Laren-speelster Pam van Asperen wil vaker verliezen met ‘Beveren’ om op zondag uiteindelijk te kunnen winnen

 

De 24-jarige en fanatieke Pam van Asperen speelt sinds twee jaar voor hockeyclub Laren. De talentvolle speelster speelde haar hele jeugd voor GHHC Groningen en wil graag de komende jaren gaan pieken. In de zaal won van Asperen afgelopen winter met Laren de Europa Cup. Komende maanden gaat zij samen met het team bezig om Laren weer terug te brengen naar de top. Hoofdklassehockey nam een kijkje in de keuken bij dit talent uit de Hoofdklasse.

Al op jonge leeftijd kreeg de kleine Pam een stick in haar handen. Als klein meisje begon zij op zesjarige leeftijd met hockey. Niet alleen hockey was één van de sporten die zij beoefende, ook dansen, paardrijden, tennis en turnen stonden elke week op het programma. Een salto kon Pam van de brug maken en op de balk kon zij tevens een flikflak uitvoeren. Uiteindelijk werd het programma te druk en koos Pam om te gaan hockeyen. ‘Ik vond hockey leuker, omdat dit een teamsport was. In een teamsport moet je het met elkaar doen. Bij het NK turnen werd ik bijvoorbeeld een keer zo misselijk, dat ik daardoor slecht ging presteren. Er was niemand waarmee ik mijn emotie kon delen. Je staat er helemaal alleen voor’, aldus van Asperen. Uiteindelijk koos zij ervoor om zich te gaan focussen op hockey. Het beoefenen van een teamsport en het sporten in de buitenlucht waren voor haar de belangrijkste reden om te stoppen met de andere sporten.
Een visie op een talentvolle hockeyer uit de ogen van een tophockeyster

Al snel bleek dat Pam niet een gewone hockeyster was. Waar zij bij Groningen altijd in de eerste teams hockeyde, werd zij al op jonge leeftijd gevraagd om te hockeyen voor het district Noord Nederland. Pam vond het wel lastig om te werken met het beleid wat de KNHB hanteert. ‘We moesten vaak met een schriftje werken. In dit schriftje moesten we dan noteren wat onze leerpunten waren en moest ik gaan nadenken over mijn eigen ontwikkeling. Ik vond dit erg lastig, want ik ben een hockeyer op gevoel en wil niet te veel nadenken. Uiteindelijk haalde ik het schaduwteam van Oranje. Hier heb ik twee jaar ingezeten. Helaas haalde ik de selecties voor Oranje net niet. In Noord Nederland lopen we nog een stap achter op de rest van Nederland, waardoor het proces van het krijgen van een ‘’Oranje opvoeding’’ er niet is’, zegt van Asperen.

Al op veertienjarige leeftijd mocht van Asperen haar debuut maken voor Groningen Dames 1 dat toentertijd nog overgangsklasse speelde. In haar debuutwedstrijd maakt van Asperen meteen een doelpunt. Tegen Push slaat Pam de bal hard in de kruising. Tot de seniorenleeftijd speelde het jonge talent vaak een dubbelweekend door op zaterdag met haar leeftijdsgenootjes te hockeyen en op zondag met Dames 1. ‘Ik heb veel moeite met clubs die vroegtijdig meisjes doortrekken naar Dames 1. Natuurlijk kunnen die meiden het niveau misschien wel aan, maar ik vind het belangrijk dat jongens en meisjes ook op sociaal vlak zichzelf ontwikkelen. Dit kan alleen wanneer ze spelen met leeftijdsgenootjes. Clubs denken te vaak in het belang van het eerste team in plaats van de sociale ontwikkeling van een jeugdspeler’, aldus van Asperen.

(c) Roel Ubels
Pam van Asperen in duel met Amsterdam-speelster Felice Albers. Foto: Roel Ubels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pam van Asperen een ruwe diamant in opkomst die nog gepolijst moet worden

Bij de club GHHC in Groningen heeft van Asperen veel geleerd. Onder leiding van Marc Materek speelde van Asperen uiteindelijk zes jaar. ‘Ik heb door hem een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Ik zal hem altijd dankbaar zijn voor de dingen die hij mij heeft geleerd’. Met Marc Materek (Nu coach van Groningen Heren 1), haalde Pam de play-off. Door te winnen van Were Di, ging Groningen naar de Hoofdklasse.

De club uit het hoge Noorden is vaak een angstgegner voor vele tegenstanders. De reisafstand wordt door de vele ploegen vaak als zwaar gezien. ‘Ik ben erg blij dat ik me bij Groningen kon ontwikkelen. Ik voelde me hier altijd thuis. Voor mij is het een familieclub met veel vrienden’. Van Asperen leerde veel van Materek, maar ook van Joost van Geel die nu prestatiemanager bij de KNHB is. Lachend legt Pam uit: ‘van Geel noemde me op een dag een ruwe diamant die gepolijst moest worden. Hiermee doelde hij denk ik op het feit dat ik een ‘ruige’, maar efficiënte speelster was die hard kon slaan. Af en toe mocht het wel iets ‘sierlijker’. Dat van Asperen goed was bleek wel uit het feit dat er al snel interesse in haar was vanuit andere Hoofdklasse teams. ‘Joost adviseerde me ook om eerst minuten in de Hoofdklasse met Groningen te maken en ervaring op te doen. Hierna kon ik altijd nog de stap maken naar een andere club’.

(c) Roel Ubels
Pam van Asperen aan de bal tegen haar oude club GHHC Groningen. Foto: Roel Ubels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een spelletje Beveren verliezen op zaterdag betekent winst op zondag

Veel heeft van Asperen geleerd in haar laatste jaren bij Groningen. Toch kwam daar het moment dat ook van Asperen graag de overstap wilde maken naar een club die mee doet om de play-off plaatsen. Een aantal huidige speelsters had in overleg met coach Donald Drost Pam opgebeld. Ze vroegen mij of ik misschien de stap richting het midden van het land wilde maken. ‘Het contact met de club en de nieuwe coach was zo goed, dat ik graag naar Laren wou overstappen. Ook ging ik in Amsterdam wonen, hierdoor was hockeyclub Laren voor mij extra aantrekkelijk’, aldus van Asperen. In het hockeyseizoen 2017-2018 verhuist van Asperen naar de club uit Laren.

Ook bij Laren leert van Asperen elke dag door het hogere niveau van de speelsters. Helaas raakte van Asperen een jaar geleden geblesseerd aan haar rug. Een vervelende blessure waar zij een tijd last van had. ‘Ik denk dat ik bij Laren nog niet heb kunnen laten zien wat ik in mijn mars heb. Ik ben op dit moment 100% fit, maar mijn niveau wat ik in Groningen haalde heb ik nog niet laten zien’, zegt van Asperen. Zelf heeft ze wel een idee hoe ze beter kan worden ‘Ik denk dat ik bijvoorbeeld mentaal sterker kan worden. Ook vind ik het belangrijk vertrouwen te krijgen. Vertrouwen met en in het team brengt je individueel ook een stuk verder’.

Met Laren haalde zij afgelopen winterperiode de finale van de Europa Cup zaalhockey. Van Asperen legt uit: ‘Het teamgevoel wat we hier hadden is voor mij onbeschrijfelijk. Dit gevoel heb ik ook gehad bij Groningen op het moment dat we promoveerden. Wanneer je als team dat gevoel kan krijgen, ben je onoverwinnelijk’. Op dit moment is Pam woonachtig in Amsterdam. ‘Ik vind het hier heerlijk om te wonen. Op een vrije avond, spelen wij vaak het spel Beveren. Een heel simpel kaartspel, maar veel van mijn teamgenootjes zijn hier nu ‘verslaafd’ aan geraakt. We vinden het zelfs zo leuk, dat we nu overal dit spelletje aan het spelen zijn. Mijn vriendinnen proberen mij altijd te laten verliezen, meestal winnen we dan namelijk met Laren op zondag. Wanneer wij verliezen op zondag, weten jullie waardoor dit komt’, aldus de lachende van Asperen.

Door: Hans Hofstra

Reageer