Kalfsterman: “Je moet sterk in je schoenen staan om ‘nee’ te zeggen”

De huidige oefenmeester van Voordaan Peter Kalfsterman staat volgend jaar aan het roer bij Klein Zwitserland. Kalfsterman combineerde naast coach van Voordaan Heren 1 ook de functie als hoofd opleidingen van Klein Zwitserland. Vandaag tekent Kalfsterman een tweejarig contract om Heren 1 van de Steenbokken onder zijn hoede te nemen.

Als Hoofdklassehockey.nl even naar de commentaren van afgelopen weken kijkt, riep iemand – een zekere piet-  al op 7 februari  dat Kalfsterman naar KZ zou gaan. “Het contact was er wel, maar er was nog niks rond. Toen bekend werd dat Thomas Zwart lieten weten te vertrekken werd vanuit de club al gevraagd: ‘goh is dat niet iets voor jou?’, ” aldus Kalfsterman.

Kalfsterman heeft toch lang getwijfeld. Een eerder tafereel als jeugdcoördinator en een eerste team trainen heeft zich afgespeeld bij Gooische. “Ik heb wel goed over mijn keuze na moeten denken. Als het niet goed gaat bij Heren 1 KZ verlies ik ook mijn autoriteit bij de jeugd. Dat heb ik eerder meegemaakt en dat wil ik niet nog een keer meemaken.”

Hoewel er meerdere opties waren om naartoe te gaan heeft Kalfsterman toch gekozen voor de Steenbokken. “Ik draai al een tijdje mee in het hockey en Klein Zwitserland is altijd een topclub geweest. Het gaat nu wel wat minder, maar je moet sterk in je schoenen staan om ‘nee’ te zeggen tegen zo’n mooie club.”

De club uit Den Haag zal absoluut niet de portemonnee opentrekken om een aantal buitenlanders te halen, alle spelers komen uit eigen jeugd of talenten uit de regio. “De visie van de club om met eigen mensen en talenten uit de regio de weg omhoog weer te vinden, spreekt me bijzonder aan en daar sta ik volledig achter. Thomas Zwart is al begonnen om 4/5 goede talenten uit de A-junioren mee te laten trainen en spelen, dus daar hoef ik geen begin meer in te maken: ‘Bedankt Thomas’.”

Wat gaat Peter Kalfsterman dan brengen? “De teams die met mij werken zullen waarschijnlijk zeggen dat er altijd hard gewerkt wordt, veel energie geleverd wordt en dat ik de vechtlust oproep. Hoe de invulling bij KZ wordt moet ik nog bedenken. Eerst met Voordaan handhaven.”

“Peter heeft laten zien dat hij dat niveau aankan en het feit dat Peter al een goede bekende van ons is, maakte de keus voor ons makkelijk: qua stijl en visie past hij bij wat wij willen”, aldus Stijn Wortelboer, bestuurslid Tophockey.

Het bereiken van een stabiele positie in het hoofdklasse is een uiteindelijke doel voor de Haagse club.

Comments (6)

  1. Lees ik dit goed? Is Peter Kalfsterman iemand die niet sterk in z’n schoenen staat?

  2. Toch een hele andere richting dan zijn voorganger. Die haalde gewoon buitenlanders. Het doel heiligt de middelen zeg maar. Niet dat dit doel behaald werd, maar dat deed niet ter zake. Ik denk dat Kalfsterman een goede zet is.

  3. @ de wit: Toch een hele andere richting dan zijn voorganger?? naar mijn weten spelen er alleen maar Nederlandse jongens bij KZ heren 1 en was dit ook al het geval vorig jaar……

  4. Hilton en LHullier die nu bij Sweijde spelen zijn gewoon door Zwart gehaald hoor. Die Ier of Schot die bij Hurley speelt wilde Zwart ook inlijven en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Toen bleek dat dit toch niet werkte is hij in jaar twee andere dingen gaan doen. Beetje zwabbergedrag.

  5. LHullier speelde voordat Zwart kwam al bij KZ. Hilton is gehaald.

  6. Dank Jan voor je bijdrage. Overigens heeft de heer Zwart het in zijn eerste jaar uitstekend gedaan. Toch play offs gespeeld met 2 buitenlanders en veel eigen jeugd.
    @ de Wit Beetje zwabbergedrag? Naar mijn weten heeft hij vorig jaar en dit jaar veel met eigen jeugd gespeeld en alleen maar Nederlanders. Correct me if I am wrong.

Reageer