in wedstrijden heb je weinig te doen: kijk voor de gein nou eens naar de uitslagen van de diverse voorcompetities……dat zegt toch genoeg?)

 2. @amsterdammer, die keeper krijgt zijn leermoment wel in het landelijk. Het verkassen naar clubs is een tendens die overal terugkomt. OZ en DB halen iedereen weg uit hun omgeving. Kampong zet nota bene een advertentie dat talenten welkom zijn. Rotterdam koopt ze en ook Amsterdam shopt graag in de omgeving. Tegenwoordig schijnt Bloemendaal het hele kennemer land af te struinen. Moet een club als Pinoke tegen een supertalent nee zeggen? Dan lopen ze naar de concurrent, want ze blijven niet bij hun eigen club. Mooie taak voor de bond, maar die hebben trainers in dienst die overstappen juist stimuleren ten faveure van hun eigen carrière. Bekende kip en ei verhaal helaas

 3. Grappig dat je begint over de bond. Hoe kan het zo zijn dat in het district Noord-Holland totaal geen oog is voor trainers van Pinoke in een functie voor district trainer. Alleen trainers van Amsterdam of mensen die vaak op Amsterdam lopen krijgen deze kans, omdat een dametje van Amsterdam dit bepaalt. Betrek de topclubs meer bij de ontwikkeling van de jeugd, anders stranden talenten hier en dat zou zonde zijn voor het Nederlands jeugdhockey!

 4. De NRC-next fact check:
  Er zijn zo te zien maar 2 trainers van a’dam. Maar dat is omdat je niemand kan vinden die daar voor de kat z’n …….. gaat staan. Dus ga je het ws toch eerder in je eigen omgeving zoeken (bv echtgenoot). Dus die sneer richting “het dametje” lijkt mij niet zo terecht.
  Dan geen oog voor Pinoke trainers? in de tijd dat het halve district uit Pinoke trainers bestond -en nee zoon, dat is niet 40 jaar geleden – werden er per team 6-8 Pinoke spelers geselecteerd. Maar was dat op basis van kwaliteit of op basis van de sokken? In ieder geval is het nu zo dat je geen club sokken meer aan mag doen tijdens selecties. En natuurlijk, een distr. trainer hunkert altijd wat meer naar spelers van zijn eigen club. Dat dit in extreme werd doorgevoerd door de “pinoke staff”… daar heeft de HTO een keuze in gemaakt en geen Pinoke mensen gevraagd.
  Kijkt men bij Pinoke niet ook een “beetje” neer op de training/arrogantie/afgunst bij het district? En is dat dan terecht? Want linksom of rechtsom, Pinoke (nanco) heeft de jeugdopleiding goed staan en het is wederom een superprestatie om met alle teams zo hoog te spelen (vorig jaar overigens alleen MA1 in IDC meen ik).
  Spelers die verkassen is van alle tijd, denk ik. Waar het fout gaat is niet spelers die zich aanbieden aan de topclubs, dat komt door de ouders en gebeurt overal (en is ook niet per se fout of goed).
  Problemen ontstaan als spelers in de D/C categorie actief gevraagd worden door clubs. En feit is dat de club in kwestie daar een naam in heeft. Zowel via de voormalige districtstrainers alsook via huidige als toekomstige coaches die verkassen naar Pinoke zolang ze maar wel een paar goede spelers meenemen.
  En als je ze bij Myra/AMVJ/FIT/Westerpark weghaalt, lijkt mij ook dat niet zo’n probleem. Maar bij de buren in het Bos? Er schijnt een convenant te zijn dat jeugdspelers binnen het bos niet gevraagd worden. maar of iedereen zich daar aan houdt.

 5. Het hele probleem is niet trainers/coaches die spelers mee nemen naar Pinoké (noem eens een voorbeeld bij Pinoké, Klaassen) of dat Pinoké spelers vraagt (noem een een voorbeeld Klaassen). Het aantal spelers in de JA1/JB1/JC1/JD1 dat van buiten komt is op de vingers van 1 hand te tellen. Idem voor de MB1/MC1/MD1. En die zijn bijna allemaal zelf komen aanlopen. Het probleem is dat andere clubs in Noord-Holland beter moeten gaan opleiden.
  RoodWit/Amsterdam/Bloemendaal/Athena/Hurley/Alliance en in mindere mate HBS/Haarlem/Reigers/Myra/HIC/Overbos en Qui Vive hebben niet (veel) minder velden en/of jeugdleden.
  Kijk eens wat er bij Pinoké op woensdagmiddag de jongst jeugd staat te trainen. Daar begint het allemaal en dan ben je daarna nog 8 jaar bezig. Want het probleem voor Pinoké wordt inderdaad: genoeg tegenstand. Maar de oplossing is niet om Pinoké zwakker te maken maar de rest sterker. Nu wil iedereen wel bij Pinoké spelen maar tot 3 jaar geleden was dat niet zo.
  Gewoon beter opleiden dus, daar bij die andere clubs in N-H.

 6. Janklaassen

  Eens met bovenstaande, alleen zeker geen namen van spelers/speelsters/betrokkenen noemen, voegt niets toe, hebben die mensen niet om gevraagd en is dit forum niet voor. Feit is dat ze de boel bij Pinoké inderdaad behoorlijk goed op de rit hebben, en dat een uitstekende organisatie en staff daar heel veel mee te maken hebben. Dat kinderen van ouders die zien dat het bij een andere club (zelfs buurclubs ja) toch net even iets beter en gezelliger geregeld is op een gegeven moment de stap willen maken is logisch, en dat Pinoké toptalent graag toevoegt aan het eigen talent ook. Ik kan uit eerste hand (kinderen van bevriende stellen) overigens bevestigen dat zij de stap naar de buren vrijwillig maken, in lijn met wat ik hierboven schets. Dus: Ga zo door steekneuzen!
  Overigens; een ander logisch gevolg van bovenstaande is uiteraard ook afgunst en de daarbij horende vuilspuiterij. Aan de menselijke aard valt nou eenmaal niet zoveel te veranderen.

 7. Self-pass: om te beginnen. Mij lijkt het niet netjes hier met namen te gaan strooien van vaak jeugd(ige) personen die hier zelf hun zegje niet kunnen/gaan doen. Laat ik het daarbij dat ik uit het hoofd op meer spelers kom dan dat ik vingers heb. En zo diep zit ik niet in de jeugdopleiding van Pinoke (of een andere betrokken concurrerende club). Namen van coaches? Ook dat lijkt mij niet netjes. Maar iedereen die ingelezen is in het hockey in NH weet dat er een coach in 1 jaar 4 spelers heeft meegenomen. En dat dat team al jaren voortreffelijk presteert is zeker te danken aan de goede begeleiding vanuit de club. Maar laat duidelijk dat nagenoeg ieder lijnteam van Pinoke spelers heeft die niet op Pinoke begonnen zijn. En dat is niet erg, maar kom er dan eerlijk voor uit. Ik stel niet dat in ieder team 5 of meer spelers van buiten zitten en inderdaad, in de breedte worden de spelers erg goed opgeleid en dat zorgt voor kwaliteit in de breedte van de hele selectie. Maar de aanvulling van 1 of 2 spelers van de directe concurrenten kan enorme krachtsverschillen tot resultaat hebben. En dat zie je in de voorcompetitie.
  Om even duiding te geven aan het feit dat bij Pinoke wel degelijk spelers van buitenaf komen een fragment van de Pinoke site, want deze discussie speelt ook intern (vooral bij ouders van mindere spelers). Immers, als er slechts 5 spelers over de gehele jeugd opleiding van buitenaf zouden komen was onderstaand bericht niet nodig geweest.
  “We hebben vragen gekregen over het waarom van het aannemen van spelers van buiten. Het aannemen van spelers van een andere club zou ten koste zou gaan van Pinoke spelers. Hierbij een uitleg: Over het algemeen zijn wij terughoudend met het aannemen van nieuwe spelers, omdat we vol zitten. Maar bij de teamindeling worden wij geconfronteerd met het volgende. Meestal bestaat een team uit 14 spelers. Het kan voorkomen dat een team een keer 16 spelers heeft. Minder dan 14 is te weinig. Bij de start van de indeling, als alle opzeggingen zijn verwerkt, moet een categorie (ABC) ideaal gesproken uitkomen op 14 spelers per team. Maar zowel bij de C als de B bleef na indeling 7 spelers over. Herverdelen over bestaande teams, betekende te grote teams. Daarom is besloten om nieuwe leden aan te nemen. Nieuwe leden die zich aanmelden, proberen we zo te plaatsen dat Pinoke spelers niet geblokkeerd worden in hun ontwikkeling. Maar een C1 of B1 speler van buiten, kan niet in het laagste team geplaatst worden Dan dan komt hij/zij niet en blijven wij met een tekort aan spelers. Deze nieuwe speler wordt dan in een hoger team geplaatst, wat soms door onze eigen spelers als onrechtvaardig wordt beschouwd.”
  Resumee: Dat je spelers van buiten haalt, niets mis mee. Dat je mede daardoor zo fantastisch uit kan halen in de VC, ook niets mis mee. Dat je spelers van de buurman krijgt, wederom niets mis mee. Dat je een actieve houding aanneemt in de zoektocht naar talent, lijkt mij een mindere ontwikkeling, maar zorgt wel voor kampioenschappen. Alleen kom zeker niet aan met de opmerking dat alles uit de eigen jeugdopleiding komt. Daar zijn de “talentmagneten” in MN, ZN en ZH ook heel eerlijk over.
  Want die 3 spelers die nu bij Pinoke spelen maken nou net het verschil. Want daardoor kan je de slechtste 3 spelers uitselecteren en moet je concurrent er juist drie slechte bij nemen. Vice versa: sta je drie beste speelsters eens af aan je directe concurrent en kijk dan of je nog steeds 14-0 wint, dat is niet zo.
  Zaalhockey is 6-6, daar heb je niet te maken met de onderkant van de selectie en zie: de “enorme” verschillen zijn weg, sla de uitslagen er maar op na.

 8. Behalve complimenten voor de prestatie van de begeleiding van Pinoke ook complimenten voor de creatieve naamgeving van iedereen die reageert. J
  Natuurlijk stappen spelers vrijwillig over, een gedwongen overstap op die leeftijd is zeer onwenselijk. De kwestie in deze is echter hoe deze vrijwillige overstap tot stand komt en wie het eerste contact legt.

 9. Hallo Klaassen. Die passage gaat over aannemen van jeugdspelers in de breedte. Moet je een goede speler in het laagste team selecteren omdat hij van buiten komt? Of plaats je die op niveau. (dus bijvoorbeeld in de JB3 waardoor een andere speler in de B4 blijft?) En dan alleen nog maar als er te weinig spelers zijn in de bepaalde categorie. In de topjeugd zit inderdaad in ieder 1e lijnteam wel 1-2 spelers die in de D of C (en soms in de B) zijn komen aanwaaien. Net als bij Bloemendaal/Amsterdam/Hurley etc. Maar een coach die van buiten komt en 4 spelers mee neemt? Ik ken hem/haar niet en Pinoké denk ik ook niet. Dus spui dat soort onzin niet rond of noem de naam van de trainer, kan die zich zelf wel verweren als hij.zij dat wil.

 10. Janklaassen

  @Klaassen: zie niet zoveel over het actief benaderen van spelers in het bericht dat je post… Er staat aannemen. Aannemen is volgens mij mensen die lid willen worden de mogelijkheid bieden om ook daadwerkelijk lid te worden. Plaatsing in welk team dan ook is daar secundair aan.
  In het verlengde daarvan ook reactie @Katrijn:
  De ouders van kinderen die ik ken die (van AHBC/Hurley ja) naar Pinoké zijn overgestapt, hebben dat op eigen beweging gedaan, dat bedoel ik met vrijwillig. Schitterende opening voor een welles/nietes discussie, dat besef ik, en jouw mening staat je vrij, maar dit is de feitelijke lezing van de betrokkenen zelf. Wellicht dat er anderen ‘gehaald’ zijn, maar ik ken ze in ieder geval niet.
  En als we dan toch berichten van de site van Pinoké gaan halen:
  Namenlijstje DOD deelnemers/Nederlandse jeugd:
  16 naar de DOD, waarvan 9 op Pinoké begonnen (en van de 7 anderen, 6 als D junior/C junior overgestapt)
  8 spelers in ned a/b, waarvan 6 begonnen op de club, en 2 anderen in C jeugd overgestapt.
  Cijfers liegen niet… Respect is op zijn plaats. Suggestieve vuilspuierij op basis van een stuk afgunst/niet gunnen staan niemand goed en past ook niet bij de uitstraling van buurclubs (waar ik zelf lid ben voor de goede orde), gewoon zelf hard werken en een topomgeving bieden!

 11. Janklaassen

  @self-pass, deze discussie is juist houdbaar door het niet noemen van namen. Nu is het een interessant verhaal, toevoeging van namen gaat leiden tot kwaliteitsverlies en een persoonlijk tintje en dat is in niemands belang! namen van spelers/speelsters/ouders/coaches etc. horen hier echt niet thuis.

 12. Janklaassen. Ben het wel met je eens maar dat verhaal van een trainer/coach die 4 spelers meeneemt is zo een onzin.

 13. Laat ik beginnen met dat ik helemaal niet actief ben in NH laat staan ooit lid (geweest) te zijn van een dezer clubs. En dat ze het bij pinoke erg goed voor elkaar hebben, heb ik ook aangegeven. Vuilspuiterij is dus zeker niet de bedoeling geweest, slechts eerdere comments in een perspectief plaatsen. mijn bedoeling was alleen te ageren tegen de opmerking dat alles uit eigen jeugd komt en dat dit vooral bij C en D jeugd is. Jou stukje onderbouwt dit naar mijn mening door te stellen dat van de 24 talenten er 9 van buitenaf komen. Hoe dit verder bij de rest van de spelers zit hebben we geen cijfers over.
  Dat ik verder individuen ken die “gevraagd” zijn hoeven we het hier verder niet over te hebben want dat wordt idd een eindeloze discussie.
  Nogmaals: hoe dan ook een klasse prestatie van Pinoke, niets dan lof daarover.

 14. @Klaasen. Het beleid bij Pinoké is dat je minimaal in een districten elftal moet spelen en beter moet zijn als de nr 10 tm 14 van de selectie. dat is voor de insider te vinden op de site. Zoals ik al eerder zij maken alle grote (hoofdklasse) clubs zich schuldig aan het versterken van buitenaf. Amsterdam heeft jarenlang talenten van meisjes MA1 weggehaald bij Pinoké en enkele spelen nu zelfs in het eerste en in nationale teams. Dus dan niet piepen als er een keer een paar de andere kant op gaan.

 15. amsterdammer

  Nou,nou,nou! Ik heb wel wat losgemaakt! Het meeste heb ik zo niet bedoeld. Vuilspuiterij, zoals een scribent oppert al helemaal niet. Maar heel goed dat jullie zo enthousiast reageren! Moet vaken gebeuren, daar leer ik ook weer van.
  Topclubs zouden geen topclubs zijn als er geen topspelers zouden spelen! Het ging mij er veel meer om dat er al zo enorm vroeg spelers gaan proberen om het bij zo’n topclub te gaan “maken”. Het riekt naar opportunisme m.i. Dat stoort mij. (Van alle tijden hoor).En JA, de andere clubs zouden inderdaad hun eigen opleidingen goed tegen het licht moeten houden, daar ben ik het volledig mee eens. Maar….. als je er dan als club verschrikkelijk veel energie, geld en moeite in stopt, probeert de kinderen een goede opleiding te geven (Mind you all: HT3 en 4 trainers, en niet de eerste de besten zijn op mijn club verantwoordelijk voor die opleiding!) dan gaan die ouders met hun kindertjes na een selectie voor een C districtteam gewoon “op pad” met hun te jonge grut! Dat stoort en frustreert mij buitengewoon. Dan heb je het gevoel voor niets bezig te zijn. Consumentgengedrag noem ik het en dat is wat mij “over all” geweldig stoort. naast kinderen brengen en halen doen die ouders vaak geen moer in de club en zijn ze verschrikkelijk kritisch over van alles en nog wat. Maar ik ben realist genoeg om me te realiseren dat clubhoppen van deze tijd is. Vroeger was het verkassen natuurlijk ook aan de orde, maar dat ging wat stiekemer.(En dan gingen ze ook hoor, maar vaker pas op B leeftijd).
  Ik kan me overigens ook niet aan de indruk onttrekken dat Pinoke ook uit een soort “nood” aan veel jong talent trekt (of zij bieden zich aan, maakt me niet uit): financiele redenen. Pinoke kan zich nl. niet meten met Amsterdam waar gewoon echt heel veel poen is en desnoods een topper gehaald wordt. (Door wanbeleid was het een tijdje niet het geval maar nu zijn de zaken gewoon heel goed op rorde daar!) Vroeger waren er ook allerlei “lijntjes”. HIC-Amsterdam is uit een heel oude doos, maar later waren er altijd andere “contacten”. Hattem, Amstelveen, etc. etc. Spanje, GB noem het maar! Kijk naar de spelers van het NL.11-tal: er komen er echt maar heel weinig oorspronkelijk van een “topclub”.
  Pinoke leidt ook vanuit zakelijk oogpunt zo goed op. Zie ook Ajax: Ze verkopen Wesley Snijder voor veel poen en de jeugdopleiding kan weer een flink aantal jaren vooruit! Het is ook kwantiteit, en dat doen de steekneuzen heel slim!
  Ik vrees overigens dat een Pinoke keeper het in een landelijke competitie ook niet heel erg druk krijgt… maar ik hoop het wel, want dan worden al die goede spelers nog veel beter en daar profiteert heel hockeyend NL van! Succes ermee, ook met die van ons……

 16. Expat in Zuid Europa

  Als (oud) Hagenaar heb ik niet zo veel met het Amsterdamse Bos. Toch moet ik iets kwijt.
  Petje af! Grote klasse! Ontzettend knap wanneer je de jeugdopleiding zo sterk kunt neerzetten dat alle teams 1e worden.
  Echt oprecht, erg veel respect voor.

 17. Heerlijk om de reacties weer te lezen in een al oude discussie, nooit helemaal neutraal en niet uniek in alleen Noord-Holland. Hoge bomen vangen veel wind, helaas.
  Eerlijk is eerlijk, Pinoké doet het al jaren goed en hoe vaak je er tegen voorkomt, meestal verlies je toch…. Ken persoonlijk een aantal mensen in de topjeugdopleiding bij Pinoké en ze hebben hun zaakjes gewoon fantastisch voor elkaar: Trainer/coaches zijn zeer bekwaam, weten waar ze het over hebben en weten heel goed op persoonlijk vlak om te gaan met jeugdspelers, in veel verschillende situaties. Nanco is daar een voorbeeld in, terecht dat hij verlengt.
  Het is niet de vraag hoe Pinoké minder moet worden, de rest moet maar weer stappen vooruit maken. Zo heeft sport zich altijd ontwikkeld en zo moet het blijven. Succes vieren ze ook met zijn allen, al is het resultaat van nu volgens mij niet uniek, ook niet op Pinoké (toch?!)

Reageer