"KNHB handhaaft puntenstraf HC Den Bosch" – Hoofdklasse Hockey Nederland

"KNHB handhaaft puntenstraf HC Den Bosch"


Het Bondsbestuur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) heeft besloten de competitiemaatregel voor Den Bosch Heren 1 te handhaven. De maatregel, zijnde 3 punten in mindering, is opgelegd als gevolg van het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler door Den Bosch in de competitiewedstrijd tegen Bloemendaal op 2 oktober 2011. Na het volgen van de beroepsprocedures binnen de KNHB, besloot Den Bosch de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in te schakelen. Op 12 april 2012 oordeelde de CGB dat het artikel in strijd is met de Algemene Wet Gelijke Behandeling. De KNHB heeft het niet bindend oordeel van de CGB voorgelegd aan Prof. mr. T.J. van der Ploeg van de VU Amsterdam. Die is van mening dat het besluit van de KNHB en de daaraan ten grondslag liggende bondsreglement niet in strijd is met de Wet Gelijke Behandeling of anderszins in strijd met wet – en regelgeving.
De CGB oordeelde dat de KNHB een verboden onderscheid maakt op grond van nationaliteit. Daarmee zou betreffend artikel in het reglement in strijd (kunnen) zijn met de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Van der Ploeg komt tot de conclusie dat het vrijwel uitgesloten is dat een rechter het oordeel van CGB deelt. Naar zijn oordeel zou er alleen sprake kunnen zijn van een verboden onderscheid naar nationaliteit indien de betreffende regel willekeurig zou zijn. Aangezien door de KNHB geen inhoudelijk oordeel wordt gegeven over de vereiste vergunningen, maar slechts controleert of de betreffende speler over de vereiste papieren beschikt, is er geen sprake van strijd met regelgeving. Het stellen van eisen is passend voor het beoogde doel, namelijk zorgen voor een ordelijke competitie en het voorkomen van competitievervalsing. De KNHB ziet dan ook geen reden de opgelegde competitiemaatregel in te trekken. Het bestuur van Den Bosch is inmiddels op de hoogte van de beslissing van de KNHB.
Bron: Persbericht KNHB

Comments (10)

 1. Volkomen terechte handhaving van regels. Mooie spannende ontknoping in de hoofdklasse de komende weken.

 2. Onafhankelijk? Een professor uit amsterdam. Nu wel klaar met de soap, db wint van schc zondag en zijn dan klaar voor het seizoen. De knhb heeft het deZe soap erg slecht gedaan

 3. DB heeft zelf al recht gesproken. blijft keurig in de hoofdklasse. volgende keer beter op de papierwinkel letten daar. was niet het enige team in de club die er last van had.

 4. Terecht, regels zijn regels. Onmogelijk om in te schatten wie een administratieve fout maakt of simuleert.
  Den Bosch bestuur is het enige bestuur in hoofd- en overgangsklasse die zo stom is geweest om dit te vergeten.
  Gelukkig voor de spelers, spelen ze zichzelf veilig.

 5. Wat mij betreft ligt het heel simpel.
  Den Bosch had nooit de fout moeten maken –
  KNHB had nooit de punten moeten afpakken –
  KNHB had nooit de punten weer terug kunnen geven
  Ik begrijp Den Bosch met het inschakelen van de CGB, maar top dat ze zonder die drie punten het alsnog gaan redden. Ik zou nu ook wel graag al die negatieve spammers aan het begin van dit seizoenshelft nog wel graag een keer willen horen. Vind dat DB onterecht hard is afgekraakt op deze site

 6. @Aa wakker worden, de enige die het slecht gedaan heeft is DB zelf

 7. Geboren Larinees

  Zeer terecht dat de puntenaftrek gehandhaafd blijft. Regels zijn regels. Jammer is alleen dat ze bij Laren gedacht hebben dat Den Bosch het nooit zou redden. Hulde aan Lammers en begeleiding.
  Positieve coaching! …. Oltmans, Laren bestuur…shame on you! Geld maakt niet gelukkig en daarmee koop je al helemaal geen prestaties. Laren staat op de afgrond…met pijn in mijn hart.

 8. Terrecht voor DB, regels zijn regels!!!!! Shoot in de cirkel is ook strafcorner tegen dus als er voor administratieve fout -3punten staat dan is dat zo…. Hopelijk degradeerd Laren, club zonder eigen kweek en karakter. Met (jeugd) spelers halen bereik je alles.

 9. Wat gebeurt er als twee ploegen evenveel punten hebben en even vaak hebben gewonnen. Wie staat dan hoger??

 10. @mhc, zeg nou geen dingen waar je geen verstand van hebt, Laren heeft vrij veel eigen kweek.

Leave a Reply