Kampong en Stichtsche spelen gelijk in de Utrechtse derby – Hoofdklasse Hockey Nederland

Kampong en Stichtsche spelen gelijk in de Utrechtse derby

 

In de elfde speelronde van de Livera Hoofdklasse kwam Kampong op bezoek bij SCHC. Kampong is de ploeg in vorm en SCHC de gedeelde lijstaanvoerder. In een enerverende partij waren het beide ploegen die de mogelijkheid hadden om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Kampong kwam sterk uit de startblokken, maar uiteindelijk was het Yibbi Jansen die toch nog een punt kon overhouden voor Stichtsche. 

Een uur voor de wedstrijd was het alles behalve duidelijk of de wedstrijd nog door zou gaan. Bestuurslid Tophockey Willem Boot: ‘Een deel van het veld was bevroren. Met de sproeiers gaan we een klein uur voor de wedstrijd proberen om het veld toch nog bespeelbaar te maken. We mogen van de KNHB niet uitwijken naar een ander veld’. De scheidsrechters besloten om de wedstrijd om 12.45 uur toch door te laten gaan.

In het eerste kwart was het Kampong die sterk speelde. Met krachtige passes werd Stichtsche bij vlagen goed onder druk gezet. Niet verrassend, want ook coach Michiel van der Struijk vindt dat zijn ploeg veel stappen heeft gemaakt. Het was dan ook niet geheel onverwachts dat Malou Pheninckx in de zevende minuut de scoren voor de gasten kon openen. Met een schitterende backhandslag kon ze keepster Alexandra Heerbaart in de lange hoek verschalken. De sluitpost van Stichtsche was kansloos.

Teambespreking bij Kampong met onder andere Michelle Simons.
Teambespreking bij Kampong met onder andere Michelle Simons. Foto: Roel Ubels

Langzamerhand was het toch SCHC die in het tweede kwart sterker begon te spelen. De lange passes kwamen vaak aan en de verdediging van Kampong moest harder werken om de boel dicht te houden. Toch kon SCHC weinig serieuze kansen creëren. In de 29ste minuut was het toch raak. Specialiste Yibbi Jansen mocht aanleggen voor een corner. Haar sleep werd tot doelpunt omgetoverd. SCHC-speelster Kyra Fortuin: ‘Het was een lastige wedstrijd en we hadden het lastig. We konden vandaag niet gemakkelijk in de cirkel van Kampong komen. De mogelijkheden die we wel kregen, werden slordig afgerond. De verdediging van Kampong stond erg goed’.

In de tweede helft werd Kampong steeds meer teruggedrongen. Het baltempo leek omhoog te gaan en voor het publiek leek het een kwestie van tijd te worden, voordat er weer gejuicht zou kunnen worden. Toch viel het tweede doelpunt van Stichtsche niet. Sterker nog, grote kansen werden niet gecreëerd. Gedurende de wedstrijd ontstonden er meerdere frustratie, want steeds vaker werden beslissingen van de scheidsrechter aangevochten.

Kyrta Fortuin, hier nog in actie tegen Oranje-Rood aan het begin van het seizoen.
Kyrta Fortuin, hier nog in actie tegen Oranje-Rood aan het begin van het seizoen. Foto: Roel Ubels

In het laatste kwart mocht Jansen nog tweemaal aanleggen voor een corner. Bij haar eerste poging werd de bal hoog gesleept, en leek het alsof de lijnstop de bal op het lichaam kreeg. Dit was niet het geval, maar toch werd een nieuwe corner gegeven. Een stopfout zorgde er uiteindelijk voor dat ook hier geen doelpunt kon worden gemaakt. In de laatste vijf minuten kreeg Kampong alsnog de kans de wedstrijd naar zich toe te trekken. Een kans voor open goal werd net gemist en ook een tweetal corners werden uiteindelijk gemakkelijk verdedigd door SCHC. De score bleef op 1 – 1 staan. Fortuin: ‘Kampong heeft dit jaar zeker stappen gemaakt. Ik vond ze sterker spelen dan in het begin van het seizoen. Toch is dit niet de oorzaak dat wij de drie punten niet pakken. Het is lastig uit te leggen waar het wel precies aan lag. Afgelopen donderdag speelden we in de Gold Cup. Toen konden we elkaar beter vinden en liep de score gemakkelijker op. Maar goed, Kampong is zeker van een ander kaliber dan Groningen die we troffen in de Gold Cup’.

Door: Hans Hofstra

Leave a Reply